תוכנית חדשה: העברת המטכ"ל לירושלים
דיונים ראשונים בנושא העברת מתחם הקריה לבירה התקיימו בין עיריית י-ם לבין משרדי הביטחון והאוצר. המהלך יאפשר בניית מגדלי מגורים במתחם וצפוי להכניס למדינה עשרות מיליונים
האם יבוא סוף למראה של המוני ג'ובניקים בהפסקת צהריים בקניון עזריאלי בתל-אביב? במשרד הביטחון, בצה"ל ובעיריית ירושלים מגבשים תוכנית מהפכנית להעתקת המטכ"ל מהקריה בתל-אביב למצפה "נפתוח" במורדות רמות בירושלים, מקום בעל חשיבות אסטרטגית.
כתבות נוספות על בסיסי צה"ל בערוץ הנדל"ן :
- כמה שווה הנדל"ן של מערכת הביטחון?
- תוך שנה וחצי: שיווק קרקע בצריפין ובתל השומר
- דירה בצריפין או בתל השומר? אל תתחילו לארוז
- נחתם ההסכם לפינוי בסיסי צה"ל במרכז הארץ
דיונים ראשונים בנושא כבר התקיימו בין ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, שמקדם את המהלך, ובין הרמטכ"ל ובכירים במשרדי ראש הממשלה, הביטחון והאוצר. נודע כי גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מעודכן בנושא.
במשרד האוצר מאשרים כי פינוי הקריה נכלל גם הוא בתוכנית פינוי הבסיסים, ונבחנות חלופות שונות. הכוונה היא לפנות את "מחנה רבין," שבו נמצאים המטכ"ל, מטה חיל אוויר ומטה חיל הים ולהעבירם לבירה. במשרד הביטחון ובעיריית ירושלים החלו לגבש תוכנית, הנמצאת עדיין בשלביה הראשונים.
"המעבר - רק בעשור הבא"
גורם במשרד הביטחון אישר כי התוכנית הועלתה במשרד הביטחון ובצה"ל, וכי הרעיון נבחן. "בכל מקרה, מעבר כזה יתרחש רק בעשור הבא. עם הבירוקרטיה הישראלית, ברור שתוכנית כזו - הכרוכה במיליארדים - לא נעשית מהיום למחר," אמר הגורם. "עם זאת, יש משנה תוקף מדיני ואסטרטגי להחלטה להעתיק את הקריה לבירה. לא מדובר בהחלטה פשוטה. חוץ מזה, ירושלים היא המקום הכי פחות מטווח היום."
בסיס הקריה הוא מחנה צבאי מתקופת המנדט, שנמצא על הקרקע היקרה ביותר בתל-אביב ומונע את המשך פיתוח האזור. סמוך לו נמצאת שכונת שרונה, שבה החלו לבנות מגדלי מגורים ומבני מסחר.
גם במתחם דרום הקריה, שהיה ברובו צבאי, מתרוממים היום עוד ועוד מגדלים. החדש שבהם הוא המגדל הרביעי של עזריאלי, עם קניון מתחתיו. פתיחתה של הקריה למכרזי בנייה תניב למדינה עשרות מיליוני שקלים.
על השטח שיתפנה בתל-אביב אמורים לקום מגדלי משרדים ומגורים. "הקמת גדלים כאלה בקריה תכסה בקלות את המעבר של הבסיס לכל מקום," אמר בכיר בענף הנדל"ן.
בקרוב: שכונות לצבא קבע בירושלים
בעיריית ירושלים גיבשו תוכנית להקמת שכונות לצבא קבע ברמות, לא הרחק מהמקום המיועד לבסיס הצבאי. בתוכנית העירייה להקים מאות יחידות דיור למשרתי הבסיס העתידי של בכירי צה"ל ומערכת הביטחון.
לפני יומיים פירסם משרד השיכון תוכנית בשיטת "מחיר למשתכן" בשכונה המיועדת לאנשי הצבא, אך ראש העיר ברקת הגיש התנגדות מחשש שחרדים ישתלטו על השכונה.
לדברי ברקת, אכן קיימת תוכנית להעברת בסיס המטכ"ל לבירה. "אני מקדם את התוכנית ואף נפגשתי עם בכירים בצה"ל, בהם הרמטכ"ל, כדי להציג אותה בפניהם. מדובר במהלך אסטרטגי, וכל בר דעת מבין את חשיבותו של מעבר המטכ"ל לבירת ישראל. בימים אלו הנושא נידון בדרגים הגבוהים ביותר", הוא אומר.
לדבריו, בדיקה של עיריית ירושלים מגלה כי מצפה "נפתוח" יכול להכיל את הקריה ולקלוט 40-30 אלף חיילים, ואף לפתח מסביבו מגורי צבא קבע.
הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"