כיצד פועלות חברות היי-טק שמתקשות לגייס?
חברות שונות מתקשות בגיוס ומדווחות על קשיים במציאת עובדים איכותיים ומנוסים. מה עושים? מגייסים סטודנטים ומכשירים אותם, פונים לעובדים פוטנציאליים בפייסבוק ופועלים בשיטת "חבר מביא חבר". "שוק העבודה מוצף במשרות פנויות"
בענף ההיי-טק נראים לאחרונה סימנים של ביקוש וניתוק משאר המשק בדומה לעשור הקודם. הכלכלה העולמית הקודרת והקשיים בכלכלה הישראלית פוסחים על תחום ההיי-טק שם, צמאים לעובדים.
- עלייה בביקוש לאנשי מרקום: כמה תרוויחו בתחום?
חברות שונות מתקשות בגיוס ומדווחות על קשיים במציאת עובדים איכותיים ומנוסים. התוצאה: השכר עולה, הדרישות ורמות הפינוק של העובדים עולות.
"זה מתחיל לדמות לתקופת הבועה בשנות ה-2000 כשהסטארט-אפים שיוועו לעובדים", מספר אודי יצחייק, מנהל הסניף הישראלי ומשאבי אנוש של חברת אימפרבה המספקת פתרונות של אבטחת מידע לארגונים.
"אז, היו מועמדים שבחנו את ההצעות שעמדו לרשותם עד הפרטים הכי קטנים: מעבר לאתגר מקצועי ותנאי שכר, שאלו על הנגישות של המשרדים מביתם, על יציבות החברה, על אפשרויות הקידום ואפילו על המסעדות שיש באזור. השפע שהולך וגדל מאפשר גם היום בררנות ודקדקנות", מספר יצחייק.
נראה שלא מדובר במקרה בודד. בכירים נוספים בחברות בתחום, מספרים על קושי אמיתי בהשגת עובדים מנוסים, כלומר כאלו שהשתפשפו כבר במקום עבודה במשך כשנתיים שלוש. החברות מצידן לא תמיד מצליחות למצוא את העובד המתאים, גם לאחר מאמצי גיוס נרחבים. לאחר חודשים של חיפושים, החברות מוצאות עצמן פונות לאלטרנטיבות אחרות, כדוגמת הכשרת עובדים ללא ניסיון והוצאת חלק מהעבודה לפרילנסרים.
מה זה אלף שקל? אצלנו אתה משפיע
אמיר רפסון, סמנכ״ל הפיתוח ב-WatchDox, טוען: "מאוד קשה למצוא מועמדים טובים. אנחנו מחפשים אנשים חזקים בתחום, אבל יש תחרות מאד משמעותית". "לא פעם אנו קובעים ראיון לעוד 4 ימים, ואז המועמד מתקשר לבטל כי הוא סגר במקום אחר, או שיש לו כבר הצעות ביניהן הוא מתלבט ואין לו סיבה להגיע", הוא מוסיף.
רפסון מספר על מספר משרות שחברתו מתקשה לאייש מזה מספר חודשים ללא הצלחה. "יש לנו, לדוגמה, משרה של ראש צוות לצוות פיתוח לסמארטפונים. המשרה פתוחה הרבה זמן. צריך ניסיון ניהולי וגם ניסיון בפיתוח ואנו מתקשים למצוא מועמד ראוי מזה חודשים רבים. גם הפרילנסרים בתחום זה מאוד יקרים ומאוד עמוסים".
באין מענה למבוקשם, החליטו ב-WatchDox להכשיר סטודנטים, ואת אלו מעבירים מבחני מיון מפרכים. "יותר קשה לבחון בראיון אנשים שלא יודעים לפתח ואין להם ניסיון, אך זאת השקעה משתלמת. מניסיוננו, הבנו שאנשים אלו הופכים להיות מובילים בחברה תוך מספר שנים", הוסיף רפסון.
לדבריו, בחברות הגדולות, כדוגמת גוגל ומיקרוסופט, העובד הוא בורג קטן לעומת זאת בחברה כדוגמת WatchDox יש לו יכולת רבה להשפיע על תהליכים. עוד טוען רפסון, כי "אלף שקל נוספים למשכורת הם עניין שמסנוור רק צעירים, ולכן צריך לחשוב גם על נקודות נוספות כשבוחרים חברה לעבוד בה".
פונים לעובדים בהצעות מפייסבוק
חברת טראסטיר מתחום אבטחת מידע הפיננסי, שגם היא מתקשה למצוא מפתחי תוכנה, החליטה למצוא בדרכים יצירתיות את עובדיה הבאים. החברה פונה בפנייה אישית לעוסקים בתחום דרך הרשתות חברתיות, ומפתחת איתם דו שיח רציף שבו היא זמינה להם מיידית לכל שאלה ופניה, אפילו ב-SMS.
בנוסף, מנהיגה החברה, שמעסיקה כ-100 עובדים במרכז הפיתוח בתל אביב ומחפשת 30 נוספים, גם תוכנית "חבר מביא חבר" שהביאה, על פי החברה, לכך ש-30% מהעובדים הגיעו בדרך זו להיות מועסקים בחברה.
לדברי מנהלת משאבי האנוש בטראסטיר, ריבי הלר, שיטה זו לא רק נותנת בונוס כספי לעובד, אלא גם יוצרת מחויבות וסביבת עבודה נעימה. "כיום שוק העבודה מוצף במשרות פנויות של מהנדסי תוכנה והאפשרויות שעומדות בפני מועמד אחד הן רבות כך שנוצר מצב שונה ממה שמתרחש בשוק התעסוקה הכללי בימינו. הכדור בהחלט נמצא בידיו של העובד".