שתף קטע נבחר

קר זה יקר: למה קפה קר עולה יותר מקפה חם?

הימים הלוהטים מביאים אתכם להזמין קפה קר בבתי הקפה במקום הפוך, אספרסו או אמריקנו, אך משום מה, מחירו מגיע ל-21-17 שקל בעוד שאמריקנו או קפוצ'ינו עולים 7-1 שקלים פחות. ברשתות מסבירים: הקפה הקר מגיע בכוס גדולה יותר, אבל המוכרים מודים: "זה רק הקרח שנותן למשקה הקר נפח"

קור הוא מצרך נדיר השבוע בישראל ועקב כך, יתכן שמצאתם את עצמכם פותחים את הבוקר עם קפה קר במקום קפה הפוך, נס על חלב או אספרסו. האם שמתם לב כמה עולה הקפה הקריר הזה שאתם צורכים ברשתות בתי הקפה? שתיין קפה ותיק הפנה את תשומת ליבנו לכך שהקפה הקר שהוא כה אוהב לשתות כשהשמש מטגנת את השמיים והארץ, גורם לו להוציא יותר כסף בקיץ, משמע היה זה משקה אחר לגמרי ולא בסך הכל אספרסו עם מים, קרח וחלב בצד.

 

 

הצרכן התלונן ל-ynet: "לצד ה'אייסים', משקאות הקפה העשירים, היקרים והעשויים מאבקות, עתירי החלב, הסוכר והקלוריות - מציעות רשתות הקפה גם תחליף פשוט ובריא בהרבה: קפה קר על בסיס אספרסו. תערובת קלילה ולא משמינה של אספרסו, מים קרים וקרח. אם אתם ממש מתעקשים, אפשר להוסיף קצת חלב וסוכר.

 

"רק שכל האידיליה המרעננת והבריאותית הזו מתנפצת כאשר מגיעים לקופה, ומגלים שעבור התענוג (אספרסו + מים, כן?), תדרשו לשלם לא פחות מ-17 שקלים, יותר מפי 2 מהמחיר של אספרסו על בסיס מים רותחים. בארומה ת"א למשל, אספרסו ארוך או קצר עולה 7 שקלים, אספרסו כפול עולה 8 שקלים, ולמשקאות החמים האלה ניתן להוסיף חלב ללא תוספת תשלום. כך שלא ניתן לתלות את המחיר השערורייתי בעלות החלב. אז על מה התשלום המוגזם על הקפה הקר? על הקרח? וארומה אינה היחידה בתמחור הזה".

אספרסו, מים, קרח וחלב. למה 21 שקל? (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
אספרסו, מים, קרח וחלב. למה 21 שקל?(צילום: מירב קריסטל)

 

הבדלים של 7-1 שקלים בין קר לחם

מבדיקה בכמה רשתות עולה שמשקאות קפה קרים (לא אייסים, אלא אספרסו עם הרבה קרח, מים קרים ולפעמים גם חלב) כמעט תמיד יקרים יותר ממשקאות קפה חמים. בכל הרשתות הפרשי המחיר בין קפה קר לווארסיה החמה שלו, נעו בין שקל ל-7 שקלים לטובת הקפה הקר. רק בקפה גרג ובקפה ג'ו מצאנו הפוך ענק שעולה שקל אחד יותר מקפה קר, וגם ברשתות אלה המשקה הקר בדרך כלל עולה יותר מהמשקאות החמים המקבילים. משום מה, אנחנו משלמים יותר וכנראה מוכנים לשלם יותר עבור קפה צונן.


קפה קר ויקר

קפה קר ויקר
רשת קפה חם בלי חלב קפה קר בלי חלב קפה חם עם חלב קפה קר עם חלב הבדל בשקלים
ארומה ישראל אספרסו כפול 10 שקלים בישיבה ו-9 לקחת אייס אמריקנו (אספרסו, מים וקרח) 12 שקל קפוצ'ינו גדול 14 שקל לשבת, 12 שקל לקחת אייס קפוצ'ינו (אספרסו, חלב קר וקרח) 17 שקל לשבת או לקחת 5-2 שקלים
קפה קפה אמריקנו 15 שקל. אספרסו כפול 11 שקל קפה קר (אספרסו, מים וקוביות קרח) - 18 שקל (לא בתפריט) קפוצ'ינו גדול במאג 16 קפה קר (אספרסו, מים, חלב וקוביות קרח) - 20 שקל 7-3 שקלים
ארומה ת"א אספרסו ארוך 7 שקלים, אספרסו כפול לקחת 9 שקלים, אמריקנו 11 שקלים אייס אספרסו (אספרסו ארוך+קרח+מים) 14 שקל קפוצ'ינו גדול - 14 שקל לשבת, 12 לקחת. קפה קר (קרח, חלב קר ואספרסו) 13 שקל לקטן 17 לגדול 7-3 שקלים
קפה ג'ו אספרסו ואספרסו כפול 11-9 שקל קפה קר בלי חלב 15-13 שקל או 17-14 שקל (לא בתפריט) קפוצ'ינו קטן גדול 16-13 שקל. קפוצ'ינו ג'מבו 18 שקל קפה קר 17-14שקל 1- - 4 שקלים
אילן'ס אספרסו קצר-כפול11-9 שקל. אמריקנו 10 שקלים אמריקנו קר 15 שקל קפוצ'ינו 16-15 (או במבצע לשבת בלבד: 10-7 שקל) קפה פרדו בינוני-גדול 17-21 שקל 6-1 שקלים
רולדין אספרסו קצר-כפול 8-10 שקלים קפה קר ללא חלב 15-13 שקל קפוצ'ינו 15 שקל קפה קר (אספרסו, חלב, קרח) 16 שקל 5-1 שקלים
גרג קפה אספרסו קצר: 9 שקלים. כפול-ארוך: 11 שקל קפה קר ללא חלב 16-15 שקל (לא בתפריט) קפוצ'ינו 18-16-13 תלוי בגודל קפה קר על בסיס אספרסו עם חלב קר וקצף חלב 17-14 שקל תלוי בגודל 1- - 6 שקלים

 

בארומה ישראל למשל, רשת בתי הקפה הגדולה בישראל, מוכרים אייס קפוצ'ינו שמורכב מאספרסו, חלב קר וקרח ב-17 שקל (לשבת או לקחת). לעומת זאת קפוצ'ינו גדול שמורכב מאספרסו, חלב חם וחלב מוקצף עולה 14 שקל לשבת ו-12 שקל לקחת. הבדל של 3 שקלים. וכמה עולה קפה קר גדול ללא חלב? אייס אמריקנו שמורכב מאספרסו, מים וקרח עולה 12 שקל - עדיין יותר יקר מאספרסו כפול שעולה 10 שקלים בישיבה ו-9 שקלים בטייק אוויי.

  

ברשת ענק נוספת, קפה קפה, חלב קר על בסיס אספרסו מוגש עם קוביות קרח ומתומחר ברשת בלא פחות מ-20 שקל. בלי חלב (לא בתפריט): 18 שקל. לעומת זאת, קפוצ'ינו במאג עולה 16-13 שקל תלוי בגודל. - 4 שקלים פחות. אמריקנו 15 שקל - 3 שקלים פחות לעומת קפה קר בלי חלב.

 

מה מייקר את הקפה הקר - הקרח, החלב או המים?

"קפה קר בלי חלב קצת גדול יותר מאמריקנו - 300 מ"ל לעומת 350-400 מ"ל", הסביר לנו מוכר באחת מהרשתות. "אני חושב שהסיבה להבדלים בגודל היא קוביות הקרח, בקפה קר צריך יותר מקום בשבילן. אני לא בטוח אם יש בקפה קר יותר חלב או יותר מים. כי אם את רוצה, אני יכול לעשות לך קפה קר על בסיס מים עם חלב בצד ואת יכולה להוסיף עוד ועוד חלב והמחיר יהיה זהה".

 

בריסטה אחר ניסה להסביר ל-ynet: "קפה קר בדרך כלל מוגש בספל בעל מבנה צר יותר ונפח גדול יותר, אבל המחיר לא באמת קשור לגודל של הספל. הרי בארה"ב, מוכרים לך אמריקנו עם מילוי מחדש (refill) – כלומר, את משלמת מחיר מראש וממלאים לך שוב ושוב את הכוס, אז איך אפשר לומר שכוס עם נפח גדול יותר עולה לנו יותר? בנוסף, אם תבקשי ממני קפה קר חזק יותר, אחזק לך אותו בלי תוספת מחיר ולהיפך: אם תרצי חלש אדלל בלי להוריד את המחיר. בקיצור, זה לא הגודל של הכוס, זה הצרכנים הפראיירים".

 

כשפנינו לרשתות התבלבלנו מהתגובות לטענות. מחד, כל הרשתות טוענות שנפח הכוס בה מוגש משקה הקר גדול יותר ב-200-100 מ"ל מנפח הכוס בה מוגש המשקה החם. מאידך, חלקן גורסות: ניתן להוסיף למשקה הקר כמה חלב שרק רוצים. אבל, אם לתוספת החלב אין ערך כספי שכן ניתן להוסיף עוד ועוד חלב למשקה לפי רצון הלקוח - אז מדוע גובים יותר כסף על כוס גדולה יותר? כלומר, מה מייקר אותה, אם זה לא החלב? האם הגבייה נעשית על תוספת המים? או אולי על הקרח? אבל הרי מים מהברז וקרח ניתנים בחינם לכל דורש.

 

כאן קמות רשתות מסוימות וטוענות שיש הבדלים במנת האספרסו: בקפה הקר, כך הן מתעקשות, יש מנה כפולה של אספרסו. אבל כפי שאמר לנו הבריסטה: אם תדרשו "קפה קר חלש", הוא לא יתנגד אך גם לא יוזיל לכם את הקפה בגלל הקטנת מנת האספרסו. בקיצור, נראה שהסיבה האמיתית היא נוהג: את הקפה הקר נהוג לשתות בכוסות גדולות יותר אז אפשר לגבות עליו יותר. כיוון שהצרכן מסכים לכך, הוא בעצם קובע את המחיר ולא הרשת - ואנחנו קובעים את המחירים של הקפה הקר בכך שאנחנו משלמים עבורו ביוקר בלי לזעוף.

  

תגובות

מארומה ישראל נמסר בתגובה: "'אייס קפוצ'ינו' מוגש בכוס גדולה יותר בכמעט 40% מאשר כוס קפוצ'ינו חם, ומחירו גבוה בשקלים בודדים בלבד, בלי הבדל במחיר לשבת או לקחת. גם 'אייס אמריקנו' מוגש בגרסה מוגדלת, אך מחירו גבוה רק ב-2 שקלים מאמריקנו חם לשבת, וניתן להוסיף לו חלב לפי בקשת הלקוח ללא עלות נוספת".

  

בארומה תל אביב מסרו: פערי המחיר ברשת בין קפה קר בלי חלב לבין קפה חם בלי חלב, נובעים בעיקר מגודל הכוס וצורת הגשת הכוס ללקוח. בעוד שקפה אמריקנו מוגש בכוס משקה TA חמה עם מנת אספרסו קצר בגודל 300 מ"ל, אייס אספרסו מוגש בכוס משקה TA קרה עם מנסת אספרסו ארוך בגודל 500 מ"ל. אלה משפיעים על מחיר המוצר הסופי.

 

"לגבי פערי המחיר בין קפה קר עם חלב לבין קפה חם עם חלב - אלה נובעים בעיקר מכמות החלב המוגשת בכל משקה. בעוד שקפו'צינו (11-10 שקל) מוגש בכוס משקה TA חמה בגדול 300 מ"ל ומורכב מ 1/3 אספרסו, 1/3 חלב חם, 1/3 חלב מוקצף, קפה קר קטן אמנם מוגש בכוס משקה באותו גודל 300 מ"ל (13 שקל), אך מורכב מאספרסו ארוך, כוס חלב וקרח. הבדלים מהותיים אלה של כמות החלב בכל משקה וצורת ההגשה ללקוח משפיעים על מחיר המוצר הסופי".

 

מקפה ג'ו נמסר: "הקפה הקר מוגש בכוס הגדולה פי 1.75 מהכוס בה מוגש הקפה החם, והוא מורכב מאספרסו ארוך עם תוספת חלב וקרח. שמירה על טעם הקפה וכן גודל המנה המוגשת והמרכיבים שלה מייקרים את עלויות הקפה הקר".

  

מרשת אילן'ס מסרו:  "הבדלי המחירים בין הקפה החם לקפה הקר ללא מבצע הינם - 3 שקל לבינוני (15 לקפוצ'ינו בינוני (250 מ"ל) לעומת 17 שקל לקרפוצ'ינו (קפה קר) בינוני (330 מ"ל) או 5 שקלים לגדול (16 לקפוצ'ינו גדול (400 מ"ל) לעומת 21 שקל לקרפוצ'ינו גדול (500 מ"ל!). הבדלים הגיוניים ביותר לאור הבדלי הכמויות שניתנים בחם לעומת הקר.

 

"לעניין האמריקנו - החם עולה בשוטף - 13 שקל (מוגש בכוס בינונית חמה - 250 מ"ל) ומבוסס בעיקר על אספרסו ומים. הקר - נקרא קפה פרדו ומוגש בכוס גדולה יותר (330 מ"ל) ומבוסס בעיקר על חלב ואספרסו.  רכיבים שונים וגודל כוס שונה. לפיכך ההבדל". 

 

רולדין: "מדובר במשקאות קפה שונים המוגשים בגדלים שונים: קפה קר מגיע בכוס המכילה 450 מ"ל ואילו קפה חם מגיע בכוס המכילה 250 מ"ל".


פורסם לראשונה 15/07/2012 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: שי רוזנצוויג
קפה קר מוגש בכוס גדולה יותר. אבל מה יש בכוס?
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים