שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

קפיצה גדולה לאנושות

יש ספורטאים עמוסי מדליות זהב, יש כאלה שניפצו עשרות שיאי עולם, אבל מעטים האנשים שהמציאו מחדש את ענף הספורט שלהם כמו דיק פוסברי

שם: ריצ'רד דגלאס ("דיק") פוסברי

מדינה: ארה"ב

ענף: אתלטיקה (קפיצה לגובה)

נולד: 6 במארס 1947 בפורטלנד, אורגון

הישגים באולימפיאדות: מכסיקו סיטי 1968 – מדליית זהב

  

 

נסו לדמיין עולם בלי דיק פוסברי. עולם שבו קופצים לגובה משתמשים בטכניקות מיושנות ומוזרות, כמו מספרת או גלילת בטן (החלק הקדמי של הגוף מופנה כלפי הרף, והרגל עוברת ראשונה). עולם שבו שיא העולם נמוך סנטימטרים רבים מזה שאנחנו מכירים היום.

 

בזכותו שיא העולם נשבר שוב ושוב. פוסברי (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
בזכותו שיא העולם נשבר שוב ושוב. פוסברי(צילום: Gettyimages)
 

למרות שזכה רק במדליית זהב אולימפית אחת ואף פעם לא החזיק בשיא העולם, פוסברי נחשב לאתלט שהשפיע יותר מכל על התחרויות בקפיצה לגובה בפרט ועל

עולם האתלטיקה בכלל. פוסברי המציא את הקפיצה עם הגב אל הרף: הטכניקה הקרויה על שמו, שהשתלטה על הקפיצה לגובה ופרצה דרך לשכתוב מאסיבי של ספר השיאים.

 

הכל התחיל בתיכון באורגון. פוסברי, אז עדיין תלמיד, התקשה לממש את הפוטנציאל באמצעות קפיצות המספרת וגלילות הבטן ששלטו בענף. הנער הצעיר הבין כי הוא זקוק לטכניקה חדשה, והחל לקפוץ כשגבו מופנה אל הרף, תוך עיקול הגב מעל הרף והרמת הרגליים ברגע האחרון. כדי לבצע את הסגנון החדש הוא נאלץ לנחות על גבו, והנהלת בית הספר הציבה עבורו משטח רך מגומי (במקום החול ומשטח העץ שהיו נהוגים אז).

 

דיק פוסברי עם בלנקה ולאסיץ' (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
דיק פוסברי עם בלנקה ולאסיץ'(צילום: Gettyimages)
 

מאמניו של פוסברי ניסו תחילה לשכנע אותו לזנוח את הטכניקה המוזרה ולחזור לסגנון המוכר והטוב, אבל כאשר תוצאותיו החלו לזנק הבינו שעדיף לתת לילד לעשות מה שהוא מבין. כשהחל ללמוד בקולג' כבר זכתה הטכניקה החדשה בשם "קפיצת פוסברי", לאחר שאחד העיתונים תיאר אותה כ"דג המקפץ בתוך סירה". עיתון אחר דווקא כינה את פוסברי כ"קופץ לגובה העצלן בעולם".

 

מה עוד חדש ב-ynet ספורט?

 

פוסברי המשיך לפתח את הטכניקה באמצעות ניתור רחוק מהרף, שאיפשר לו לשהות זמן ממושך יותר באוויר, לקפל את הגוף לאחור ולהרוויח גובה. היה בכך חידוש עצום: הקופצים האחרים לא רק השתמשו בסגנון הישן, אלא נהגו לקפוץ קרוב לרף.

 

סגנון של "דג המקפץ בתוך סירה". פוסברי (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
סגנון של "דג המקפץ בתוך סירה". פוסברי(צילום: Gettyimages)
 

כשהתייצב באולימפיאדת מכסיקו סיטי 1968, עולם הקפיצה לגובה לא הבין מה פגע בו. פוסברי שבר את השיא האולימפי עם תוצאה של 2.24 מ' בניסיון השלישי וזכה במדליית הזהב.

 

ארבע שנים אחר כך, במינכן, פוסברי כבר לא היה שם בגופו, אבל בהחלט ברוחו: רוב הקופצים כבר השתמשו בטכניקה שלו, ובתוך שנים ספורות הפכה קפיצת פוסברי לסגנון השולט בקפיצה לגובה. הרף עלה עוד ועוד, ושיאי העולם החלו להתקדם במהירות מסחררת.

 

חגיגה אולימפית ב-ynet ספורט:

 

מהו גבול יכולת האדם? אם תשאלו דיק פוסברי, הוא בטח יגיד לכם שהכל עניין של סגנון.

 

הכל עניין של סגנון. פוסברי (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
הכל עניין של סגנון. פוסברי(צילום: Gettyimages)


פורסם לראשונה 11/07/2012 13:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים