חצילה אצילה: קארי חצילים ריחני
סיפור אהבה נרקם לו בגינה של מיכל וקסמן עם צמיחתם של חצילים ממין נקבה מהם הכינה קארי של חצילים, דלעת ובמיה שאפשר לאכול כך או להוסיף נתחי דגים
זה שמבחינתי כל החצילים בעולם הם בעצם חצילות אתם כבר יודעים, וזה מיד עושה את הקשר ביני לבינן אינטימי, הדוק ומלא הבנה הדדית. הקיץ הזה עלו יחסי עם החצילות מדרגה נוספת והבנתי שהן לא סתם נשים עגלגלות וסגלגלות, הן לגמרי אצילות.
עוד בערוץ האוכל:
זה קרה כשהתחלתי לגדל אותן, שיחים שיחים, בגינת הירק שעל גג החנייה שלנו (עליה אספר בקרוב בהרחבה, כמובטח). עלים רחבים וכהים, פריחה לילכית עדינה, פטמות סגלגלות שצומחות בקצב והופכות לחצילות צעירות מבריקות כמו מראה, מצוחצחת מבחוץ וצחות בלובנן נטול הגרעינים מבפנים.
הראשונה שקטפתי היתה ארוכה וצרה יחסית ומרוב התרגשות רצתי איתה ישר למטבח, בלי לעצור לרגע לצלם. חשבתי מה הכי מתחשק לי לעשות איתה והחלטתי להמר על משהו שטעמתי בחווה באומבריה לפני שנים: פרוסות דקיקות וצחות כשלג של חצילות שלא בושלו, כבושות קלות בלימון ומוגשות כמו קרפצ'יו עם גרגירי מלח ים, זילוף של שמן זית איכותי ושבבי פרמזן. לא פעם ניסיתי לשחזר את הצלחת המפתיעה הזו, אבל אף פעם לא הצלחתי לשים את ידי על חצילה שהיתה טרייה מספיק ונקטפה כשאין בה בכלל זרעים. החצילה הזו, הראשונה מהגינה, לא איכזבה והיתה בתולית בדיוק כמו שקיוויתי.
אם זכיתם באחת כזאת שווה לנסות לאכול אותה ככה, כבושה קלות, בלי לבשל. אם לא, תמיד אפשר לשרוף, לאפות, לטגן או לצלות וגם להכין קארי נפלא עם עוד חברים מאותה ערוגה.
קארי חצילים, דלעת ובמיה, עם או בלי נתחי דג
אני מתה על קארי: ריחות, טעמים, צבעים - ד"ש אקזוטי ממטבחים רחוקים ומשוכללים בפשטותם. מבין המוני סוגי הקארי אני מעדיפה את אלה שמבוססים פחות על תבלינים יבשים ויותר על חומרי גלם ארומטיים טריים: בצל, שום, כוסברה, צ'ילי, למון גראס, ליים-לימון, שמן זית או שומשום. הבנתם את הרעיון.
אפשר להכין את משחת הקארי (תמצית הטעם של התבשיל כולו) לבד ואפשר להשתמש במשחת קארי איכותית ומרוכזת, אותה אפשר להשיג במעדניות אסייתיות וגם במרבית הסופרמרקטים הגדולים. כמובן שמשחת קארי בהכנה ביתית תתן לתבשיל כולו רעננות וקלילות שאין במשחה המוכנה.
לא מסובך בכלל להכין בעצמכם קארי מאפס. רשימת המרכיבים נראית קצת ארוכה ומבהילה אבל הביצוע מהיר ופשוט ואין יותר מדי מקום לפספוסים. ברגע שהבנתם את הטכניקה אפשר לגוון ולשחק עם המרכיבים כיד הדמיון הטובה עליכם.
המרכיבים:
לתבשיל:500 גרם פילה לוקוס, או דג ים לבן ובשרני אחר, ללא עור ועצמות, חתוך לקוביות גדולות (אפשר גם בלי דגים)
500 גרם דלעת נקייה מקליפות וגרעינים, חתוכה לקוביות גדולות
500 גרם חצילים צעירים וטריים מאוד, מקולפים וחתוכים לקוביות גדולות
250 גרם במיה, קצוות קטומים
15 עגבניות שרי בשלות, חצויות לאורכן
1 כף שמן זית
1 כף שמן שומשום
צרור גדול של כוסברה
פחית חלב קוקוס (400 מ"ל)
1 כף סוכר דקלים או סוכר חום
מיץ מ-1/2 לימון או ליים שלם
1 כף רוטב דגים תאילנדי
קורט מלח
למשחת הקארי:
2 כפות רוטב דגים תאילנדי
2 צ'ילי אדום חריף ללא גרעינים (או עם גרעינים למי שרוצה את הקארי לוהט)
1 מקל למון גראס חתוך, רק החלק הלבן
3 ס"מ שורש ג'ינג'ר מקולף וחתוך
קליפה מגוררת מלימון גדול טרי מאוד
1/2 צרור גדול של כוסברה
2 כפות שמן זית
2 בצלי שאלוט (או 1 בצל סגול בינוני) חתוכים
1 שן שום
קורט אגוז מוסקט, עדיף מגורר טרי
או 2-3 כפות של משחת קארי קנויה. תלוי במידת החריפות שתרצו.
אופן ההכנה:
- מכינים את משחת הקארי: שמים את כל חומרי המשחה במעבד מזון או בבלנדר חזק וטוחנים עד לקבלת משחה חלקה. מניחים בצד.
- מכינים את התבשיל: בווק או בסיר רחב ועמוק מחממים 1 כף שמן זית + 1 כף שמן שומשום (יכול להיות שטיגון בסיר יצריך כף נוספת של שמן זית).
- מטגנים את קוביות החצילים תוך כדי ערבוב עד שהם מתרככים ומזהיבים מעט אבל לא נשרפים ולא מתפרקים, יש להם עוד זמן בישול לפניהם עם שאר הירקות. מוציאים ומניחים על נייר סופג.
- מוסיפים למחבת או לווק את משחת הקארי ו-2 כפות מחלב הקוקוס. מטגנים מעל להבה בינונית דקה או שתיים תוך כדי ערבוב, עד שהקארי חם ומתחיל להפיץ ניחוחות. מוסיפים את שאר חלב הקוקוס, מערבבים, מגבירים להבה ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש חזרה ללהבה בינונית.
- מוסיפים קוביות דלעת, מערבבים בעדינות. מביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה בינונית, מכסים ומבשלים 5-10 דקות. מוסיפים במיה, עגבניות, חצילים, סוכר, מיץ לימון ורוטב דגים. מערבבים בעדינות. מביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה בינונית, מכסים ומבשלים 10 דקות נוספות. אם משתמשים בדגים מוסיפים אותם ל-5 הדקות האחרונות של הבישול. אם התבשיל מסמיך יותר מדי אפשר להוסיף 1/4 כוס מים בכל שלב.
- מוסיפים כוסברה קצוצה ומגישים על אורז לבן.
- לכל הטורים של מיכל וקסמן
- לבלוג האוכל
של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"