חשש בבנק ישראל: מחירי הדירות שוב יזנקו
חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל חוששים מזינוק מחודש במחירי הנדל"ן. הסיבות: ירידה בקצב שיווק הקרקעות של מינהל מקרקעי ישראל, עלייה חדה ברכישת דירות ונטילת משכנתאות
חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, הקובעים את הריבית במשק, חוששים מעלייה מחודשת במחירי הדירות בישראל, בעקבות העלייה בקצב הרכישות וההאטה בקצב שיווק הקרקעות על ידי מינהל מקרקעי ישראל. כך עולה מפרוטוקול דיוני הריבית האחרונים, שפורסם היום (ג').
- לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
במהלך הדיונים, שהתקיימו ב-23 וב-24 בספטמבר, הביעו חברי הוועדה דאגה מהירידה בקצב שיווק הקרקעות של מינהל מקרקעי ישראל. בשנתיים האחרונות נקטה הממשלה במדיניות של שיווק מוגבר, על מנת להגדיל את היצע הדירות בשוק וכך לגרום לירידה במחירים.
חברי הוועדה טענו, כי אמנם השיווק המוגבר תרם לכך שבשנה האחרונה לא מורגשות עליות מחירים בשוק הדיור, לאחר שנתיים שבהן נסקו המחירים בשיעור דו-ספרתי מדי שנה, אך קיים חשש שמגמה זו תתהפך. הירידה בקצב שיווק הקרקעות עלולה לגרום למחסור בדירות, דווקא בתקופה שבה מורגשת עלייה בביקוש.
העלייה בביקוש מוצאת את ביטויה בגידול חד בקצב נטילת המשכנתאות מהבנקים ובעלייה בקצב רכישת הדירות. על פי נתוני משרד האוצר, בחודש יולי 2012 נרשם שיא בביקוש לדירות, כאשר נרכשו 10.3 אלף דירות חדשות. זוהי רמת המכירות הגבוהה ביותר לחודש יולי כלשהו בעשור האחרון. עם זאת, יש להדגיש כי באותו דו"ח צוין כי רמת המחירים ביולי 2012 הייתה נמוכה ביותר מ-11% מרמת המחירים ביולי 2011.
בנוסף, דיווח בנק ישראל באוגוסט האחרון על שיא חדש בביקוש למשכנתאות. היקף המשכנתאות בחודש יולי 2012 עמד על 4.5 מיליארד שקל - רמת שיא בכל תולדות המדינה. בשלב זה, כאמור, רמות הביקוש הגבוהות לא גורמות לעלייה במחירים, בשל המלאי הגבוה של דירות הפנויות לשיווק (יותר מ-20 אלף). על פי נתוני הלמ"ס, מחירי הדירות למכירה עלו בשנה האחרונה ב-1% ומחירי הדירות להשכרה עלו ב-3.8%.
אך כל זה עלול להשתנות, חוששים בבנק ישראל, אם תימשך המגמה של האטה בקצב הבנייה ושיווק הקרקעות. רמת התחלות הבנייה מצויה מתחת לשיא שנרשם בה באמצע 2011, ומספר התחלות הבנייה ב-12 החודשים האחרונים עמד בחודש יוני על 41,735, לעומת 42,764 בחודש הקודם.
בנוסף, ניכרת ירידה בקצב שיווק הקרקעות על ידי מנהל מקרקעי ישראל. יש להזכיר, כי קצב הבנייה הנמוך במהלך השנים 2007-2011, לצד הגידול המתמיד בביקוש לדירות (שנובע מהגידול הטבעי באוכלוסיה והתווספות משקי בית חדשים) נחשב לגורם העיקרי למשבר הדיור שפרץ בארץ בשנים האחרונות, משבר שבא לידי ביטוי בעלייה של עשרות אחוזים במחירי הדירות תוך שנתיים בלבד.
צילום: shutterstock
מומלצים