נחל בצת: הצעה לטיול על יבש
רבים נהנו מנביעת המעיין בנחל בצת שבגליל, שעקב שאיבת יתר - יָבַשׁ. ynet והחברה להגנת הטבע מזמינים אתכם לטייל בנחלי הארץ ולהגביר את המוּדעות לשיקומם. והפעם: נחל בצת
>> פתאום נהיה קיץ - אטרקציות ופעילויות לחופש הגדול
עד לפני כמה עשרות שנים היו בישראל נחלים זורמים ובריאים, שסיפקו גם שפע של שירותים אקולוגיים חיוניים לשמירת טבע וגם אתרי בילוי, נופש ופנאי חשובים לרווחת האדם.
עוד טיולי נחלים לקיץ בערוץ התיירות:
- נחל ערוגות: מקלחת מרעננת תחת המפל הנסתר
- אל המעיין: 5 המלצות לטיולים רטובים
למרות חשיבותם העצומה, הנחלים והמעיינות בישראל סובלים מהזנחה של עשרות שנים, מייבוש, מזיהום, ומנזק אקולוגי מתמשך. דוח "געגועים לנחל" של החברה להגנת הטבע, שפורסם בחודש מרס 2012, בחן את שפיעת המים מ-91 מעיינות הנובעים בנחלים חשובים בישראל, והעלה תמונה עגומה: 60 מבין המעיינות שנבחנו נמצאים במגמת דעיכה חמורה, חלקם איבדו 50-30 אחוז משפיעתם במהלך 30 השנים האחרונות.
החברה להגנת הטבע ו-ynet מזמינים אתכם לצאת לטבע ולטייל בנחלים בארץ, ולהגביר את המוּדעות לשיקומם והחזרת המים הזורמים אליהם. והפעם: טיול בנחל בצת.
נחל בצת הוא אחד מהנחלים הגדולים בגליל המערבי. בשנות ה-50 שפע עין כרכרה, המעיין הנובע בליבו של נחל בצת, שפיעה מרשימה של יותר ממיליון מטרים מעוקבים בשנה והנחל היה נחל איתן שזרמו בו מי מעיינות לאורך כל חודשי השנה.
בקיץ, רוחב אפיק הנחל היה כשני מטרים. בחורף, בזמן שיטפונות התרחב האפיק עד ל-15 מטרים. בשנת 1942 הוקם בקיבוץ אילון שבאזור מכון שאיבה, שתפס את מי הנחל לאחר שזרמו באפיק מרחק של 1.5 ק"מ בערוץ ושאב אותם לשימושי שונים בקיבוץ. מטיילים רבים פקדו במשך השנים את הנחל, ורבים מאתנו עדיין נושאים בזיכרונם חוויות קרירות ורטובות מטיולי קיץ בנחל המרשים.
אולם עם השנים, שאיבת יתר של מי התהום בקידוחים של חברת מקורות על גב ההר, הורידה את מפלסי מי התהום שמזינים את המעיינות בנחלי האזור. כתוצאה מהפגיעה המתמשכת במפלסי מי התהום, עין כרכרה, שמימיו הזינו את נחל בצת, הלך ודעך - עד אשר בשנת 1999 המעיין יבש לחלוטין.
כיום, כאשר תטיילו בחודשי הקיץ בנחל בצת ותחפשו את נקודת הנביעה של עיינות כרכרה, תגלו במקום הנביעה צינור שחור, שממנו זורמים מים מקידוח סמוך המשקים את ערוץ הנחל. בשנים האחרונות, במסגרת הסכם בין רשות המים לרשות הטבע והגנים, נחל בצת מקבל הקצאת המים קטנה, הפועלת "כעירוי לשעת חירום", ומצילה את הנחל מהתייבשות מוחלטת בחודשי הקיץ.
על מנת לשקם את זרימת המים הטבעית בנחל בצת ולשמור על עצי הדולב המרשימים, יש לעצור לחלוטין את הפקת מי התהום בקידוחי שומרה, שגרמו להתייבשות המעיין, ולשקם את מפלסי מי התהום שנובעים במעיינות האזור.
מקבל רק מעט מים. נחל בצת המיובש (צילומים: החברה להגנת הטבע)
נצא לטיול
נקודת התחלה: חניון שרך, נוסעים על כביש הצפון, כביש מספר 899, בין סימני הקילומטרים 14-13, מול הכניסה ליישוב גרנות הגליל, פונים צפונה לחניון שרך.
נקודת סיום: קיבוץ איילון, חוזרים מחניון שרך לכביש 899 ופונים מערבה (ימינה), נוסעים עד לכניסה לקיבוץ איילון, מהכניסה לקיבוץ עוקבים אחרי השילוט לחניון.
סיפור דרך: לפני שנצלול למעבה החורש, נסטה מעט ימינה מהחניון לפי השילוט אל 'חורבת דנעילה' - שרידי כפר יצרני שמן מן התקופה הביזנטית. במקום בתי בד ובורות מים עתיקים המאפיינים כפר תעשייתי גלילי טיפוסי. עבודות החפירה והשחזור מאפשרות לנו להבין כיצד פעל בית המלאכה ליצור שמן זית. השביל אל חורבת דנעילה מסומן בחצים כתומים.
נחזור אל החניון ונתחיל לרדת עם השביל המסומן בכחול אל אפיקו המרכזי של נחל שרך. נחל שרך הוא היובל המרכזי של נחל בצת. יובליו העליונים של נחל שרך מנקזים את האזור הצפון-מערבי של גוש הרי מירון. מוצאו בלבנון וסופו בנחל בצת.
הצמחייה הגבוהה משני עברי השביל תמחיש לנו מהו חורש ים תיכוני מפותח. לצד האלון המצוי והאלה הארצישראלית נמצא כאן את כליל החורש, ער אציל (המוכר יותר בשמו העממי "דפנה"), אדר סורי (קרובם של עצי ה"מייפל" מאמריקה) וקטלב מצוי. זהו בית גידול לח מאוד, ולכן נמצא כאן את הצמחים המיוחדים: שרכיה אשונה, שערות שולמית מצויות, חשפונית עדינה ואספלניום שחור.
בתי בד ובורות מים עתיקים. חורבת דנעילה (צילום: כליל אדר, קק"ל)
אל תעירו את העטלפים
לאחר הליכה של כשני ק"מ, נגיע לפתחה של מערה קרסטית המעידה על תקופות גשומות יותר בעברו של הגליל. מי הגשם חדרו דרך סדקים לפנים הסלע, יצרו חומצה חלשה והמסו את תוכנו. עם תהליך הטפטוף לחללים המומסים, התקבלו נטיפים וזקיפים בשני מפלסים.
ידיות מתכת וחציבות בסלע יאפשרו לנו להתגבר על הפרש הגבהים. כדי לנוע במערה בבטחה יש להצטייד בפנסים (אין להדליק נרות בתוך המערה - העשן העולה מן הנר יוצר פיח המתיישב על תקרת המערה ומהווה קרקע להתפתחותה של פטריית מערות מזיקה). חלקה הפנימי של המערה חסום בפנינו על מנת לאפשר לשני מיני עטלפי חרקים: פרסף גדול ונשפון גדול להתרבות ולנום במעמקי המערה ללא הפרעת אדם.
נצא מהמערה דרך פתח צדדי ולאחר הליכה של פחות מקילומטר במורד האפיק נגיע למפגש הנחלים: שרך ובצת. נמשיך עם הסימון הכחול במורד נחל בצת. כעבור פחות מקילומטר נגיע לאזור הנביעות של עיינות כרכרה.
המקום משמש בית גידול לח מאוד לצמחים. עץ אלון בנחל בצת
לצד המים הזורמים נגלה את שחריר הנחלים (חלזון מים מתוקים) - בעל חיים המשמש כאינדיקטור לזיהום מים. במקום בו נמצא את השחריר ניתן לדעת כי רמת הזיהום במים הזורמים אינה קטלנית, סרטני נחלים ומגוון חרקי מים.
כאן הצמחייה משתנה לחלוטין - הפטל הקדוש, ההרדופים והשרכים מהווים תפאורת רקע לעצי הדולב המזרחי הענקיים המשווים למקום הוד קסום. זרימת המים החופשית נעצרת בסמוך למתקני השאיבה של חברת מקורות.
נגיע להצטלבות השבילים כחול ואדום, נמשיך עם השביל הכחול – מתחנת השאיבה נעלה קילומטר נוסף בכביש מצופה אספלט אשר יובילנו אל שער הפתוח רק להולכי רגל ומאפשר לנו לחדור לתחום קיבוץ אילון, שם ימתין לנו הרכב המאסף.
בואו ללמוד מהו חורש ים תיכוני. עץ בנחל בצת (צילום: דפנה מרוז)
נחל בצת - מידע כללי
דרגת קושי: בינוני
אזור בארץ: גליל עליון מערבי
עונה מומלצת: כל השנה (למעט ימי שרב ועומס חום)
צבע מסלול: כחול
סוג מסלול: אורכי (יש צורך בהקפצת רכב איסוף לנקודת הסיום)
מפת סימון שבילים: מפה מספר 2, גליל עליון
אורך המסלול: כ- 5 קילומטרים
משך הטיול: כ- 4 שעות
הערות: קיימת נקודת מילוי מים רק בחניון שרך בתחילת המסלול, אין להיכנס למערת שרך ללא פנס, השימוש בנרות בתוך המערה אסור.