פוטרת מהעבודה: מה עושים עם המשכנתא?
המחשבה כי האפשרות הראשונה היא מכירת הנכס, ברוב המקרים עלולה להתברר כטעות. חמישה מהלכים שיסייעו לכם לנהל את ההלוואות הקיימות, לפני שנוקטים בצעד כה דרסטי
רוב הציבור בבואו להתחייב לתשלומי משכנתא, חושב על המצב הקיים, כמצב שיימשך לעד, ואינו מביא בחשבון טלטלות קשות שיכולות להתרחש במהלך הדרך.
השינויים הסביבתיים שיכולים להשפיע על גובה התשלום הם המדדים, הריביות של המשכנתא, וכמובן שהאקלים הפיננסי הכללי. לצד זה, יש את המשתנים האישיים, כגון הרחבת המשפחה, קידום בעבודה או לחלופין, תקופות קשות של פיטורים, חיפוש עבודה ואפשרות לעבודה בשכר נמוך יותר של אחד מבני הזוג.
רונן עקיבא, מנכ"ל חברת ארד ייעוץ משכנתאות, מספק חמישה טיפים שימושיים למפוטר טרי בהתמודדות עם נטל המשכנתא:
1. שתפו: פיטורים אינם בעיה שולית. בבעיה אקוטית שכזו חשוב לפנות לבנק ולפתוח את הנושא. שתפו, אל תדחיקו את הבעיה, התמודדו איתה לפני שהיא הופכת להיות קריטית ותייעצו עם אנשי מקצוע.
2. טווח ההלוואה אינו פרה קדושה: פרישת המשכנתא לתקופה ארוכה יותר מאפשרת למפוטר להקטין את ההחזרים החודשיים ולקבל חמצן לשיפור התזרים השוטף. נכון, מבחינה כלכלית גרידא, הארכת טווח ההלוואה אינה כלכלית, אך במצבים קיצוניים תזרים המזומנים הרבה יותר משמעותי.
3. לא רק ירוקים ממחזרים: גם בעתות משבר ניתן למנף הלוואות קיימות לאטרקטיביות יותר. בדיקה מקיפה של ההלוואות הקיימות, משכנתא ואחרות, יכולה לחסוך לנו הרבה מאוד כסף. הריביות היום בשפל – יש סיכוי רב שמחזור ההלוואות יביא לחיסכון של מאות שקלים בחודש ולעתים אף יותר מ-1,000שקל בחודש.
4. ייתכן שמגיע לכם צ'ק מחברת הביטוח: בדקו את ערכו הנוכחי של הבית. במקרים שבהם בעת הרכישה השתמשתם בשירותי ביטוח האשראי של EMI - כלומר שיעורי המימון היו גבוהים מ-75% - כדאי לשקול מיחזור של המשכנתא והורדת ביטוח האשראי של EMI. רוב הסיכויים שערך הבית עלה, ולכן שיעור המימון ירד אל מתחת לרף שמחייב החוק בנוגע לביטוחי האשראי. לידיעתכם, ביטול השימוש ב-EMI, מזכה את הלקוח בקבלת צ'ק נכבד.
5. התייעלות לפני שנוגעים במשכנתא: מחקרים מוכיחים שניתן לצמצם את ההוצאות השוטפות במשקי הבית בשיעור של 25% ויותר, עוד לפני שנגענו בהוצאות על הלוואת המשכנתא.
רצוי מאוד לבחון בעיניים כלכליות את הוצאות הבית ולחסוך לא מעט כסף בהוצאה השוטפת – מהוזלה של מסלולי הביטוחים, התקשורת ומעט בכל הנוגע לתרבות הפנאי.
מצב של אי ודאות הנובע מפיטורים אינו פשוט כלל ועיקר - החששות הגדולים מהעתיד, לצד העומס הנפשי הנובע מהפיטורים עצמם, מוביל לא מעט אנשים לקבלת החלטות כלכליות לא טובות ולא תמיד רציונאליות.
המחשבה כי האפשרות היחידה במשבר היא מכירת הנכס, ברוב המקרים עלולה להתברר כטעות. יש מספיק מהלכים בניהול ההלוואות הקיימות, לפני שנוקטים בצעד כה דרסטי.