שתף קטע נבחר
 

הפנקייק של השכן ירוק יותר: מתכונים עם נבטוטים

טרנד הבריאות שסחף את חבריה הטובים של מיכל וקסמן הכריח אותה למצוא פתרונות לארוחות השחיתות החברתיות, לכן הפשילה שרוולים הנביטה נבטוטים והכינה סלט, קארי ואפילו פנקייק נבטוטים ירקרק וטעים

כמו הרבה דברים טובים אחרים בחיינו, גם טרנד הקטניות והאכילה הירוקה שכבש את המטבח שלי בשבועות האחרונים התחיל בגלל א' ו- נ', חברינו האהובים, שהחליטו להכין את עצמם לקראת השנה החדשה בריסטרט כולל לגוף ולנפש והצפינו לשבוע של בריאות וניקוי מערכות בקיבוץ אלומות. אל מול נופי הכנרת ושקיעות סוף הקיץ המרהיבות שתו מיצים ירקרקים, הבריקו מעיים מכל כיוון, עשו יוגה והקשיבו לניגונים של רסה וחלילו.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

פנקייק בריאות, יש דבר כזה - המתכון בהמשך (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
פנקייק בריאות, יש דבר כזה - המתכון בהמשך(צילום: מיכל וקסמן)

 

זה המקום להזכיר שא' ו- נ' הם הם הפרטנרים הנלהבים והאדוקים ביותר שלנו לאינסוף סעודות שחיתות הרפתקניות בבית, בארץ ובעולם, ללגימת ליטרים של אלכוהול איכותי ובין לבין גם לא מעט קפה, סוכר ושאר מריעין-בישין. לכן, כששלחו בשידור ישיר מאלומות דיווחים, כולל תמונות קשות של אוכל מהעצובים שפגשתי, התעוררה בי התקווה שיחזרו כבר וכל טרפת הבריאות תחלוף כלא היתה. או כמו שהיטיב להציע האיש שלי ל-א' המיוסר: "תהיה עוד שעה וחצי בשער של הקיבוץ. אני אצלך עם שווארמה חמה".

 

אבל השגעת הבריאותית-נקיונית לא עברה, ואני קבלתי החלטה שאם אי-אפשר להילחם בה עדיף כבר להצטרף. מאז אני מנביטה, מתפיחה, מבשלת, קוצצת, מאדה, מקפיצה ומפעילה את כל מאגרי היצירתיות הקולינרית שבי כדי לנסות וליצור אוכל בריא ומזין מאין כמוהו, שאין בו אפילו גרם אחד של עצבות.

 

אל תדאגו. לא נטשתי את כור מחצבתי ואין ספק שהשיגרה תשוב במהרה גם לאויר הבלוג, אבל בנתיים שמחה גם אני - ברוח חברים אהובים ומגמות אוכל בינלאמיות רבות משמעות ופופולריות גואה - לקבל את השנה החדשה עם קצה קצהה של אג'נדה קולינרית ירוקה, בריאה, מצפונית, מוסרית וכן, גם טעימה.

 

שנת בריאות, מתינות וטעם טוב שתהיה.

 

איך מנבטטים נבטוטים?

  1. בוחרים בקיטניות אותם תרצו להנביט. אני בחרתי שעועית מש, עדשים שחורות, חומוס ולוביה. כוס מכל סוג.
  2. שוטפים כל סוג של קטנית בנפרד. מניחים בקערה גדולה. ממלאים במים ומשרים לילה בטמפרטורת החדר.
  3. למחרת מסננים את הקטניות מהמים. שוטפים אותן היטב ומחזירים לקערה בלי למלא שוב במים.
  4. מרטיבים נייר סופג רב-פעמי או סמרטוט מבד, סוחטים קלות ומכסים בעזרתו את הקטניות שבקערה.
  5. חוזרים על תהליך השטיפה והסינון פעמיים-שלוש ביום.
  6. כבר ביום השני יתחילו הקטניות לנבוט. משאירים אותן עוד יום-יומיים בטמפרטורת החדר. ממשיכים לשטוף, לסנן ולכסות בסמרטוט לח כל זמן שלא הכנסתם אותן למקרר.
  7. כעבור יומיים שלושה הנבטוטים מוכנים לאכילה.
  8. מה שנשאר אפשר לשמור במקרר יום-יומיים נוספים.

 

אחרי יומיים-שלושה יהיו לכם נבטוטים (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
אחרי יומיים-שלושה יהיו לכם נבטוטים(צילום: מיכל וקסמן)

 

סלט נבטוטים וירקות

המרכיבים:  2 כוסות נבטוטים, איזה שתבחרו

ירקות פריכים וטריים מאד בשלל צבעים וטעמים. אני השתמשתי באלה:

1 גזר בינוני

1 מלפפון בינוני

1/2 סלק קטן

1/2 בצל סגול קטן

1/4 תפוח גאלה

1/2 פלפל ירוק חריף

חופן עלי נענע קצוצים

קורט מלח ים

מיץ מליים או מ- 1/2 לימון

שמן זית בנדיבות

 

אופן ההכנה: 

  1. קוצצים את כל הירקות (וגם את התפוח) לקוביות קטנות.
  2. מערבבים את הנבטוטים עם הירקות ועלי הנענע הקצוצים.
  3. מוסיפים מלח, לימון או ליים ושמן זית. מערבבים ואוכלים.
  4. כף טחינה או פירורי פטה יקפיצו את הסלט הזה ויחזקו את מעמדו כארוחה משביעה.

 

סלט נבטוטים וירקות (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
סלט נבטוטים וירקות(צילום: מיכל וקסמן)

 

קארי מהיר של נבטוטים

המרכיבים:  2 כוסות נבטוטים, איזה שתבחרו

1 בצל בינוני, חתוך לקוביות קטנות

1 עגבניה אדומה ובשלה, חתוכה לקוביות קטנות

פלח (בערך שמינית) כרוב לבן קטן, פרוס הכי דק שאפשר

חופן עלי כוסברה, קצוצים גס

1 כף שמן שומשום

1 כף שמן זית

1/2 כוס נוזל אגוזי קוקוס מקופסת שימורים

מיץ מ- 1/2 ליים או לימון קטן

 

למשחת הקארי:

1 צ'ילי אדום טרי גדול פרוס

1 ס"מ שורש ג'ינג'ר חתוך גס

1 שן שום פרוסה

1/2 כפית מלח גס

קורט נדיב של סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את משחת הקארי: שמים את מרכיבי הקארי בעלי ומכתש וכותשים למשחה חלקה.
  2. אם אין עלי ומכתש קוצצים את הג'ינג'ר הצ'ילי והשום הכי קטן שאפשר. מוסיפים מלח וסוכר ומועכים בעזרת צידו של סכין מסיבי או פטיש לשניצלים.
  3. מכינים את התבשיל: בווק או במחבת עמוקה ורחבה שמים שמן שומשום, שמן זית ובצל. מטגנים על להבה חזקה ביותר עד שהבצל מתרכך אבל לא משחים.
  4. מוסיפים את משחת הקארי ומטגנים תוך ערבוב חצי דקה.
  5. מוסיפים עגבניה ומטגנים תוך ערבוב עד שמתרככת ומתחילה להתפרק לרוטב, דקה או שתיים.
  6. מוסיפים חלב קוקוס ומערבבים תוך ערבוב חצי דקה.
  7. מוסיפים כרוב ומטגנים תוך ערבוב חצי דקה.
  8. מוסיפים נבטוטים. מערבבים. מנמיכים להבה ומטגנים תוך ערבוב מדי פעם 2-3 דקות או עד שהתבשיל מהביל.
  9. מורידים מהאש. מוסיפים לימון או ליים וכוסברה. מערבבים ואוכלים חם עם או בלי אורז.

 

קארי מהיר של נבטוטים (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
קארי מהיר של נבטוטים(צילום: מיכל וקסמן)

 

פנקייק ירוק של נבטוטים

יתר מהכל התערובת הזו מזכירה פלאפל לפני שטוגן. אם תכדררו אותה לכדורים קטנים ותטגנו בשמן עמוק אכן תקבלו וריאציה על פלאפל. אם תשטחו בעדינות ותטגנו במחבת מרוח קלות בשמן זית תקבלו מן פנקייק לביבתי לא יבש ולא רטוב, מלא בכל טוב, טעים ואכיל מעל המשוער. בריאות. אין מילה אחרת.


 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)

מועכים את התערובת בין 2 ניירות אפייה ומעבירים למחבת (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
מועכים את התערובת בין 2 ניירות אפייה ומעבירים למחבת(צילום: מיכל וקסמן)

 

המרכיבים: 

3 כוסות נבטוטים מכל הסוגים

3 כפות קמח חומוס (אפשר גם קמח רגיל אבל כדאי להשקיע)

1 כף שמן זית + עוד קצת למריחת המחבת

2 כפות נוזל אגוזי קוקוס (אפשר גם מים)

1/2 כפית מלח ים

1 צ'ילי ירוק נקי מגבעול וגרעינים

1 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף

1 בצל בינוני מקולף וחתוך גס

חופן גבעולי כוסברה טריה קצוצים גס

 

נייר אפייה חתוך לריבועים של 20X 20 ס"מ בערך

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את כל החומרים מלבד הקמח במעבד מזון. טוחנים בפולסים עד שמתקבלת עיסה גסה ואחידה פחות או יותר.
  2. מעבירים לקערה. מוסיפים קמח חומוס ומערבבים על ידי לישה בידיים לקבלת תערובת אחידה.
  3. מכסים ומניחים בצד לעשר דקות לספיגת לחות וטעמים. התערובת צריכה להיות לחה אבל במידה שמאפשרת לעבוד איתה. אם היא מתפרקת ולא ניתנת לכידרור גס אפשר להוסיף עוד מעט קמח.
  4. לוקחים ריבוע של נייר אפייה ומניחים על משטח העבודה. צובטים מעט מהתערובת ויוצרים כדור בגודל של אפרסק לא גדול. מניחים את הכדור במרכז נייר האפייה. מניחים עליו ריבוע נוסף של נייר ומשטחים בעדינות את התערובת בין שני הניירות עד שמתקבל דיסק עגול פחות או יותר שעוביו קצת פחות מסנטימטר (אין חשיבות לדיוק במידות, בגדלים ובעוביים. אני מנסה לתת מושג כללי ומכאן אפשר לאלתר כראות עיניכם. חשוב לא לשטח את התערובת לדיסק דק מדי כי אז יצא לכם פנקייק יבש).
  5. מחממים מחבת טפלון קטנה על להבה גדולה. מורחים במעט שמן זית למנוע הדבקות.
  6. מסירים מעל הפנקייק את שכבת הנייר העליונה והופכים אותו בזהירות לתןך המחבת. מסירים בקילוף זהיר את שכבת הנייר העליונה. מטגנים את הפנקייק עד להשחמה בצידו התחתון. הופכים ומשחימים גם את הצד השני. אוכלים חם עם כף יוגורט ורסק של פלפלים חריפים בשמן זית ושום.

 

פנקייק ירוק של נבטוטים (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
פנקייק ירוק של נבטוטים(צילום: מיכל וקסמן)

 

  • לכל הטורים של מיכל וקסמן
  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"  

     


     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: מיכל וקסמן
    חומוס מונבט
    צילום: מיכל וקסמן
    צילום: מיכל וקסמן
    נבטים
    צילום: מיכל וקסמן
    צילום: מיכל וקסמן
    פנקייק נבטים
    צילום: מיכל וקסמן
    מומלצים