דודי שמש על הגגות? הקבלנים לא יסכימו
החלטת הממשלה מהשבוע שעבר לאשר התקנת דודי שמש גם בבניינים רבי קומות תיטיב עם הדיירים - שכן הם יוכלו לצמצם את חשבונות החשמל שלהם. אך האם החלטה זו תעמוד במבחן התוצאה? לא - אם זה תלוי בחברות הבנייה ובקבלנים. דעה
בתחילת החודש החליטה הממשלה להרחיב את היקף השימוש במערכות סולאריות - גם על גגות של בניינים רבי קומות . החלטה זו, שעתידה לתקן את תקנות התכנון והבנייה בנושא, צפויה להביא לחיסכון רב באנרגיה, לצמצום הפגיעה באיכות הסביבה - וגם לחיסכון משמעותי בחשבונות החשמל של הדיירים. אולם נשאלת השאלה האם תקנות אלו יעמדו במבחן התוצאה.
כתבות נוספות על דודי שמש בערוץ הנדל"ן :
- מכת שמש: בגלל הפנטהאוז אסור להציב דוד בגג
- הזכות למים חמים: שכן יכול למנוע התקנת דוד?
- מרפסת וחבלי כביסה: מה הופך בית לישראלי?
על פי תקנות התכנון והבנייה הקיימות היום, החובה להתקין דודי שמש חלה על בניינים שגובהם עד תשע קומות בלבד. פועל יוצא מכך הוא כי עשרות אלפי דירות שנבנו בשנים האחרונות בבניינים רבי קומות, שגובהם עולה על תשע קומות, לא יכולות ליהנות מהאנרגיה המופקת מהשמש באמצעות התקנת דוד שמש על גג בתיהם. בעקבות זאת נאלצים דיירי הדירות להשתמש בכ-1,800 קוט"ש (קילו-ואט שעה) מיותרים בשנה.
החלטת הממשלה, שתובא לאישור מליאת הכנסת בקרוב, מהווה תיקון של תקנות התכנון והבנייה שנכנסו לתוקף בשנות ה-70 של המאה הקודמת, כאשר באותה בעת כמות הבניינים שגובהם עלה על תשע קומות היה מזערי. בנוסף, לא הייתה בנמצא טכנולוגיה שבאמצעותה ניתן היה להתקין דודי שמש בבניינים גבוהים יותר. כל ניסיון לעשות כן באותה התקופה הביא לכך שדיירי הקומות התחתונות סבלו מאספקה בלתי סדירה של מים חמים.
משמעות אישורה של החלטת ממשלה והבאתה בפני הכנסת, לטובת תיקון תקנות התכנון והבנייה בנושא, היא כי מעתה עתידים חשבונות החשמל של הדיירים בבניינים רבי קומות להצטמצם. ואכן, מבחינת הצרכן הפרטי, ברור כי התקנתו של דוד שמש וניצול האנרגיה הסולארית, אשר אינה חסרה במדינה שטופת שמש כמדינתו, תביא לחסכון רב בחשבון החשמל, שיעמוד , לכל הפחות, על כ-850 שקל בשנה.
הבעיה: שטח בנייה שייעלם ומפגע חזותי
ואולם, אף שתיקון תקנות אלו עתיד להיטיב עם הצרכנים הפרטיים - ספק אם תיקונן יעמוד במבחן התוצאה. זאת משום שחברות הבנייה והקבלנים יביעו, קרוב לוודאי, התנגדות להקמת דודי השמש, משום שהם עלולים להפסיד שטח בנייה רב לטובת התקנתם. זאת ועוד, ששטח הגג בבניינים רבי קומות אינו גדול דיו על מנת להכיל כמות כה גדולה של דודי שמש, בנוסף למערכות הקיימות בבניין רב קומות ודרושות לשימושו השוטף, לרבות פיר מעליות, חדרי מכונות ומשאבות מים.
הקבלנים וחברות הבנייה יכולים לטעון כי התקנת דודי שמש תגרום לאיבוד שטחי בנייה רבים ויקרים על גגות רבי הקומות, המיועדים לבנייה נוספת שמתאפיינת לרוב בדירות אשר שווין הכספי אינו מבוטל, כדוגמת פנטהאוזים, המניבים לקבלן רווח רב. רווח זה עלול להצטמצם עקב התקנת דודי שמש בשטח האמור.
בעיה נוספת שעלולה להיווצר מבחינת הקבלנים היא בעיה חזותית-ויזואלית: התקנת דודי שמש על גגי המגדלים תשנה את פניהם ותזכיר את המראה של מרכזי הערים הישנות, בהם מלאים הבתים המשותפים במפגעים ויזואליים בדמות דודי שמש על הגג. תוספת זו עלולה להשפיע על חזותו של הפרויקט כולו ולפגוע בתדמיתו - וכמובן בערכו הכספי׳.
לסיכום, ניתן לראות כי כוונת המחוקק בתיקון תקנות אלו הוא לתקן את המעוות ולהשתמש באחד מהמשאבים הגדולים ביותר של ארצנו - השמש. אך ספק אם ניתן יהיה ליישם תקנות אלו בפועל. להערכתי, יש לבחון חלופות נוספות שיחליפו את השימוש בחשמל ובגז לצורך חימום המים, כדוגמת שימוש באנרגית הרוח, המצויה בשפע בבניין רב קומות נוכח גובהו הרב של הבניין.
הכותב הוא מומחה בתחום המקרקעין, התכנון והבנייה ומנהל את מחלקת המקרקעין במשרד יצחק אופק ושות - עורכי דין