מדינה בפאניקה: היוונים משכו 800 מיליון אירו ביום
החששות שיוון תתמוטט כלכלית ותעזוב את גוש האירו לטובת הדרכמה, מתגברים לקראת הבחירות במדינה. בתוך יום אחד נמשכו מהבנקים מיליארד דולר ורשתות השיווק מוצפות בלקוחות שרוכשים שימורים
פוחדים ממשבר: בנקאים ביוון דיווחו לסוכנות הידיעות רויטרס כי תושבי המדינה משכו היום (ד') 800 מיליון אירו (כמיליארד דולר) מהבנקים, בעוד שקמעונאים העידו כי קונים פקדו את החנויות ורכשו בהמוניהם מוצרים משומרים. זאת, על רקע חששות כי בבחירות הקרובות במדינה תזכה מפלגת השמאל, מהלך שיביא לעזיבת גוש האירו וחזרה לשימוש במטבע הדרכמה.
ידיעות נוספות בנושא המשבר הכלכלי ביוון וגוש האירו :
- יוון תעזוב את האירו? ברוך שפטרנו
- יוון וצרפת אמרו "לא" לחילוץ. גוש האירו בסכנה?
- מבוא לפירוק גוש האירו: בדרך לעוד התמוטטות?
הסקרים האחרונים ביוון העלו כי בבחירות שייערכו ביום ראשון הקרוב (17.6), המפלגה השמרנית "דמוקרטיה חדשה", התומכת בקבלת חבילת הסיוע בסך 160 מיליארד דולר, תזכה לאחוזי תמיכה כמעט זהים למפלגת השמאל SYRIZA. מפלגת השמאל מתנגדת לחבל ההצלה שמציעות ליוון שאר מדינות האיחוד האירופי, ותומכת בביטול צעדי הצנע - כמו קיצוץ בפנסיה ובמשכורות - צעדים שדרדרו עוד יותר את מצבם הכלכלי של היוונים.
דילמה - אירו או דרכמה
הפחד שיוון תתמוטט כלכלית ותעזוב את גוש האירו השפיע קשות על הבנקים במדינה במהלך השנתיים האחרונות. נתוני הבנק היווני המרכזי מעידים כי שווי הפקדונות בבנקים הצטמק ב-17% (35.4 מיליארד אירו ב-2011), ובסוף אפריל עמד על 165.9 מיליארד אירו.
בימים האחרונים נמשכו מזומנים, ניירות ערך ואגרות חוב בשווי 800-500 מיליון אירו מדי יום מהבנקים הגדולים, ו-30-10 מיליון אירו מהבנקים הקטנים, לפי גורמים בנקאיים.
זאת ועוד, דיווחים אחרים מעידים על כך שהמוני קונים החלו לפקוד את רשתות המזון ולקנות מזון משומר, בעוד שמכירות מוצרים אחרים צנחו בעקבות המצב הכלכלי הגרוע של תושבי המדינה, הסובלת ממיתון זו השנה החמישית. רשתות מזון גדולות מדווחות כי המוצר הנרכש ביותר לאחרונה הוא פסטה.
"אנשים מפוחדים מהמחשבה על שיבה לדרכמה, וחלק מהם מאמינים שזה הזמן למלא את הארונות שלהם במזון", אומר וסיליס קורקידיס, ראש איגוד הקמעונאים ביוון. "זאת מחשבה מוגזמת, אסור לנו להיכנס לפאניקה. למלא את המאגרים שלנו במזון לא יחלץ אותנו מהמשבר".
בחודש מאי 2010 ניצלה יוון מפשיטת רגל לאחר שקיבלה חבילת סיוע בסכום של 110 מיליארד אירו ממדינות האיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית. בימים ובשבועות האחרונים עלו השערות כי יוון תיאלץ בסופו של דבר לפרוס מחדש את חובה כאשר ההערכה היא כי היא תתקשה מאוד להשיב את החוב שתפח ל-340 מיליארד אירו.