מציצות ונפגעות: דתיות גולשות יותר לאתרי מין
מחקר חדש מעלה נתון מפתיע: אחוז הנערות הדתיות שגולשות לאתרי פורנו גבוה פי-שניים מהאחוז המקביל אצל בנות גילן החילוניות. "נראה שדווקא בגלל שבנות דתיות מרגישות שהדבר נאסר עליהן, הן רוצות אותו יותר"
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- הצעה בניו-יורק: חתימה על טופס ויתור לפני ברית
- אחרי דרמה לילית: הרב שטיינמן הוכתר ביתד נאמן
- 'יש מבצע, לא יודע על מה'. שבוע הספר בבני ברק
ד"ר יניב אפרתי מאוניברסיטת בר אילן, שבחן במחקר סטטיסטי את תחושת הקונפליקט של הנוער הדתי סביב המיניות – מסביר את הנתון המפתיע בעובדה ש"משיכה אל המימד המיני (אסתטי) בקרב בנות, נתפסת כטאבו חמור יותר בחברה הדתית מאשר בזו החילונית. נראה שדווקא בגלל שבנות דתיות מרגישות שהדבר נאסר עליהן, הן רוצות אותו יותר מן החילוניות".
.
סקרנות והתעניינות - מול דחייה ובושה
המחקר שנערך בהנחייתם של ד"ר צמח אסיף ופרופסור דוד צוריאל, התחיל כתזה והסתיים כדוקטורט, כשבדרך מראיין
אפרתי בני נוער דתיים רבים, הנקרעים בין עולמם השמרני למתירנות שמציעה הרשת. הוא עצמו שימש כמחנך בישיבה וכיועץ חינוכי, ומצביע על הפער שבין האופן שבו סבורים המחנכים הדתיים שהם מטפלים בסוגיות המיניות - למה שקורה בפועל.
"במפגש עם אחד ממרואייני, תלמיד תיכון במוסד ציוני-דתי, שאלתי אם הרב שמלמד אותו משוחח עם התלמידים על מיניות", ד"ר אפרתי מספר. "התלמיד השיב בשלילה. מאוחר יותר פגשתי את הרב עצמו, ומבלי לספר לו על המפגש עם התלמיד - שאלתי אם הוא מדבר עם תלמידיו על הנושא. הרב השיב, במפתיע: 'כל הזמן'. אם תרצו, זו עדות נוספת לפער בין מה שנראה בעיניי המחנכים כ'טיפול בסוגיה', לבין מה שהתלמידים חווים".
למעלה מ-500 בני נוער דתיים, חרדים וחילונים, תלמידי כיתות י"א וי"ב, השתתפו במחקר הכמותי סביב הקשר בין מידת החשיפה לאינטרנט, לקונפליקט המיני, המהווה מחקר ממשיך למחקר איכותי שפורסם כאן לראשונה לפני כשנה, ושבחן משיכה למיניות מול דחייה ממיניות, ומשיכה לאתיות (מוסר) ושמרנות - לעומת דחייה. "מסתבר שרמת הקונפליקט הולכת וגדלה, ככל שמדובר בגולש בעל רקע דתי יותר", אומר ד"ר יניב, ומגדיר זאת כ"סקרנות והתעניינות - מול הדחייה והבושה".
העיד במחקר: "אני מרגיש מיאוס עצמי"
המחקר בחן את מידת החשיפה לאינטרנט, המגדר (זכר או נקבה) והאוריינטציה הדתית על הסקאלה שבין חרדי לחילוני וכל מה שבאמצע. לכך צורפו מדדי הקונפליקט, ולבסוף הוא ניתח את הסיכוי להיווצרותם של קשיים נפשיים בעתיד, נוכח המצוקה שהנסקרים העידו עליה. "ככל שהפער בין האמונה דתית להתנהגות היה גדול יותר, גם הקונפליקט היה גדול יותר".
ד"ר יניב מעיד כי שלא במפתיע, "בנים דתיים וחרדים שגלשו לאתרים בעלי תוכן מיני, חשו בקונפליקט חזק הרבה יותר מאשר חילונים שגלשו לאתרים דומים". בחלק הראשון של המחקר, העיד אחד הנשאלים, נער דתי, כי בשעה שהוא גולש באתרים בעלי תוכן מיני - "אני מרגיש מיאוס עצמי, חוסר יכולת לשהות במחיצת עצמי, דחייה משהות עם עצמי, בחילה, הקאה, קבס ותיעוב עצמי".
"התרבות שבה הם גדלים, מחנכת את בני הנוער הדתיים להתייחס לגלישה באתרים הללו בחומרה", כך ד"ר יניב, "בעוד שאצל החילונים הקונפליקט הזה פחות חזק, וכשהם נחשפים לתוכן מיני, הם פחות חשים מקוטבים ביחס לעולם הערכים שלהם. חשוב מאוד לציין שרמה מסוימת של קונפליקט בריאה, משום שהיא מייצרת התמודדות ושאיפות לאורך זמן. אבל ברמות גבוהות זה עלול להיות הרסני, וגורם לפתולוגיות שונות כמו פוביות והעדר רווחה נפשית".
בעוד הפערים בין נערות חילוניות לדתיות הנחשפות לאתרי פורנו גבוהים, כאמור, הרי שאין כמעט הבדלים בשיעור החשיפה המודע של בנים חילונים, דתיים וחרדים כאחד, לתכנים מיניים ברשת, והנתון מצביע על חשיפה של למעלה מ-80% מבני הנוער.
ד"ר אפרתי מדגיש כי שאלת החשיפה לתכנים מיניים ברשת היא שולית ביחס לקונפליקט שאותו חווה הנער הדתי. "טעות להניח שאם נמנע את חשיפת הנער לאינטרנט ולתכנים מיניים, אזי נפתור את ההתמודדות של המתבגר עם מיניותו. המפגש של המתבגר עם מיניותו יתרחש כך או אחרת, כאשר האינטרנט לכל היותר מאיץ את התהליך".