שתף קטע נבחר

רמת הגולן: "רוצים להיות המחלבה הרביעית"

במחלבות רמת הגולן מבקשים להגיע ל-7% מצרכני החלב, דווקא באמצעות השקת מוצר יקר: "חלב הרים טהור", מותג חלב עמיד חדש, שמחירו המומלץ עומד על 8.5-7.5 שקלים - יקר מחלב טרי ומהחלב העמיד הוותיק. "אנחנו רוצים להיות המחלבה הרביעית, שוקלים לרכוש לשם כך מחלבות קטנות"

מוצר חדש על מדפי החלב העמיד ובמקררים: "חלב הרים טהור" - מותג חלב חדש ממחלבות רמת הגולן, המתחרה היחידה של תנובה בחלב עמיד. המוצר, בגדלים ליטר ו-500 מ"ל, 3% ו-1% שומן, החל להימכר בפיצוציות באפריל וכעת יימכר ברשתות שיווק כמגה וויקטורי, ועשוי להימכר בעתיד גם בשופרסל. האם מדובר בבשורה לצרכני מוצרי החלב בישראל? האם מחלבה נוספת מרימה ראש ותתחרה בתנובה, טרה ושטראוס? האם היא ולא גד תהיה המחלבה הרביעית שוועדת קדמי מתכננת לקדם?

 

 

מבחינת מחיר, אין כאן בשורה, אלא להיפך: מחיר קרטון 1 ליטר של החלב העמיד החדש (שיימכר לצד החלב העמיד הוותיק של המחלבה) יעמוד על 7.5-8.5 שקלים - יקר יותר מהחלב העמיד הקיים של החברה, שמחירו המומלץ לצרכן עומד על 6.90 שקלים ובפועל נע בין 6.4 ל-8 שקלים, ויקר לעומת 1 ליטר קרטונית חלב טרי 3% שמחירה בפיקוח - 6.22 שקלים מחיר מקסימלי.

 

עד 2008, מחירו של חלב עמיד היה בפיקוח המדינה. מאז הוסר ממנו הפיקוח, על-ידי שרי החקלאות והאוצר דאז שלום שמחון ורוני בראון, לא הצטרפו מחלבות חדשות לתחום והצריכה של המוצר ירדה. לפי נתוני משרד החקלאות מחירו של חלב עמיד עלה בין 2005 ל-2010 ב-13%, מ-6.92 שקלים בממוצע ל-7.81 שקלים. אנחנו מצאנו חלב עמיד במחירים שנעים מ-7.9 שקלים בפיצוציה ל-6.4 שקלים אצל רמי לוי. החלב העמיד החדש כאמור, יקר יותר.

 

"יש צורך ביצרן נוסף"

בעת מחאת הקוטג' פורסם כי מחלבות רמת הגולן מייצר חלב טרי אך נראה שירדו מהרעיון לטובת מוצר רווחי יותר. "המחאה החברתית יצרה צורך ליצרן נוסף. באמצעות חלב ההרים, אנחנו מתכוונים לקחת נתח שוק מהחלב הטרי", אמר ל-ynet מנכ"ל מחלבות רמת הגולן, שולי שגב.

 

"כיום יש לנו 4% נתח שוק, ואנחנו מכוונים להגיע ל-7%-8% מצריכת החלב בישראל. אנחנו מתכננים להיות המחלבה הרביעית בגודלה בארץ. הכפלנו את היכולת שלנו לייצר חלב, ואנחנו מתכוונים תוך שנתיים לגדול מ-12 מיליון ליטר בשנה ל-28 מיליון ליטר. השקענו במיתוג ובייצור חלב ההרים כ-15 מיליון שקל".

 

חלב טרי מחומם ל-120 מעולות וחיי המדף באריזת קרטון נעים בין 24-28 יום. החלב העמיד החדש מחומם ל-142.

לפי שגב, האופק של מחלבות רמת הגולן טומן את הפיכתה למחלבה גדולה. "כדי לגדול, יתכן שנקנה מחלבות קטנות", אמר. "קניית מחלבות קטנות, שאינן בוטיק, עשויה להיות קיצור דרך עבורנו כדי להפוך לאחת מהמחלבות הגדולות בישראל, המחלבה הרביעית בגודלה ויש מחלבות שמעוניינות בזה. במקביל, שכרנו טכנולוג מזון שעבד בעבר בשטראוס, רכשנו 8 דונם וב-2013 נבנה שם מפעל ונפתח מוצרים חדשים".

 

למה אתם לא מייצרים חלב הטרי? כי מחירו מפוקח?

 

"יש לנו יכולות לייצר חלב טרי, ואולי נייצרו בעתיד, אך אני והבעלים מאמינים בחלב העמיד".

 

החלב העמיד החדש יקר יותר מחלב טרי ואפילו מהחלב העמיד שלכם.

 

"כי יש לו אריזה מיוחדת, כי זה מוצר פרימיום, אך הו זול יותר מחלב מועשר. כ-25% מצריכת החלב היא חלב מעושר שמחירו מגיע לכמעט 9 שקלים. חלב עמיד הוא יותר נייד ויותר עשיר. זה חלב מיוחד עם עלויות מיוחדות ובשלב הזה, לא נוכל לתת מחיר נמוך יותר".

 

אבל המחאה לא כיוונה לעוד יצרן של מוצרי פרימיום, אלא להפחתת מחירי מוצרי בסיס.

 

"אנחנו באים עם מוצר פרימיום במחיר סביר, שעולה פחות מחלב מועשר. חלק מהמחאה החברתית כוון ספציפית נגד חברות שלא נגיד את שמן, במשרד התמ"ת רוצים לראות עוד גורם שמייצר חלב ומוצריו אז נלך לכיוונים האלה. לא נבנה את עצמנו על מוצרים שבפיקוח אלא גם על מוצרי פרימיום".

 

היתה בבעלות טרה, שטראוס ותנובה

מחלבת רמת הגולן הוקמה ב-1984 על-ידי שטראוס, טרה ומושב נור. כשהמושב נקלע לקשיים, הוא מכר את חלקו לתנובה. כלומר שלוש חברת הענק שלטו במחלבה. ב-2009 הממונה על ההגבלים שמה קץ לבעלות המשותפת והמחלבה נמכרה לארבעה משקים: קיבוץ עין זיוון וקיבוץ אורטל שברמת הגולן שמחזיקים גם בבראשית וביקבי רמת הגולן והקיבוצים גדות ושמיר. רפי איתן, שר הגמלאים לשעבר, שותף ב-8%. במחלבה 34 עובדים מתוכם 17 רפתנים ממושבי רמת הגולן.

 

באירופה, 70% מהחלב שנמכר לצרכנים הוא עמיד, אולם לפי מומחי חלב, חלב טרי עדיף על עמיד, גם מבחינת טריותו וגם מבחינת טעמו. היתרון בחלב עמיד הוא עמידותו מחוץ למקרר, ועקב כך נטילתו לטיולים ושמירתו מחוץ למקרר. אולם כשאינו בקירור טעמו שונה משל חלב רגיל. במחלבות רמת הגולן מדגישים שכש"חלב ההרים הטהור" שלהם מקורר - טעמו זהה ואף עולה בטעמו על חלב טרי. עוד הם טוענים שאין בו חומרים משמרים (למעט תוספות ויטמינים ל-1%). אך לא בטוח שזה יהיה תמריץ לקניית חלב עמיד יקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: סטודיו דן אלכסנדר
חלב הרים. טהור
צילום: סטודיו דן אלכסנדר
צילום: סטודיו דן אלכסנדר
במשרד התמ"ת רוצים עוד גורם שמייצר חלב
צילום: סטודיו דן אלכסנדר
מומלצים