ניצחון פלסטיני: כנסיית המולד אתר מורשת עולמית
לפלסטינים יש אתר מורשת עולמית ראשון: ארגון אונסק"ו הוסיף את כנסיית המולד בבית לחם לרשימה היוקרתית. ברשות חוגגים: "רגע של כבוד לאומי והכרה בזכויות ההיסטוריות והתרבותיות שלנו". כבוד גם לישראל: נחל מערות נבחר
הישג מדיני ותיירותי לרשות הפלסטינית: כנסיית המולד בבית לחם הוכנסה היום (ו') בצהריים לרשימה האקסקלוסיבית של אתרי מורשת - והפכה בכך לאתר המורשת העולמית הראשון של הפלסטינים. גם נחל מערות שבתחומי המועצה האזורית חוף הכרמל התווסף לרשימה.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
בן 3 נפצע קשה במושב: ידו נתפסה במכשיר בלול
בלילה שבין שבת לראשון: מזיזים השעון בשנייה
ההחלטה התקבלה על ידי ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם (אונסק"ו) בסנט פטרבורג שברוסיה, שם מתקיים המפגש השנתי של ועדת אתרי מורשת. 13 מדינות הצביעו בעד ההחלטה להוסיף את כנסיית המולד לרשימה, 6 התנגדו ושתי מדינות נמנעו.
ההצבעה התקיימה בהליך מזורז, לאחר "בקשת חירום" שהגישו הפלסטינים לאונסק"ו. הפלסטינים חגגו את הכנסת בית לחם לרשימה היוקרתית, ארצות-הברית הביעה את אכזבתה מתוצאות ההצבעה: "מדובר באתר שקדוש לכל הנוצרים ואסור שיהיה מושא לפוליטיזציה", אמר שגריר ארצות הברית לאונסק"ו, דיוויד קיליון.
להחלטות אונסק"ו השפעה כלכלית גדולה, מאחר שהארגון מספק עזרה כספית בשימור האתר - דבר המבטיח זינוק בתיירות הנכנסת. אונסק"ו היה הארגון הראשון של האו"ם שקיבל את פלסטין כחברה מלאה בו, בדרג של מדינה - דבר שעורר כעס רב בישראל ואף הביא להקפאת כספי המיסים של הרשות הפלסטינית, כסנקציה ישראלית על הצעד החד צדדי.
ברשות מיהרו לברך על הצירוף של כנסיית המולד לרשימת אתרי המורשת. ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, בירך על ההחלטה ואמר כי היא מאשרת את החשיבות העולמית של העיר הפלסטינית הקדושה (בית לחם), ואת מקומה בקרב עמי העולם. "ההחלטה נותנת תקווה וביטחון לעמנו, ומגבירה את עקשנותו להמשיך את מעורבותו בהעמקת המוכנות להקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 1967 שבירתה מזרח ירושלים", אמר פיאד.
לדברי ראש הממשלה הפלסטיני, "הגיע הזמן שמוסדות האו"ם וארגוניו השונים יקבלו אחריות מדינית, חוקית, תרבותית ומוסרית לשים קץ לסבלו של העם הפלסטיני, וימנעו את הסכנה הנגרמת למורשת התרבותית שלו מפעולות הכיבוש הישראלי".
גם ד"ר חנאן עשראווי, חברת הועד הפועל של אש"ף, סבורה שההחלטה היא ניצחון לרשות: "העם הפלסטיני חוגג בעקבות ההחלטה הזאת. זה רגע של כבוד לאומי והכרה במורשת ובזהות העשירה והייחודית. כנסיית המולד היא אתר בעל משמעות עולמית, לא רק לנצרות אלא לאנושות כולה". היא הוסיפה כי זוהי הכרה של הקהילה הבינלאומית בזכויות ההיסטוריות והתרבותיות של הפלסטינים, והבטיחה כי הפלסטינים ישמרו ויגנו על האתרים הללו, למרות הכיבוש הישראלי וצעדיו הפוגעניים.
שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, שפעל באופן אישי בקרב המדינות השונות כדי להשיג רוב בהצבעה בוועידת אונסק"ו, אמר מיד לאחר ההכרזה כי כעת בית לחם מוגנת מהכיבוש הישראלי, וכי אונסק"ו מחויבת כעת להגן עליה. הוא הביע את שביעות רצונו מכך שהפלסטינים השיגו רוב מוצק בהצבעה, והוסיף שברשות ימשיכו לפעול כדי להוסיף עוד אתרים פלסטינים לרשימת אתרי המורשת.
בלשכת ראש הממשלה תקפו את החלטת אונסק"ו בנוגע לכנסיית המולד ואמרו: "הוכח שאונסק"ו מונע משיקולים פוליטיים ולא משיקולים תרבותיים. במקום שהפלסטינים יבצעו צעדים שיקדמו את השלום, הם פועלים בדרכים חד צדדיות שרק מרחיקות את השלום. העולם צריך לזכור שכנסיית המולד המקודשת לנצרות חוללה בעבר על ידי טרוריסטים פלסטינים".
עד השנה שעברה כללה רשימת אתרי המורשת 936 אתרים ב-154 מדינות. 725 אתרים הוגדרו כאתרי תרבות, 183 כאתרי טבע ויתר 28 האתרים משלבים בין שני התחומים. בישראל היו עד כה שבעה אתרי מורשת - העיר העתיקה בירושלים וחומותיה (שלצדה לא מצוינת באתר אונסק"ו שם של מדינה), העיר העתיקה בעכו, מצדה, "העיר הלבנה" בתל-אביב, תלים מקראיים בארץ ישראל, דרך הבשמים הכוללת את הערים הנבטיות והמקומות הקדושים לבהאים בחיפה ובגליל המערבי. נחל מערות הוא האתר השמיני של ישראל ברשימה זו. מנגד, כנסיית המולד היא האתר הראשון שמוגדר כאתר מורשת עולמית פלסטיני.
Read this article in English