שתף קטע נבחר

צילום: ערן פלדמן

נחל שורק: אכזב, איתן - העיקר לא מזוהם

פרויקט "געגועים לנחל" של ynet והחברה להגנת הטבע קורא לכם לצאת לטייל בנחלי הארץ, ולהגביר את המוּדעות לשיקומם והחזרת המים הזורמים אליהם. והפעם: נחל שורק

>> פתאום נהיה קיץ - אטרקציות ופעילויות לחופש הגדול

 

עד לפני כמה עשרות שנים היו בישראל נחלים זורמים ובריאים, שסיפקו גם שפע של שירותים אקולוגיים חיוניים לשמירת טבע וגם אתרי בילוי, נופש ופנאי חשובים לרווחת האדם.

 

עוד טיולי נחלים בערוץ התיירות:

 

למרות חשיבותם העצומה, הנחלים והמעיינות בישראל סובלים מהזנחה של עשרות שנים, מייבוש, מזיהום, ומנזק אקולוגי מתמשך. דוח "געגועים לנחל" של החברה להגנת הטבע, שפורסם בחודש מרס 2012, בחן את שפיעת המים מ-91 מעיינות הנובעים בנחלים חשובים בישראל, והעלה תמונה עגומה: 60 מבין המעיינות שנבחנו נמצאים במגמת דעיכה חמורה, חלקם איבדו 50-30 אחוז משפיעתם במהלך 30 השנים האחרונות.

 

החברה להגנת הטבע ו-ynet מזמינים אתכם לצאת לטבע ולטייל בנחלים בארץ, ולהגביר את המוּדעות לשיקומם והחזרת המים הזורמים אליהם. והפעם: טיול בנחל שורק .

 


 

נחל שורק הוא נחל שתחילתו בהרי ירושלים וזורם דרך עמק צרעה בשפלת יהודה, ונשפך לים באזור נבי רובין, מצפון לקבוץ פלמחים.

 

בחלקו ההררי נחל שורק הוא נחל אכזב, למעט מספר נביעות קטנות ומקומיות באגן. בחלקו המישורי של הנחל, הזורם בעמק צרעה ובאזור נבי רובין, התקיימו בעבר נביעות רבות באיכות טובה שמקורן במי תהום גבוהים - וחלקו התחתון של הנחל התאפיין בזרימת מים נקיים במשך כל השנה.

 

למרבית הצער, נחל שורק זוהם במשך השנים כמעט לכל אורכו. במשך עשרות השנים האחרונות מוזרמים לקטע ההררי של הנחל כמויות אדירות של מי קולחים מירושלים. יתרה מכך, עד לסוף שנות ה-90 זרמו לחלקו המישורי של הנחל מי ביוב מבית שמש, רחובות, יבנה ונס ציונה.

 

כיום, אחרי הקמת מתקני טיהור שפכים לאורך הנחל, זורמת בנחל תערובת של מי קולחים מטוהרים, מי נביעות, מי תהום המתנקזים לאפיק, ומי שיטפונות. על מנת לשקם את הנחל, ולהשיב עטרה, יש להוציא את כל הקולחים מהנחל ולאפשר למי הגשמים לשטוף את הזיהום שהצטבר בערוץ ולעודד תהליך שיקום הצמחייה הטבעית.

 

מערת הנטיפים בהישג יד

נקודת התחלה: תחנת רכבת תפעולית "בר- גיורא". למגיעים מכביש מספר 1, במחלף הראל פונים לכיוון הקסטל (דרומה) נוסעים ישר עד לכיכר הסטף, בכיכר פונים שמאלה לכיוון עין כרם. נוסעים עד צומת כרם ומשם ממשיכים עם כביש 386 לכיוון צור הדסה ובר גיורא. לאחר נסיעה של כ-9 קילומטרים לערך, בגשר רפאים, פונים ימינה בדרך עפר המסומנת בסימון שבילים אדום ומשולטת עם שילוט חום אל נחל קטלב. נוסעים בדרך עפר המתאימה לרכב מספר קילומטרים עד שמגיעים לרחבת חנייה לצד הנחל ובסמוך לגשר החוצה את הנחל.

 

נקודת סיום: רחבת החנייה של מערת הנטיפים. חוזרים בכביש העפר אל כביש מספר 386 ופונים ימינה לכיוון צור הדסה ובר גיורא. בצומת נס הרים פונים ימינה לכיוון בית שמש, לכביש מספר 3866. ממשיכים ישר עם הכביש עד הפנייה המשולטת ימינה לכיוון מערת הנטיפים. בפנייה פונים ימינה ומשאירים את רכב האיסוף ברחבת החנייה.


מאגר שמשון בנחל שורק (צילום: אלון רוטשילד)

 

סיפור דרך: המסלול מתחיל בפיצול השבילים אדום ושחור מול תחנת הרכבת הישנה - בר גיורא. יורדים אל ערוץ הנחל במדרגות וחוצים אותו בגשר, משם ממשיכים עם השביל העובר במנהרה תחת פסי הרכבת (ירושלים-בית שמש). בקצה המנהרה ישנו פיצול שבילים שחור/ירוק. השביל השחור מוביל במעלה נחל קטלב עד למושב בר גיורא.

 

נמשיך בשביל הירוק הפונה ימינה ומטפס על המדרון הדרומי של נחל שורק בשביל צר, וכעבור כחצי שעה של הליכה לערך נגיע למתחם קברו של סולטן באדר, קדוש מוסלמי מקומי. השביל המסומן בירוק עובר לאורך חומת המתחם ובה פתח וגרם מדרגות היורד לתוכו. המקום שימש כמרכז דתי מקומי ובו מבנה קבר, מסגד ובור מים. שמו של הכפר ששכן כאן הוא 'דיר א-שייח'.

 

מדיר א-שייח נמשיך ונחלוף על פני פיצול שבילים ירוק וכחול. נמשיך בשביל הירוק עד למפגש השבילים ירוק-שחור. בפיצול זה נפנה לשביל השחור, המתקדם מערבה באותו הגובה, עולה במתינות ואחר כך ממשיך בעלייה תלולה בחורש טבעי יפה, דרך משטחי סלע עד למפגש עם שביל המסומן באדום.

 

נמשיך עם השביל האדום היורד תחילה במתינות ואחר כך בתלילות בחורש חשוף לשמש וממשיך עד למערת הנטיפים, ממבואת המבקרים בפתח המערה ישנו שביל מדרגות העולה אל רחבת החנייה, שם השארנו את רכב האיסוף. ניתן לקנח בביקור במערת הנטיפים המרשימה. שימו לב זהו אתר בתשלום יש להתעדכן בשעות הפתיחה ובמחירים.


נחל שורק (צילום: יעל גז)

 

מידע כללי:

דרגת קושי: בינוני

אזור בארץ: הרי יהודה

עונה מומלצת: כל השנה (למעט ימי שרב ועומס חום)

צבע מסלול: שחור- ירוק- שחור- אדום

סוג מסלול: אורכי (יש צורך בהקפצת רכב איסוף לנקודת הסיום)

מפת סימון שבילים: מפה מספר 9, מבואות ירושלים

אורך המסלול: כ-5.5 קילומטרים

משך הטיול: כ-5 שעות

הערות: לאורך המסלול אין נקודות מילוי מים, יש להצטייד במים מראש.

 

בהכנת הכתבה השתתפה אורית סקוטלסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונית סבירסקי
זוהם במשך שנים. נחל שורק
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים