האיום מתגבר, אבל מי יפתח לכם את המקלט?
הממשלה הסירה מהרשויות המקומיות את החובה לפקח על מקלטים פרטיים ומשותפים, הדיירים לא ממהרים לקחת אחריות: "מעדיפה למות ברחוב מלהיכנס למקלט. גם מבחוץ רואים את הלכלוך". פיקוד העורף: הרשויות - לבנת היסוד בהכנה לחירום
מי יבדוק את המקלטים הפרטיים והמשותפים, ומי יהיה ערב למצבם? סיור קטן בשכונות דרום תל אביב מחדד את השאלה, שעלתה בשבוע שעבר עם אישורו של תיקון לחוק בכנסת. על פי התיקון, הרשויות המקומיות "רשאיות" לבדוק את תקינות המקלטים המדוברים, אך כבר לא מחויבות לכך, וכך גם פיקוד העורף. האחריות מוטלת מעתה על האזרחים בלבד.
חשופים בעורף - פרויקט מיוחד
דניאל, דיירת ברחוב נגבה בשכונת התקווה בתל-אביב, מתגוררת בבניין משותף כבר שש שנים אך מעולם לא ראתה את המקלט. "אני מעדיפה למות ברחוב או בבית, רק לא להיכנס למקלט אם תהיה מלחמה". היא סיפרה כי "גם בלי להיכנס אליו מריחים את הטחב והרטיבות מבחוץ, ורואים את קורי העכביש והלכלוך. לעולם לא אכנס לשם".
תושבי השכונה מספרים שרוב המקלטים הפרטיים נעולים. המפתחות נמצאים אצל ראשי ועדי הבית. "כל ועד בית והמקלט שלו. אחד משמש כמחסן לעגלות ילדים וציוד, אחר משמש לאחסון רהיטים ומכונות כבדות, אחר ריק לחלוטין אך מלוכלך ומוזנח".
ריקי ומשה מרחוב דרך ההגנה בעיר לא מרגישים מוגנים וגם לא מרוצים ממצב המקלט. "הפעם האחרונה שהיינו בו הייתה במלחמת המפרץ, ואז היה זוועה לשהות בו. נקווה שהפעם יהיה שיפור אם נצטרך. אבל אף אחד בבניין לא באמת יודע מה מצב המקלט".
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
צפו: רכב חלל של נאס"א התרסק בשיגור ונשרף
המורדים: אסד משתמש בפצצות תרמו-באריות
עולי ברית המועצות לא מאמינים למוסדות השלטון
אבי נעים, ראש מועצת בית אריה ויו"ר ועדת הביטחון במרכז השלטון המקומי, מדגיש שמבחינתו, האחריות למקלטים הפרטיים היא של פיקוד העורף ומשרד הביטחון. "מדינת ישראל התרגלה לגלגל כמעט כל אחריות לפתחן של הרשויות המקומיות ובכלל זה גם את הכנת העורף למלחמה, דבר שאין לו אח ורע בעולם. העברת האחריות בחקיקה אינה פותרת את מהות הבעיה".
הוא שיבח את ח"כ זאב בילסקי (קדימה), שטען בוועדת המשנה שאישרה את התיקון לחוק כי הדרישה מהרשויות המקומיות לפקח על המקלטים הפרטיים והמשותפים, מבלי לתת מענה תקציבי ראוי לנושא, אינה בת ביצוע ו"היא זריית חול בעיני הציבור. מדובר בעשרות אלפי מקלטים ולרשויות המקומיות אין כוח אדם ותקציבים לכך. ראוי שפיקוד העורף ומשרד הביטחון ייקחו את הדברים לתשומת לבם וייתנו מענה לנושא חשוב זה".
"האחריות - על בעל הנכס"
מעיריית תל אביב-יפו נמסר כי "האחריות למקלטים הפרטיים נמצאת בידי מחזיק הנכס, ועליו לפעול על פי הנחיות פיקוד העורף בנושאי תחזוקה, ניקיון ושמירת ייעודו כמקלט". בנוסף נמסר כי "מפתחות המקלטים הציבוריים מוחזקים אצל הקב"ט העירוני כך שהעירייה יכולה לפקח על התחזוקה ועל הציוד היקר הנמצא בהם. בעת הצורך כל המקלטים העירוניים ייפתחו תוך 24 שעות מעת הבקשה, על פי הנחיות פיקוד העורף".
מהמשרד להגנת העורף נמסר, כי האחריות לתקינות המקלטים הציבוריים מוטלת על הרשות המקומית, על פי חוק. "מקלטים פרטיים הינם באחריות בעליהם, כמו כל דבר פרטי, ועד היום לא היה גוף במדינת ישראל שיש לו כלים לבדוק אותם או להורות על תקינותם". עוד הובהר כי המשרד אינו בודק כל מקלט ומקלט אך הוא מפעיל באמצעות פיקוד העורף תוכנית מיגון רשותית שבודקת את תקינות המקלטים בכל יישוב. "בביקורות השוטפות שעורך פיקוד העורף נבדק מצב המקלטים באופן תדיר".
במשרד טוענים כי "אין כלל התנערות מנושא שמעולם לא היה באחריותנו, או באחריות פיקוד העורף, נהפוך הוא. בתיקון האחרון של חוק הג"א, שאותו אנו מבקשים להביא לקריאה שנייה ושלישית, אנחנו נותנים כלים בחוק מדינה לרשות המקומית שתבדוק את תקינות מקלטי תושביה ותוכל לתת אפילו קנסות למי שמקלטו אינו תקין. בנוסף המשרד מפעיל תוכנית חוסן עירונית שאמורה לסייע רבות לעיריות ולתושבים להתמודד עם משברים ומצבי קיצון".
מצה"ל נמסר: "פיקוד העורף רואה ברשויות המקומיות את לבנת היסוד בהכנת האזרח לחירום. כפועל יוצא מכך פיקוד העורף מנחה ומדריך את הרשויות לטיפול במקלטים ולביצוע ביקורות שוטפות הן במקלטים הציבוריים והן במקלטים הפרטיים והמשותפים".