כל יומיים: צאצא נוסף לרב אלישיב
לרב אלישיב המנוח היו, תחזיקו טוב, כ-1,400 צאצאים - מהם 6 נכדי-נינים. אחד מקרובי משפחתו מספר כי רבים מאלו לא מכירים האחד את השני, וכי גם הרב בעצמו לא הכיר את רובם. ושאלה שנותרה פתוחה: האם גילה את דבר מות בתו השנה?
העוצמה הדמוגרפית של החרדים היא דבר ידוע, וכאשר מדובר ב"גדול הדור", שגם זכה להאריך ימים - על אחת כמה וכמה. עם פטירת הרב אלישיב ציינו ברחוב החרדי - הפעם בגאווה - את ה"אי-שוויון בנטל היהודי": המנהיג הליטאי נפטר בגיל 102 כשהוא חובק מספר בלתי נתפס של כ-1,400 צאצאים, בעוד שהחילוני הממוצע מביא "שני ילדים וכלב", כהגדרתם. ברשתות החברתיות של החרדים היה אף מי שהוסיף בציניות כי ההבדל הוא "גם בכמות וגם באיכות".
עוד בערוץ היהדות - קראו:
-
המסע מהצלב: אשת הכמורה שהפכה לחרדית
צ'ט רולט - פרק 4: קללות, נאצות וגידופים
- ספר שלם על... הלכות התעטשות
במשפחת הרב אלישיב המורחבת לא יודעים למפות את שלל הענפים שיצאו ממנה, אך אישרו כי מספר בניו, נכדיו, ניניו, בני-ניניו ונכדי-ניניו של המנוח הוא אכן סביב 1,400. "יש פה כל כך הרבה שבטים ותתי-שבטים, ואין סיכוי לעקוב אחרי כולם", הסביר אחד מבני המשפחה ל-ynet, "קורה הרבה שניגשים אליי אנשים בכל מיני הזדמנויות ואומרים שהם בני דודים שלי, ולי בכלל אין מושג מזה".
קרוב המשפחה אף ציין את הפילוג והמחנאות בזרם הליטאי, כגורם המקשה על לכידות ואחדות המשפחה: "בירושלים לא מכירים את הבני-ברקים (וגם לא בהם), ואלה לא סופרים את הירושלמים".
הצאצא המיוחס מספר נתון מדהים: "לפי החישובים שלנו, בכל שבוע נולדים עוד שניים-שלושה בני משפחה, ואם הרב היה מאריך ימים עוד ארבע או חמש שנים - היה יכול להגיע ל-2,000 ויותר. רק ב'שבט קנייבסקי' (בתו המנוחה של הרב אלישיב, הרבנית בת שבע, ובעלה, הרב חיים קנייבסקי – ק"נ) יש כמה מאות טובות של נפשות שכן הרב חיים דוחף את בני המשפחה שלו להתחתן כשהם צעירים מאוד, וגיל הנישואים הממוצע שם הוא משהו כמו 17.5".
מתקשים להאמין לנתונים? החישוב פשוט: בהנחה שלכל בן משפחה יש שישה ילדים (ממוצע בין משפחות בוגרות וצעירות), הרי שמספר צאצאי הרב אלישיב הוא 6 (בנים) כפול 6 (נכדים) כפול 6 (נינים) כפול 6 (בני נינים) - בסך הכל כ-1,300 בני משפחה.
כל נכדיו התחתנו
את מספר ושמות הדור השני לרב אלישיב מדקלמים כולם: ליוסף שלום ושיינה חיה נולדו 12 ילדים. שניים מהם נפטרו בצעירותם, וברבות השנים שכל האב עוד ארבע בנות – האחרונה שבהן היא הרבנית קנייבסקי, שנפטרה בחג סוכות האחרון.
כל בני המשפחה "שודכו" למשפחות רבנים וראשי ישיבות מכובדים ובכירים בציבור החרדי-ליטאי. המוכרים ביותר (מלבד חתנו, הרב קנייבסקי) הם שניים מהמחותנים - הרב שלמה זלמן אויערבך והרב מיכל יהודה לפקוביץ'. אלא שאחרי קורות הדור הבא, כבר מתקשה המשפחה לעקוב - וגם בציבור מוכרים רק כמה בודדים ממנו (כמו הנכד אריה אלישיב, שנחשב ליד ימינו של הרב).
אחת התופעות המעניינות בציבור החרדי הוא פער גילאים גדול מאוד בין בני דור אחד. מכיוון שנשים רבות מנצלות את מלוא שנות הפריון, הלידות האחרונות שלהן מתאפשרות לעיתים לאחר שבניהן או בנותיהן הגדולים כבר הפכו להורים בעצמם, וכך קורה שילדי הזקונים שלהן צעירים יותר מהנכדים. במשפחת אלישיב הענפה הפערים התעצמו עוד יותר. דוגמה מאלפת: לפני כמה חודשים נישאה נכדתו האחרונה של הרב, ומענף אחר כבר נולדו לו בשנים האחרונות שישה נכדי-נינים. המשמעות היא שלכלה הצעירה, בת 20 לערך, יש בת דודה שכבר חובקת נינים.
אותה נכדה היא בת זקונים של בת הזקונים של הרב אלישיב, ובמשפחה מציינים כי בשל הגיל המופלג שאליו הגיע, הוא זכה שכל נכדיו יתחתנו עוד בחייו – דבר שכלל אינו מובן מאליו בחברה החרדית מרובת הילדים. הרב עצמו השתתף בחופה, אף שהיא נערכה ימים ספורים בלבד לפני אשפוזו האחרון, שממנו לא שב.
האם גילה את מות הרבנית בת-שבע קנייבסקי?
לצד השמחות ידע "פוסק הדור" גם אסונות שאדם "רגיל" איננו חווה בדרך כלל, כשלפני כשלוש שנים איבד את נכדו הראשון, ממחלה קשה. כאמור, גם שש מבנותיו כבר אינן בין החיים.
מטבע הדברים, ככל שהתפשטו הענפים במשפחה הכיר הרב אלישיב פחות ופחות את צאצאיו. מספרים כי כבר בצעירותו, כאשר משפחתו הייתה מצומצמת יחסית, נדחה הקשר האינטימי עם ילדיו מפני לימוד התורה והתמסרותו אליה. כעת, כאשר היה מדובר בצאצאים רחוקים יחסית, הקשר נפגע עוד יותר.
זקנתו של הרב בשנים האחרונות ומצבו הבריאותי הרעוע הפחיתו עוד יותר את ההתעניינות בבני המשפחה – כולל אלה הקרובים. בחודשים האחרונים בחרו בסביבתו של המנהיג הישיש לנצל את המצב כדי למנוע ממנו את הצער על מות בתו, הרבנית קנייבסקי, ומתוך דאגה לשלומו החליטו שלא להביא לידיעתו את הבשורה המרה. בתחילה ה"סוד" אכן נשמר, אך רגע אחד של חוסר
עירנות מצד משמשיו ובני ביתו הטיל בכך ספק גדול - שלא נפתר עד עתה. היה זה כאשר אדם הגיע אל בית הרב אלישיב כדי להעניק לו ספר שכתב ולבקש את ברכתו, אך איש לא הבחין כי באחד הדפים הראשונים מופיע "עמוד זיכרון" לרבנית המנוחה, כמקובל בספרי קודש. הרב, שעיין קלות בספר, כהרגלו במקרים מעין אלה, התעמק באותו הדף מבלי לומר דבר, והאנשים סביבו נאחזו בהלה ומבוכה.
"אם הוא היה מבין באותו רגע שהיא נפטרה, הוא היה צריך לנהוג מנהגי אבלות - ואנחנו הרי יודעים שהוא לא עשה את זה", ניסה לנתח אחד מבני המשפחה, "אבל האמת היא שאי אפשר לדעת מה באמת היה שם. התשובה נמצאת רק אצל שניים, שסוף-סוף נפגשו בשבוע שעבר, ונהנים עכשיו מזיו השכינה: מרן הרב יוסף שלום אלישיב והרבנית בת-שבע קנייבסקי".