נתיבות: הורים הקימו קבוצת רכישה לציוד לביה"ס
עשרות הורים מנתיבות החליטו שהשנה לא יהיו מוכנים לשלם ביוקר על ציוד לבית הספר. הם הכינו רשימה של ציוד בסיסי ופנו אל מספר עסקים בעיר תוך הבטחה לקנות אצל מי שיציע את הסל הזול ביותר. "החנות נסגרה רק עבורנו לארבע שעות. לפי הזכיין, היה זה אחד הימים הכי טובים לחנות מאז שפתח אותה"
במוצ"ש האחרון, הורים לילדים פשטו על חנות אחת בנתיבות וזכו בקופה להנחה שהשיגו בכוחות עצמם, אחרי משאים ומתנים שניהלו עם כל חנויות לציוד חזרה ללימודים בעיירה.
כתבות נוספות בנושא חזרה ללימודים :
- ציוד לבית הספר: כמה זה עולה לנו?
- מתכוננים לשנת הלימודים: קחו 30 הצעות לילקוטים
- קונים ללימודים, ישלמו יותר: "נתניהו בבועה"
ההורים חברים ב"נתיבות גרופ" - התארגנות חברתית וולונטרית ללא מטרות רווח שמוביל ירון סמימי, אב לשלושה, כולל נועה שעולה לכיתה א'. סמימי הוא חבר בגרעין הדתי "מגשימים ביחד" שהגיעו לנתיבות מתוך אידיאל של יישוב הפריפריה.
"בעקבות המחאה החברתית שהתעוררה בשנה שעברה, החלטנו, כמה הורים צעירים, להוריד יחד עלויות של ציוד לבית הספר", סיפר סמימי ל-ynet.
"הכל התחיל כשאני והורה נוסף, שלשנינו ילדים שעולים לכיתה א' בשנה הבאה התחלנו לעשות סקרי מחיר, לקרוא פלאיירים בעיתונות המקומית והתעצבנו לגלות שהתיק האורתופדי הכי פשוט, עם טרולי והדפס של פיה או ברבי, עולה 350-370 שקל.
"כיוון שאני פעיל חברתי במרכז הצעירים בנתיבות והחבר שלי הוא עו"ד שעבד עד לאחרונה בסנגוריה הציבורית, החלטנו להשתמש בכלים שיש לנו כדי לקדם את הנושא. הגענו עם הגרעין לנתיבות מתוך אידיאל ליישב את הפריפריה. אנחנו רוצים ליזום מהלכים חברתיים ולא לשבת ברעננה וכפר סבא".
הבנו שנגענו בנושא נפיץ
הם העלו את היוזמה לקבוצת גוגל שהקימו עם אנשי הגרעין, בה חברות 70 משפחות, שרובן כוללות ילדים בגילאי בית-ספר יסודי. "חשבנו ש-50 יצטרפו וקיבלנו תגובות תמיכה מטורפות", סיפר.
"הבנו שנגענו בנושא נפיץ אחרי שתוך שלושה ימים, 87 משפחות הצטרפו, מתוכך 10 אמרו שברצונן לקחת את הקבוצה גם לתחומים אחרים שאינם חזרה ללימודים כמו קנייה משותפת של מכשירי סלולר והנחות בניתוחי לייזר.
"אחת האימהות ערכה רשימת בסיס של ציוד עבור תלמיד ממוצע באזור 120 שקל, כולל מחשבונית, בדידים ודיסקיות ולא כולל ילקוט. חשוב היה לנו שהציוד הזה יוזל. ואז, ניסחנו מסמך שנותן רקע על הקבוצה ופנינו לבעלי העסק הרלוונטיים בעיר, תשעה במספר. כתבנו להם שבתור תושבי העיר נתיבות אנחנו רוצים להשאיר את הכסף בנתיבות אך במחירים הוגנים. מי מהעוסקים שיציע את ההצעה הזולה ביותר, בנוסף למבצעים שיש בחנויות – יזכה בקניות שלנו. ביקשנו להגיע בשני מועדים לחנות, שיתואמו מראש עם בעל העסק. החנות תיפתח אז רק בשבילנו, נערוך את הקניות שלנו ונשלם בהנחה בקופה".
אחת מחברות הקבוצה החלה לחלק את מסמך ההצעה בין בתי העסק בעיר. היתה זאת בעצם הצעה למכרז, שאת התשובות אליו היה על בתי העסק להגיש עד יום א' בשבוע שעבר.
"לפחות מחצית ממקומות העסק הסכימו להצעה במקום, כבר כשהגישה להם את המסמך", מספר סמימי. "בין החנויות בעיר: עטרה, כלבו אושר, כפר השעשועים, הסטוק ואופיס דיפו. חלקן הציעו הנחות של 5% וחלקם של 20%. ניסו גם ללחוץ עלינו ואנחנו לא פוליטיקאים, נקלענו למצב עדין.
מה לגבי ספרי לימוד?
"בבית הספר בנתיבות יש פרויקט של השאלת ספרי לימוד. העלות להורה: 600 שקל, אבל הספרים האלה אמורים להיות טובים לתלמידים אחרים בשנה הבאה".
"זה היה המוצ"ש הכי טוב בחנות"
אחרי מו"מ ותפיחת הקבוצה לכ-160 משפחות, נבחר סניף כפר השעשועים בעיר. "התלבטנו ביניהם לבין חנות בשם עטרה", אמר. "הבחירה נפלה אחרי החלטה שקיבל צוות חשיבה של חמש משפחות שהקמנו".
כפר השעשועים זו רשת ארצית. למה לא תמכתם בחנות מקומית?
"הסיבה שבחרנו בה היתה שהזכיין המקומי נתן לנו גם הנחה של 15% במחיר הקופה וגם חולצת בית-ספר מתנה על כל קנייה מעל 200 שקל. הבעלים הוא גם זכיין של ששת והכל בדולר, רשתות שגם הפריטים שלהן נמכרים בחנות, אז הורים יכלו לקנות הרבה יותר מציוד לבית הספר. היו משפחות שקנו אופניים שרצו לקנות מזמן, פאזלים, לגו".
במוצ"ש האחרון היה המועד הראשון לקניות, כשהמועד השני יהיה במוצ"ש הבא. לפי סמימי: "החנות נסגרה אתמול עבור 54 משפחות ולפי הזכיין, היה זה אחד הימים הכי טובים לחנות מאז שפתח אותה, כשההכנסות היו גבוהות יחסית לארבע שעות בהן החנות היתה פתוחה. הקופאיות לא הפסיקו לעבוד, היה סדר מופתי ורוגע גם מצד המוכרות וגם מצד הקונים, אחרי שביום חמישי הנחיתי את הקופאיות שיבינו מה עומד לקרות".
כמה כסף הוציאו ההורים?
"ב-300 שקל בממוצע, עבור ציוד לביה"ס, חיסכון של 100-40 שקל למשפחה. היו משפחות שקנו בהרבה יותר כסף, כיוון שהן רכשו עוד פריטים לבית".
ההנחה היתה גם על מבצעים?
"על כל המבצעים חוץ מהמבצעים שבאינסרט – חוברת המבצעים. הוא אמר לנו שזה הכי נמוך שהוא יכול לרדת בפריטים האלה".
"הזכיין היה בעננים"
לפי סמימי, הזכיין ביקש שבתקופה שבין שתי שבתות המכירה, הקבוצה תהיה סגורה למצטרפים חדשים, אולם בעקבות המוצ"ש המוצלח – שינה את דעתו והקבוצה כעת פתוחה שוב למצטרפים.
"סיימנו את הקניות באחת בלילה", מספר סמימי, "אחרי הבום שהיה אתמול, הזכיין היה בעננים והבין איזה רווח יש לו מהעסקה הזאת – 54 משפחות, שלולא הקבוצה, היו מחלקות את הקניות שלהן בתשע חנויות בעיר. בזכות הקבוצה, הן באו לקנות רק אצלו, לכן הוא אמר לי: אל תסגור את הקבוצה למצטרפים חדשים. תמשיך, אשמח לעבוד אתכם.
"גם הקונים היו מרוצים. קיבלתי היום מבול של מיילים עם פידבקים טובים ממשתתפים שאמרו: בוא ניקח את זה הלאה, גם לקניות בסופרמרקט ולנושאים נוספים. בעת הקנייה עמדתי בפתח החנות ובדקתי מיהם הנכנסים. אני מקווה שבעתיד יהיה לנו כרטיס מגנטי שיחסוך לי את זה. רבים שאלו אותי מה יוצא לי מזה. חשבו שאני גוזר קופון, שיש לי אינטרס, היה להם קשה לתפוס שזה משהו וולנטרי וחברתי – פעולה לטובת הכלל".
ההוצאה במילא מגיעה לאלף שקל
רויטל עטון, תושבת נתיבות, אמא לארבעה ילדים, שניים מהם עולים לכיתות א' ו-ב' נכחה במכירה ונשמע שהיא מרוצה.
"נתקלתי ביוזמה באתר האינטרנט העירוני נתיבותי, ומשם שיתפנו אותה בפייסבוק והגענו לקרוב ל-160 משפחות", היא מספרת, "היתה אתמול הסתערות של ממש ואנחנו חושבים להרחיב את היוזמה גם למזון ותחומים אחרים. הרשתות האחרות התאכזבו שלא בחרנו בהן וקיבלנו מהן מיליון טלפונים".
למה לא בחרתם בעסק מקומי?
"הבעלים של עטרה הציע לנו 10% הנחה, לא כולל תיקים ולא כולל מבצעים. הלכנו לפי ההנחה הכי גדולה. כדי לוודא שהזכיין של כפר השעשועים לא מעלה את המחירים לפני הגעתנו, עשינו סקר מחירים 4-3 ימים לפני כן כדי לבדוק אותו והוא לא העלה מחירים ונהג איתנו ביושר".
בכמה כסף קנית אתמול?
כיוון שיש לי שני ילדים וקניתי גם מוצרים שלא קשורים ללימודים קניתי בערך באלף שקל. היו חברות עם 4-3 ילדים גדולים יותר שקנו ב-1,700 שקל, כולל ילקוטים. זו קנייה די משמעותית".
יכול להיות שקנית יותר פריטים בעקבות ההנחה?
"לא חושבת. במילא זו הוצאה שמכאיבה מאוד בכיס. יחד עם הספרים, שעלו 620 שקל לילד אחד היא מגיעה לאלף שקל לילד".