הפער בבגרות: בשוהם מרוצים, באופקים מתרצים
בשוהם, ששוב מובילה בטבלת הזכאות לבגרות, מסבירים את סוד ההצלחה: "המורים נלחמים על כל ילד". ומה בצד השני של הרשימה? באופקים אומרים שהתלמידים "לא אוהבים את בתי הספר", ובירושלים מצטדקים: "בגלל החרדים והערבים"
מה סוד ההצלחה של שוהם שכבשה שוב את ראש טבלת הזכאים לבגרות, שפרסם משרד החינוך לשנת תשע"א? אם שואלים את מנהלת התיכון בעיר, אסתר פוסטר, התשובה פשוטה: "אצלנו נלחמים על כל תלמיד, לא מוכנים לפספס אף ילד. הנושרים אצלנו בודדים". פרסום נתוני הזכאים על פי מקום מגורים הוא סיבה שנתית לחגיגה בשוהם, אבל ביישובים אחרים הדבר שונה לחלוטין - בירושלים "האשימו" את החרדים והערבים בתוצאות העגומות, וגם בקריית מלאכי ובאופקים חיפשו תירוצים לירידה הדרמטית באחוז הזכאים.
עוד בחדשות ynet:
פוסטר, שמנהלת את התיכון היחיד בשוהם מאז הקמתו לפני 15 שנה, מרוצה מהנתונים לפיהם אחוז הזכאים לבגרות ביישוב עומד על 86.2. בין היתר, היא הסבירה אמש (יום ד'), המפתח להצלחה הוא "שימוש נכון במשאבים של משרד החינוך, שלא כל בתי הספר מנצלים אותם נכונה". היא הדגישה כי המרכיבים להצלחה של התיכון הם "צוות מורים לא רגיל מבחינת איכות, מסירות ומחויבות, אווירה הישגית ביישוב ומצד שני דגש על עבודה ערכית, ויש גם תמיכה חזקה של ההורים".
הצלחת התיכון בשוהם אינה דבר חדש. לדברי הצוות, בתשע השנים האחרונות סיים בית הספר במקום הראשון שבע פעמים, ושנתיים נוספות במקום שני. בבית הספר לומדים כ-1,100 תלמידים משוהם ומאזור חבל מודיעין.
"מלכתחילה בשוהם ישנם אנשים איכותיים, והתיכון פה ברמה גבוהה", אמר נועם דותן, בוגר י"ב בשוהם. "המנהלת וסגל המורים דואגים להראות שאכפת להם, שהם שואפים למצוינות ושכל התלמידים ימצו את הפוטנציאל שלהם". לדברי ראש מועצת שוהם, גיל ליבנה, "הנוסחה שלנו להצלחה מורכבת מכוח הוראה איכותי ומסור, מלחמה על כל תלמיד שבאה לידי ביטוי בשיעור נשירה אפסי, ניהול מושכל של משאבי החינוך ותמיכה בתלמידים מבית".
"עבודה קשה, עקבית ונחושה"
בארבעת היישובים המובילים בזכאות לבגרות ניתן למצוא גם את קריית אונו, שם הגיעו לאחוז מרשים של 81.5, לאחר שרשמו עלייה של 9% בשנתיים האחרונות. "זה לא בא בבת אחת, זו עלייה מתמדת מדי שנה, הצבת אתגרים חדשים ובעקביות לאט לאט, כך מגיעים לצמרת", מסבירה ציפי רוזנבוים, מנהלת תיכון בן צבי בעיר. סוד ההצלחה, לדבריה, הוא "עבודה קשה, עקבית ונחושה של כל צוות המורים".
רוזנבוים שמנהלת את התיכון ב-12 השנים האחרונות הוסיפה כי בבית הספר 1,400 תלמידים, "אבל אף אחד לא הולך לאיבוד". לדבריה, "אנחנו מאפשרים לכל תלמיד בבית הספר ללמוד מה שהוא אוהב: אמנות, מחול, קולנוע ומחשבים. זכות הבחירה של התלמידים בנוסף לפתיחות וצוות מורים מגויס, עבודה עקבית ונחושה הם הסיבה להצלחה".
גם באשדוד התגאו בתוצאות. ראש העיר יחיאל לסרי התייחס לעלייה של יותר משלושה אחוזים בנתוני הזכאים לבגרות בעירו ואמר: "בשנים האחרונות אשדוד הפכה לעיר של מצוינות. תוצאות הבגרויות מצטרפות לשורה של הצלחות ארציות ובינלאומיות של מערכת החינוך באשדוד. אני גאה בעשייה החינוכית, ששמה לה למטרה להוביל ולהיות פורצת דרך לא רק בהישגי הבגרויות, אלה גם בקידום המדעים, הקניית למידה משמעותית וחינוך לערכים".
קריית מלאכי: "קשה לראות את הירידה"
בניגוד לשוהם וקריית אונו המצליחות, בדרום לא ממש נהנים מיציבות בניהול בתי הספר. "היו לנו הרבה בעיות פנימיות, כמעט כל שנה החליפו הנהלות ומורים, והאי-סדרים האלו השפיעו על הילדים", אמרה ציפי צלח מוועד ההורים בקריית מלאכי. אחוז הזכאות לבגרות ביישוב ירד בכ-9% תוך שנה ל-38.47 בלבד, ולדברי ציפי, "ידענו שמצב החינוך הוא קשה. זה קשה לראות את הירידה".
נתוני משרד החינוך הצביעו על מגמה של התחזקות בערים במרכז, והיחלשות ביישובי הפריפריה. בעיריית קריית מלאכי לא הופתעו מהירידה באחוז הזכאים לבגרות אך הופתעו מגודלה. "לאחר ניתוח הנתונים עולה כי כ-50% מקרב בני ה-י"ב לומדים מחוץ לעיר במסגרות ללא תעודת בגרות כמו ישיבות ופנימיות רווחה. נתון זה גרם לירידה משמעותית לעומת השנה שעברה", הסבירו בעירייה.
אופקים: "כל שנה מאשימים את החרדים"
בעיריית אופקים, שהשיגה אחוז נמוך במיוחד של כ-39%, מפנים אצבע מאשימה לאחוז ההולך וגדל של החרדים בעיר. "המגזר החרדי, שהוא דומיננטי בעיר, משפיע ומוריד באופן טבעי את אחוז הזכאים לבגרות", נמסר מהעירייה. אך בעיר לא ממש מופתעים מהנתונים וגם לא מתגובת העירייה.
"לצערי אף אחד לא נוטל אחריות בעיר הזו. המספרים מדברים", אמר אבי טל, שהיה יו"ר ועד ההורים בעיר, "מעדיפים להאשים את החרדים ולהסביר שהחישוב של משרד החינוך הוא לא נכון, אבל אלה התירוצים כל שנה".
הממונה על תיק החינוך בעירייה לשעבר, סעדיה גוזלן, צפה גם הוא את תגובת העירייה בנוגע לחרדים, והוסיף: "האמת היא שהרמה של בתי הספר נמוכה, התלמידים לא אוהבים את בתי הספר, רבים מהמורים, גם אם הם טובים, כבר לא מתפקדים. משרד החינוך לא מסייע, לא מעניין אותם מה קורה באופקים".
החישוב הירושלמי
גם בירושלים, שמשתרכת הרחק מאחורי שאר הערים הגדולות עם כ-41%, מאשימים, איך לא, את החרדים והערבים הרבים בבירה. "נתוני משרד החינוך אינם משקפים את המצב בירושלים, שכן בעיר לומדים תלמידים ממגזרים שונים - חרדי וערבי - שאינם ניגשים לבחינות הבגרות הישראלית". בעיריית ירושלים ציינו כי "בקרב המגזרים הממלכתי והממלכתי-דתי, הניגשים לתוכנית הבגרות הישראלית, נרשמה עלייה של 4% בזכאים לבגרות. כך, בשנת תשע"א עומד אחוז הזכאות לבגרויות בממלכתי ובממלכתי-דתי על 68.37%".
דובר עיריית בני ברק, אברהם טננבוים, הדגיש כי גם הנתון המביך בנוגע לעירו אינו מבוסס, וכי הנתונים אינם משקפים את המציאות. לדבריו, "בעיר 15,820 תלמידים בגיל בית ספר תיכון, 14,464 הם תלמידי המגזר החרדי - ישיבות ובתי ספר בית-יעקב לבנות - שלא משתתפים כלל, מטעמים עקרוניים, בבחינות הבגרות. רק 1,356 תלמידים מבתי הספר התיכוניים ניגשים בעיר לבגרות".
אשר לתלמידים שניגשים לבגרות, המשיך דובר עיריית בני ברק, "שיעור ההצלחה בהם מהגבוהים ביותר בארץ, וגם משרד החינוך מודע לכך: בישיבה התיכונית העירונית אחוז ההצלחה עומד על 89%, באולפנה העירונית לבנות - 77%, בתיכון הכללי "רמז" 62%. אחוז ההצלחה בכל בתי הספר הממ"ד והכלליים עומד על 64.4, לעומת 62 אחוז ממוצע ארצי.