שתף קטע נבחר

 

היסטוריה: מיאנמר ביטלה הצנזורה על התקשורת

זה 50 שנה שהם עקבו אחרי כל שיר, קריקטורה, ספר ויצירת אמנות וכלאו עיתונאים שפרסמו "תוכן חתרני" - אך לא עוד. המדינה האסייתית שעוברת בשנה האחרונה דמוקרטיזציה לא תדרוש עוד להגיש לאישור החונטה הצבאית ידיעות לפני פרסום

השלטון במיאנמר עשה היום (יום ב') היסטוריה כשהודיע על ביטול הצנזורה על כלי התקשורת במדינה - אחרי כ-50 שנה. מדובר בצעד דרמטי נוסף שנוקט השלטון הצבאי-אזרחי במסגרת הרפורמות הכלכליות והפוליטיות שיישם בשנה החולפת.

 

  • זהב והבטחות. קלינטון במדינה בעלת שני השמות

 

עוד חדשות בעולם :

 

ביטול הצנזורה של כלי התקשורת הוא פניית פרסה ממדיניות הדיכוי של הצבא ששלט במיאנמר זה 50 שנה. הצנזורה הצבאית לא רק שפיקחה מקרוב אחרי כלי התקשורת אלא עקבה אחרי כל שיר, קריקטורה, ספר ויצירת אמנות כדי למצוא בהם תוכן חתרני.

 

בעבר אסרו לפרסם את תמונותיה. סו צ'י בעת השבעתה לפרלמנט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעבר אסרו לפרסם את תמונותיה. סו צ'י בעת השבעתה לפרלמנט(צילום: רויטרס)

 

אחרי שהסירו כמה הגבלות בחודש יוני האחרון, הרחיבו הרשויות במיאנמר את חופש העיתונות ל-80 כתבי עת פוליטיים ודתיים קיימים. "כל פרסום בתוך המדינה לא צריך לקבל אישור מוקדם מאיתנו בטרם ייצא לאור", אמר טינט סווה, ראש מחלקת הצנזורה של עיתונות במשרד ההסברה של מיאנמר.

בפגישה עם מוציאים לאור ועורכים הוא הסביר את צעדה של הממשלה.

 

בהתאם למדיניות החדשה, עיתונאים במדינה האסייתית לא יחויבו לרשום את עבודתם ולהעביר מידע לבחינת הצנזור בטרם הם מפרסמים אותו.

 

"מעתה, המחלקה שלנו תהיה אחראית על רישום פרסומים כדי לשמור אותם בארכיון הלאומי שלנו ותנפיק רישיון לבתי דפוס ומוציאים לאור", אמר סווה. עם זאת, ספרים ועיתונים עצמאיים עדיין יהיו תחת פיקוח בניגוד לעיתונים הממסדיים שעברו שינויים בסגנון ובתוכן מאז שהצבא העביר את מושכות השלטון לידיים אזרחיות בשנה שעברה.

 

כבר לא מדינה מצורעת. מיאנמר (צילום: google maps) (צילום: google maps)
כבר לא מדינה מצורעת. מיאנמר(צילום: google maps)

 

במשך שנים רבות דיכאה בורמה באופן נוקשה את זכויותיהם של עיתונאים בשטחה, אולם ממשלתו הרפורמיסטית של הנשיא תיין סיין הסירה בשנה האחרונה באופן משמעותי מגבלות על התקשורת והתירה לכתבים להדפיס חומרים שלעולם לא היו מתפרסמים במהלך משטר החונטה הצבאית - כמו למשל תמונות של מנהיגת האופוזיציה במדינה אונג סן סו צ'י.

 

ניין ניין ניינג, עורכת העיתון "שבעה ימים" נכחה בפגישת העורכים עם ראש מחלקת הצנזורה. לדבריה, עיתונאים עדיין צריכים לקבל רשות לפרסם כתבות, אך בניגוד לעבר הם יכולים לעשות כן אחרי שהכתבות יוצאות לאור. הפיקוח נותר בעינו, ככל הנראה כדי לאפשר לממשלה לקבוע אם חומר שפורסם מפר את החוק במדינה או פוגע בביטחון הלאומי.

 

חוקי הצנזורה מ-1962, אז בוצעה הפיכה צבאית במיאנמר, כללו איסור על עיתונאים לכתוב כתבות שעלולות לאיים על השלום והיציבות, להתנגד לחוקה או להעליב קבוצות אתניות. יש שיאמרו כי כמה חוקים נתונים לכמה פרשנויות ומעניקים לממשלה כוח עצום לצאת נגד מבקריה. במשך כ-50 שנה ניצלו השלטונות במיאנמר את חוקי הצנזורה כדי לכלוא אנשי תקשורת.

 

ניין ניין ניינג בירכה את הודעת הממשלה, אך הוסיפה: "אנחנו צריכים להיות מאוד זהירים כי המחלקה לצנזורה של המדינה עדיין תפקח עלינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים מקבלים את פני קלינטון במיאנמר (ארכיון)
צילום: AFP
מוביל ממשלה רפורמיסטית. תיין סיין
צילום: AP
מומלצים