כולנו מעלימי מס? 5 עבירות נפוצות שכדאי להכיר
קנייה בדיוטי פרי, הוצאת חשבונית או קניית נכס להשקעה הן פעולות המוכרות לאזרחים רבים, שעלולים להפוך מבלי משים - למעלימי מסים. לפניכם 5 עבירות מס המתבצעות כמעט בכל בית, והדרך הפשוטה ביותר להימנע מהן
תוכנית הקיצוצים החדשה של ממשלת ישראל כוללת גם טיפול בנושא העלמות המס באמצעות העמקת הגביה. אמנם חלק ניכר מהכסף ה"נעלם" מצוי אצל כרישים גדולים הפועלים במומחיות ומפעילים תעשיה משומנת של התחמקויות, אך גם האזרח הקטן, לעיתים בחוסר תשומת לב, הופך לא פעם לעבריין מס.
- הציבור משיב לרשות המסים: כך תשתפר הגבייה
מקלטי המס בחו"ל: כבר לא כ"כ פשוט
איך נהנים ממע"מ בשיעור אפס
בשנה האחרונה כבר ניכרת עליה במאבק בהעלמות המס. אגף החקירות של רשות המסים החל לפנות לישראלים שנוסעים תכופות לחו"ל ולדרוש שיצהירו על מקורות ההכנסה שלהם, המדינה גם השיקה קמפיין טלוויזיה נגד עבריינות מס ומדי חודש פונה רשות המסים לרשויות במדינות זרות כדי לקבל מידע על חשבונות ונכסים של ישראלים בחו"ל.
מחזיקים חשבונות או דירה בחו"ל?
אם אתם מחזיקים חשבון בנק במדינה זרה המניב לכם ריבית מדי חודש, או שקיבלתם נכס בירושה בחו"ל ואתם משכירים אותו - אתם עברייני מס. אולי לא ידעתם, אבל אתם מחויבים לדווח לרשות המסים על ההכנסות הללו.
חובת הדיווח נכנסה לתוקף כבר ב-2003, משנה זו מחויב כל תושב ישראלי בתשלום מס מכל מקור הכנסה שיש לו בעולם, לרבות ריבית מחשבונות בנק והכנסות משכירות בחו"ל. אם אתם לא מדווחים, אתם עלולים להיות מוזמנים לחקירה ברשות המסים.
בנקים זרים, בחסות ארגון ה-OECD אליו הצטרפה ישראל, החלו לאחרונה לחשוף מידע לגבי זהותם של בעלי חשבונות בנק, ולהעביר לרשות המסים הישראלית פרטים אודות חשבונות ונכסים של ישראלים בחו"ל. אם ברשותכם חשבון בנק במדינה החתומה מול ישראל על אמנת מס, עליכם להניח שהדרך של רשות המסים עד אליכם קצרה יותר ממה שחשבתם. מי שאינו מדווח מיוזמתו על הכנסותיו חשוף לקנסות כבדים בצירוף הצמדות וריביות על המס המתחייב, ואף לעמוד לדין פלילי במקרים מסוימים.
אז מה עושים?
בחודש נובמבר האחרון פרסמה רשות המסים נוהל חדש בנושא גילוי מרצון ביחס לנכסים והשקעות בחו"ל. מדובר בהליך המאפשר להודיע לרשות המסים אודות נכסים בחו"ל, לשלם את המס המתחייב בתוספת הצמדה וריבית (שלעיתים גם יבוטלו כליל) ולקבל חסינות מפני העמדה לדין פלילי. הנוהל יפוג בסוף חודש ספטמבר השנה, ומומלץ לבחון את האפשרות לנצל אותו בהקדם.
קימבנתם חשבונית מס חד פעמית?
כל מי שביקש אי פעם לעשות חלטורה חד פעמית נתקל בבעיה דומה: מזמין השירות ביקש מכם חשבונית מס כתנאי לתשלום. ודאי תהיתם מה נותר לכם לעשות כשאתם לא רשומים כעוסקים במע"מ ואין לכם חשבונית מס לספק. אפשרות אחת הייתה לבקש טובה מחבר עצמאי שיוציא חשבונית במקומכם. אפשרות אחרת הייתה לפנות לאחת מעשרות חברות שקמו לתכלית זו בדיוק: הוצאת חשבונית מס תמורת תשלום עמלה. חברות אלה מכונות "חברות חשבונית".
לפני שאתם מתפתים לעשות זאת, דעו לכם שבכל אחד מהמקרים הללו אתם שותפים לעבירת מס של שימוש והפצת חשבוניות פיקטיביות. אם עד לפני שנים אחדות חשבוניות אלה כונו "חשבוניות זרות", הרי שכיום בתי המשפט רואים בהן חשבוניות פיקטיביות לכל דבר. נקבע שחייבת להיות זהות בין בעל החשבונית לבין נותן השירות. במילים אחרות, מי שנותן חשבונית מס של אדם אחר, מספק חשבונית פיקטיבית ועלול לספוג עונש חמור.
הלכה למעשה, הניסיון מלמד שאם רשות המסים מקבלת לידיה את המס הכרוך בחשבונית, היא על פי רוב עוצמת את עיניה מהתופעה הרווחת של כיסוי בחשבונית מס של אחר. ואולם אם המס לא יגיע לקופת המדינה, למשל בגלל קשיים מצד חברת החשבונית, עלולה הרשות לצאת כנגד כל המעורבים בשרשרת, כלומר, חברת החשבונית, מקבל החשבונית ואתם.
רק בחודש מאי האחרון שלח ביהמ"ש השלום בת"א את מנהליה של חב' החשבונית "יגעת ומצאת" למאסר ממושך בשל הוצאת חשבוניות פיקטיביות בסך מיליונים רבים.
אז מה עושים?
קיים פתרון חוקי לבעיה: אם אתם עושים חלטורה חד פעמית (הרצאה, הדרכה או שירות אחר) אתם יכולים לפנות למשרד המע"מ המקומי ולדווח על עסקת אקראי מזדמנת. פקיד המע"מ יספק לכם אישור בכתב שישמש את הצד המשלם כחשבונית מס לכל דבר, מבלי שתעברו על החוק.
דחיתם בחודש את הוצאת החשבונית?
כל עצמאי שמצוי במצוקה כלכלית מכיר את הרגע הזה שבו מגיע המועד החודשי לתשלום המע"מ - וקופת העסק ריקה. יש מי שמתפתה במקרים כאלה לדחות הוצאת חשבוניות לחודש הבא, ובינתיים לדווח על "אפס עסקאות" – בתקווה שבחודש הבא המצב ישתפר ויאפשר לשלם את המע"מ הנובע מהעסקאות של החודש הקודם.
אם התפתיתם לעשות את זה, אתם צפויים להיות מואשמים בהונאת מס. בתי המשפט אינם רואים בעין יפה תמרונים של דחיית מס מסוג זה. על פי רוב, החוק מחייב את העוסק לשלם את המע"מ בתקופה במסגרתה התקיימה העיסקה. הוצאת החשבונית במועד מאוחר יותר מתאריך העסקה נתפסת, לרוב, כדחיית מס אסורה הנחשבת, על פי פסיקת ביהמ"ש העליון, לעבירת מס חמורה.
אז מה עושים?
במקרה שאתם מצויים במצוקה כספית שאינה מאפשרת להוציא חשבונית, מוטב להנפיק את החשבונית במועד החוקי ולדחות את הדיווח והתשלום למועד אחר, מאשר לדחות את מועד הנפקת החשבונית. אמנם גם כאן מדובר בעבירה פלילית של איחור בדיווח, ואולם החוק מחמיר יותר עם מי שלא מוציא חשבונית במועד ומגיש דוח תקופתי כוזב, מאשר עם מי שרק מאחר בדיווח ובתשלום.
משכירים דירה בלי לדווח?
על רקע שוק הנדל"ן הגואה והריבית הנמוכה ששוררת בשנים האחרונות, רבים בחרו להשקיע את הונם בדירות מגורים ולהפיק מהן מקור הכנסה משכר דירה - בנוסף לציפייה לעליית ערכן. עם זאת רבים, בפרט השכירים שבינינו, לא ערים לחובתם לדווח ולשלם על הכנסתם משכירות העולה על הסכום הפטור (4,910 שקל, בשנת 2012). מי שאינו מדווח על הכנסותיו משכירות כנדרש עובר לכאורה עבירת על פקודת מס הכנסה, ועשוי לעמוד לדין פלילי.
אז מה עושים?
קיימים מסלולים שונים לדיווח על הכנסות משכירות, ועל כל בעל נכס לבחון את מסלול המיסוי המתאים לו בהתאם לנתוניו האישיים וליתר הכנסותיו.
כמה כסף הבאתם ארצה?
רבים מהישראלים היוצאים לחו"ל אינם בקיאים בהוראות המכס המחייבות תשלום מס על מוצרים שנרכשו בחו"ל והובאו לארץ.
על פי התקנות, המקסימום שניתן להכניס לישראל ללא חובת דיווח כולל: הלבשה, הנעלה, וצורכי טואלט אישיים בכמות שנהוג להביאם כמטען יד של נוסע. יין בכמות של עד 2 ליטר ומשקה משכר אחר בכמות של עד ליטר אחד. תמרוקים בכמות של עד רבע ליטר. טבק על כל צורותיו עד 250 גרם וחפצים אחרים עד 200 דולר לכל נכנס מגיל שנתיים (משקאות משכרים וטבק אסורים לנוסע מתחת לגיל 18). קיימת גם הגבלה על הכנסת מזון מעבר ל-3 ק"ג.
חשוב לציין כי לא ניתן לצרף "זכויות" של 2 נוסעים יחד. בנוסף, לא ניתן "להתקזז" במקרה של חפץ שמחירו עולה על 200 דולר - והנוסע יחוייב במס על מלוא המחיר. עוד חשוב להדגיש כי מוצרים שנרכשו בדיוטי-פרי נכללים בהגבלות אלו.
כחלק ממאבק הרשויות בפשיעה כלכלית בינלאומית, המדינה מטילה פיקוח גם על העברת כספים במעברי הגבול במטרה למנוע הלבנת הון. החוק מחייב אפוא כל אדם הנושא עמו סכום השווה ל-100 אלף שקל במזומן או בצ'ק בנקאי, לדווח על כך במעבר הגבול. אם העברתם כספים לגיטימיים אבל לא דיווחתם – אתם צפויים לעונש חמור, ואף לאבד את הכספים שנתפסו ולשלם בנוסף קנסות כבדים.
אז מה עושים?
מדווחים. מדובר בהליך של דיווח קצר שאינו כרוך בתשלום מס (בהעברת כספים), כך שאין מה להפסיד.