המינהל מזהיר: יזמים משווקים קרקע שלא נמכרה
עוקץ בשכונת המשתלה היוקרתית? יזמי קבוצת רכישה הציבו שלטים למכירת דירות על קרקעות מינהל מקרקעי ישראל שטרם שווקו. במינהל עקרו את השלטים והזהירו: אזרח המשלם מקדמות ליזמים תמורת זכות עתידית שם כספו על קרן הצבי
מחפשים מציאות בשטח? היזהרו, גם שם יש עסקאות מפוקפקות. מינהל מקרקעי ישראל פינה השבוע שלטי פרסום למכירת נכסים על קרקעות בשכונת המשתלה היוקרתית בצפון תל אביב. השלטים הוצבו על קרקעות אשר טרם הוצאו לשיווק, ולדברי המינהל יש להיזהר מאותם יזמים, שכן אלו גובים מקדמות גבוהות בטרם יצא מכרז כלשהו לשיווק הקרקע. "כל המשלם מקדמות ליזמים שם כספו על קרן הצבי", הזהירו הבוקר (ד') במינהל.
- לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
למעשה מדובר בהתנהלות קיימת בשוק הנדל"ן, בה יזמים משווקים דירות בטרם נסגרה סופית רכישת הקרקע. אך זו יכולה להיות בעייתית ולא מוסרית במקרה הטוב, ומתכונת בטוחה לתרגיל עוקץ, במקרה הפחות טוב.
במסגרת התארגנות קבוצת רכישה, יזם יכול להתקשר עם לקוחות ב"הסכם מותנה" למכירת נכס, ובינתיים לגבות מהלקוח מקדמות עליהן הוא יכול להרוויח ריביות או להשקיען. גם אם יחזיר היזם את סכום המקדמה, אם רכישת הקרקע על ידו ממינהל מקרקעי ישראל לא תמומש, מדובר בהפסד ניכר ללקוח - שהיה יכול לגרוף ריבית על הכספים, וייתכן ששילם ריביות בעת גיוס הסכום.
פחות בעייתי: יזם עם אופציה על קרקע פרטית
"התופעה של הצבת שלטים היא בעייתית", מסביר עו"ד גיא פרבמן, מומחה למקרקעין. "בקרקעות של המדינה כל עוד לא זכה היזם במכרז התופעה פסולה מאד. בשל הצבת השלט, אנשים טועים לחשוב שהיזם כבר רכש את הזכויות במגרש, ומשקיעים כספים כשבפועל ליזם אין שליטה באותו המגרש. גם יזמים הרוצים להתמודד עלולים לחשוב שהקרקע נרכשה".
"בקרקע פרטית המצב שונה לחלוטין", מוסיף עו"ד פרבמן. "היה והיזם קיבל אופציה לרכישת הקרקע, התחומה בזמן ונקובה במחיר. היזם רשאי, ואף זה מקובל, להציב שלט ולהתקשר עם לקוחות. הסכם כזה יהיה מותנה במימושה של האופציה".
מתקשרים ומגיעים למענה קולי
מהלך המינהל נגד היזמים הסתיים הבוקר וטיפל ב-7 מגרשים, בגודל של כ-3-2 דונם כל אחד, המיועדים לבנייה למגורים. יזמי נדל"ן שהחלו לקדם התארגנות לרכישת הקרקעות (אם וכאשר יוציא אותן המינהל למכרז), הסיגו גבול, לדברי המנהל, לאחד המגרשים, הסמוך לצומת הכניסה לשכונה והציבו בו שלטי פרסום ענקיים הפונים לכביש. על השלטים, שגודלם מטרים אחדים כל אחד, נכתב: "מתארגנים לבניית פרויקט במשתלה החדשה" בתוספת מספר טלפון נייד.
לדברי גורם במינהל, מספרי הטלפון לא הובילו לאדם אלא למענה קולי, והיזם אמור לחזור אל הלקוחות המתעניינים שהשאירו הודעה. התנהלות זו, לדברי אותו גורם במינהל, העידה על תחכום וכוונתם הבעייתית של אותם יזמים. הקמת השלטים וחיבורם לקרקע הנמצאת בבעלות המדינה, מהווה למעשה עבירה פלילית של הסגת גבול במקרקעי ציבור, שדינה עד שנה מאסר בפועל.
"מגיעות לאוזנינו שמועות על יזמי נדל"ן שכבר גובים מלקוחות מקדמות על דירות בפרויקט החדש המתוכנן בשכונת המשתלה", מספר יוסי כהן, הממונה על הפיקוח במחוז ת"א של מינהל מקרקעי ישראל. "הציבור צריך לדעת שהקרקע טרם פורסמה למכרז ומשכך אין עדיין זוכה במכרז, וכל אזרח המשלם מקדמות ליזמים תמורת זכות עתידית בקרקעות אלו שם כספו על קרן הצבי.
"השלט פונה מהמקום ללא קשר לתוכנו, אך גם במטרה למנוע משרלטנים לגבות כספים מאנשים תמימים אשר אינם מודעים לחובת המכרז. המינהל אוכף את החוק ומגן על אדמות המדינה ללא פשרות. כל שימוש בלתי מאושר באדמות המדינה יפונה, ללא קשר להיקפו".