הטרנד החדש בבתי היוקרה בלונדון: מקלטים
חשבתם שאצלנו צריך ממ"ד? מסתבר שהמשקיעים הזרים בבירה הבריטית חוששים ממתנקשים בעקבות העסקים שהם מנהלים - ומבקשים בבתי היוקרה שהם רוכשים כספות לכלי נשק, דלתות ממוגנות ירי ואפילו חדרי חירום
כספות לכלי נשק, דלתות ממוגנות ירי ומקלטים - אלה רק חלק מהפינוקים החדשים שתופסים תאוצה בבתי היוקרה בלונדון. הסיבה לכך מעט מוזרה: המשקיעים הזרים העשירים, שמגיעים לבירה הבריטית, מביאים עמם חששות אבטחה מהמולדת.
כתבות נוספות על לונדון בערוץ הנדל"ן :
- לונדון: משרדים בכיכר טרפלגר יהפכו לדירות
- בגלל האולימפיאדה: השכירות בלונדון שוברת שיא
- גם צעירי לונדון מיואשים: איך נקנה דירה?
רבים מקרב רוכשי בתי היוקרה רואים בלונדון יעד אטרקטיבי, בעיקר בזכות היציבות הפוליטית במדינה ושוק הנדל"ן הפעיל בעיר. אך החשש מפעולות בלתי חוקיות, הנרשמות חדשות לבקרים בארצות המוצא שלהם, בשילוב דאגות באשר לתגובות מצד יריבים פוליטיים או עסקיים, מובילים לגידול בביקוש למערכות האבטחה המתוחכמות ביותר בעולם.
"באחרונה הראיתי נכס למיליארדר ממזרח אירופה, וכשהוא יצא מהבית הנחתי שהוא רוצה להתרשם מהגינה היפהפיה", מספר אנדרו לנגטון, מנהל סוכנות הנדל"ן היוקרתית איילספורד. "אך למעשה, הוא בחן את הבניינים וניסה לגלות נקודות פוטנציאליות לתצפית על הבית המוצע למכירה".
ויש לא מעט פרויקטים שמציעים פתרונות אבטחה. פרויקט One Hyde Park, שבו נמכרה דירת יוקרה בלא פחות מ-136 מיליון ליש"ט, כולל חדרי חירום וחלונות ממוגני ירי. בית אחר שמוצע למכירה תמורת 16 מיליון ליש"ט בשכונת קנסינגטון בעיר כולל שני חדרי חירום, שתי מערכות מעקב בווידיאו, כספות ל-24 רובים ותחמושת, חלונות ממוגני ירי ודלתות ממוגנות ירי של תתי-מקלע.
מסתבר שאמצעים שהיו בשימוש בעבר במוזיאונים על מנת להגן על יצירות אמנות יקרות, כמו עשן למיסוך, נפוצים כעת גם בבתים. לדברי אדו מפלי מוזי, מנהל חברת ייעוץ הנדל"ן Banda, החדרים מתמלאים בעשן סמיך תוך מספר שניות, על מנת לערער את חוש הכיוון של הפורצים.
ממשיכים להיעזר בשומרי ראש
אמנם ללונדון אין את אותו מוניטין גרוע כמו לערים כגון קייפטאון או ריו דה ז'נרו, אך מספר מקרים בשנים האחרונות מצביעים על כך שתושבים זרים לא בהכרח מרגישים בטוחים ומוגנים מיריביהם בתוך לונדון. כך, למשל, ב-2009 נהרג המרגל הרוסי לשעבר אלכסנדר ליטביננקו, בעקבות הרעלת פולוניום רדיואקטיבי, בלונדון. בחודש מרס השנה, בנקאי רוסי נורה חמש פעמים ונפצע קשה, וטען לאחר מכן ששותפיו העסקיים לשעבר עמדו מאחורי הירי.
זאת ועוד, הטייקון הרוסי בוריס ברזובסקי, תומך לשעבר בממשל הרוסי שהפך למתנגד המתגורר בלונדון, אמר לרויטרס כי "לונדון היא המקום הבטוח ביותר מול גורמים פורעי חוק מהקרמלין או פושעים בינלאומיים. אבל כמובן שאין עירבון לכך שהם לא יצליחו להגיע אליך".
נראה כי לא כל קונה עומד בפני איומים אישיים דרמטיים כאלו, אך רבים חוששים מפשעים משום שהם נפוצים במדינת המוצא שלהם. "אם אתה מזרח אירופי עשיר, גודלת וחונכת בפחד מאחרים ש'משאילים' את הנכסים שלך", מסביר אנדרו לנגטון.
חברת האבטחה הבינלאומית ווסט מיניסטר, שמספקת שירותים הנעים מהשכרה צבאית ועד לאמצעים לכיבוי אש, רשמה במהלך 2011 גידול ברווחים מ-3.8 ליש"ט ל-10.1 מיליון ליש"ט. זאת הודות ל"מספר חוזים רווחיים בבריטניה, לרבות בתים פרטיים". לדברי מנהל המכירות של ווסט מיניסטר, שיירס קריצ'טון, "אנחנו רואים אבטחה יוצאת דופן עם זינוק עצום בהשקעה זרה בלונדון, בעיקר מכיוון רכבים ממוגנים ומערכות למעקב של 24 שעות ביממה".
סטפן מיילס-בראון, ראש מחלקת הפיתוח בחברת ייעוץ הנדל"ן Knight Frank, מסביר כי אלה לא הסיכונים שגדלו בלונדון, כי אם חוסר הביטחון של האנשים שמגיעים להתגורר בה. לדבריו, יש יותר אמצעי אבטחה מתקדמים משום שהם יותר זמינים כעת. "לפני מספר שנים כולם דרשו מזגנים. היום תשומת הלב מופנית למערכות אבטחה".
לדברי לנגטון, למרות הטכנולוגיה המתקדמת, שיטות מסורתיות כמו שומרי ראש עדיין נמצאת בשימוש רחב. "אמצעי הביטחון המרכזי, כך נראה, הוא עדיין מישהו שישמור עלייך, שהוא לא קרוב משפחה", הוא מסכם.