שתף קטע נבחר

אתר הסנדל: כף רגליכם עוד לא דרכה במקום כזה

בבקעת הירדן נמצא אחד מתוך כמה אתרים בא"י בצורת כף רגל, שלדעת חוקרים שימש כמקום פולחן של בני ישראל בימי יהושע בן נון. כף רגלנו יצאה למקום ודרכה באתר בן 3,400 שנה

ודאי הרגשתם מתישהו הרגשה של "אני לא מאמין למה שאני רואה...". זה קרה לי כשעמדתי עם חברים על מדרון גבעה אלמונית בבקעת הירדן, שלמרגלותיה מסודרות אבנים גדולות בצורה שאיננה יכולה להיות מקרית.

 

ד"ר אריה בורנשטיין, המדריך שהביא אותנו לחור הנידח הזה, אומר לנו ש... האוזניים שומעות והשכל מסרב-עד מתקשה לקבל... "כאן היה מקום פולחן של בני ישראל בימי יהושע בן נון, לפני 3,400 שנה בערך, לאחר שחצו את הירדן ממזרח למערב.

 

עוד פינות חמות בערוץ התיירות:

 

"ד"ר בורנשטיין הבחין בסימני השאלה שנזלו על פנינו, הצביע על האבנים המסודרות בצורת סוליה של סנדל, ואמר: "אם תרצו זו צורה של כף רגל". לו היו לי כנפיים הייתי מצלם מגבוה ומנסה לשכנע גם אתכם.

 

כן, רואים את הקשת של העקב. רואים את עיקולי הסוליה. אורך ה"כף" הוא למעלה מ-100 מ'. שטח הסוליה מהודק ומסוקל. במרכז יש מעין בימה עגולה. עין בלתי מנוסה לא הייתה מבחינה בדבר. לא כך עיניו של פרופ' אדם זרטל, שגילה אתר זה, שכמותו יש עוד אחדים בבקעה.


כף רגל? אתר סנדל בבקעת הירדן (צילומים: דודו דיין, טבע הדברים)

 

"רגל" פירושו שלטון

טוב, נניח שלפנינו "סנדל" או "כף רגל". מה פתאום מקום פולחן? אם זו לא מכלאה, לא גדר יישוב ובוודאי לא מבצר; ומאחר שמי שהם טרחו לסדר כך את האבנים, למה טרחו? פרופ' זרטל חיבר בין הממצאים לבין הידע. הכתבים המצריים מאשרים שהשימוש ב"רגל" פירושו שלטון, בעלות ואפילו קדושה.

 

"כָּל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר תִּדְרוֹךְ כַּף רַגְלְכֶם בּוֹ, לָכֶם יִהְיֶה: מִן הַמִּדְבָּר וְהַלְּבָנוֹן, מִן הַנָּהָר נְהַר פְּרָת, וְעַד הַיָּם הָאַחֲרוֹן יִהְיֶה גְּבוּלְכֶם". נכתב בדברים י"א.

 

ביטוי של שלטון נכתב ביהושע י': "וַיֹּאמֶר (יהושע) אֶל קְצִינֵי אַנְשֵׁי הַמִּלְחָמָה... קִרְבוּ, שִׂימוּ אֶת רַגְלֵיכֶם עַל צַווְּארֵי הַמְּלָכִים הָאֵלֶּה. וַיִּקְרְבוּ וַיָּשִׂימוּ אֶת רַגְלֵיהֶם עַל צַווְּארֵיהֶם".

 

שלמה המלך, במלכים א' פרק ה': "אַתָּה יָדַעְתָּ אֶת דָּוִד אָבִי, כִּי לֹא יָכוֹל לִבְנוֹת בַּיִת לְשֵׁם ה' אֱלוהָיו, מִפְּנֵי הַמִּלְחָמָה אֲשֶׁר סְבָבֻהוּ עַד תֵּת ה' אוֹתָם, תַּחַת כַּפּוֹת רגלו (רַגְלָי)".

 

אולי לכן נקראים חגי העלייה לרגל רְגָלִים. "שָלוֹש רְגָלִים תַּחוֹג לִי בַּשָּנָה..."


האתר מסמל שלטון, בעלות ואפילו קדושה

 

הרבה יותר מאשר כף של רגל

לא אוסיף לצטט כי תחשבו שטעיתי בחוברת. ד"ר בורנשטיין הביא משמו של פרופ' זרטל עוד ועוד מובאות שנועדו לשכנע שני דברים: שכף רגל היא

 הרבה יותר מאשר כף של רגל, וכן שמיקומם של אתרים אלה מעיד שהם מימי כניסת אבותינו לארץ.

 

עמדנו בשיפולי גבעה נידחת שאפשרה לאבותינו לצפות מה"מיני תאטרון" בטקס שנערך ב"סנדל", ניסינו להיעזר בדמיון מודרך כדי לשחזר את המעמד ההוא, והבנתי עוד משהו: צריך ללמוד את "שפת השטח" (וגם תנ"ך וגם, במקרה שלפנינו, היסטוריה מצרית), וגם להפעיל דמיון וזיכרון כדי לחבר את הדברים.

 

נגעתי בהיסטוריה? כף רגלי דרכה באתר מלפני 3,400 שנה??? אותי זה לא רק מרגש אלא גם מחבר לסיפור הקולקטיבי שלנו.  

  

הכתבה פורסמה בגיליון יולי 2012 של הירחון "טבע הדברים "

מתנה לגולשי ynet: גיליון היכרות ב-10 שקלים בלבד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו דיין, טבע הדברים
פולחן או סתם אבנים? אתר הסנדל בבקעה
צילום: דודו דיין, טבע הדברים
מומלצים