שתף קטע נבחר

 

כדאי להיות סוכן ביטוח? לא מציאה

לא קל להיות סטודנט לביטוח בישראל. אם לא די בפרסומות המציגות את סוכני הביטוח כנלעגים ונהנתנים, בשנתיים האחרונות הכפיל האוצר ואף שילש את כמות המבחנים ודרישות ההכשרה, חלקם ללא קשר לתפקיד המיוחל. האם אתם רוצים לקבור את המקצוע? דעה

מרגע סיום השירות הצבאי (בהצטיינות) בסוף שנת 2002 התחלתי בקריירה בענף הביטוח הישראלי. את אהבתי לענף זה אני מייחס למרות גילי הצעיר יחסית (31) למנהיג דגול בתולדות הציונות - זאב ז'בוטינסקי שמו.

 

 

כן, אולי תופתעו, אך אחד ממנהיגי הציונות הדגולים היה סוכן ביטוח. וכך הוא התייחס לעבודת הסוכן: "...מעולם לא הבנתי מניין להם לאנשים חוצפה ברורה וערומה כזאת- להחרים את זיעת אפיים לטובת מעמד אחד ויחיד... מבקשים לשכנע אותנו כי מבקר כרטיסים בקולנוע הוא "עובד" ואילו סוכן ביטוח איננו עובד. הרי זה פשוט אווילי.עבודה פירושה כל מאמץ של הגוף או של המוח שתכליתו לזכות בפרנסה או לסייע לפרנסתם של אחרים. העושה את המאמץ הזה שייך לעם העובד והוא בדיוק כמו הטוב שבחלוצים...".

 

ז'בוטינסקי, סוכן ביטוח גאה, האמין בעובדים המשתמשים במוח שלהם לפרנסתם, כפי שעובדים אחרים מרוויחים את לחמם בזיעת אפיים.

 

תהליך ההכשרה - דרישה מוגזמת

קצרה היריעה מלהרחיב בעניין התדמית כיום של סוכני הביטוח. בכל 30 דקות שידור, בכל אמצעי תקשורת, מופיעה פרסומת מכפישה המציגה בצורה נלעגת ומכוערת את סוכן הביטוח כ"עולם הולך ונעלם". סוכן נהנתן, נצלן, תחמן, שיש לתת בעיטה ולהעיף אותו. אלא שהמציאות שונה בתכלית.

 

מדובר באנשי מקצוע, שעוזרים לקהילה ותומכים בה, נותני שירות ברמה אישית גבוהה, משרתים בנאמנות את לקוחותיהם במשך שנים. מי מאיתנו לא שמע על אותו סוכן ביטוח מתל אביב שנסע ללקוח בחיפה רק בכדי למסור לו תעודת ביטוח חובה מקורית ולהכיר את הלקוח? מסתבר שרוב האוכלוסייה לא טועה – ולמרות התדמית הקולקטיבית 90% מהציבור נותנים אמון בסוכן האישי שלהם.

 

המצער הוא, שאם לא די בפרסומות המכפישות, גם הכשרת הדור הבא נמצאת בסימן שאלה גדול. בישראל כיום על מנת להיות בעל רישיון סוכן ביטוח מטעם משרד האוצר בענף ביטוח כללי (ענפים עיקריים: ביטוח רכב, דירה, עסקים, חבויות צד שלישי) עליך לעבור סידרה של בחינות – יסודות הביטוח, מימון וסטטיסטיקה, חשבונאות וכלכלה. אלה בחינות משולבות של אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר ושל הרשות לניירות ערך.

 

לאחר מעבר של הבחינות האלו יש לבצע התמחות ולעבור שתי בחינות נוספות (תאונות ורכוש). בביטוח חיים (פנסיוני) – על המתיימר להיות סוכן ביטוח לעבור את כל התהליך שהוזכר לעיל, פלוס בחינות נוספות, מעבר לאלו הנוספות אשר נדרשות על מנת לקבל רישיון סוכן בביטוח כללי.

 

התבלבלתם? אני בעיקר התעייפתי. אינני מתנגד להעלאת רמת ההשכלה והידע של סוכני הביטוח. להיפך. אני בעד, אבל אין כל קשר בין חלק מן הבחינות לתעסוקתם של הסוכנים.

 

אם היו רוצים להכשיר סוכני ביטוח שיהיו הגורם המקצועי הטוב ביותר והמומחים בתחומם אני, למשל, הייתי מציע כתנאי לרישיון בחינות הקשורות בחוזים (סוכן הביטוח חייב לדעת לקרוא פוליסה = חוזה, על מנת שיוכל לדעת מה עדיף ללקוח שלו).

 

כפועל יוצא מהדרישות הגבוהות לא מעט גורמים "מתעשרים" על גבם של אלו שרוצים להיות סוכני ביטוח. מכללות ומורים פרטיים צצו כפטריות אחרי הגשם.  גובות סכומים של ארבעה אפסים וזה ללא קשר לתשלום אגרת בחינות (500 שקל) והפסד ימי עבודה.

 

יש לציין שבחלק מן הבחינות ניתן לקבל פטור במידה וברשותך תואר ראשון (כלכלה, מנהל עסקים וכו'). אולם מה דינו של מי שמעוניין להיות סוכן ביטוח, ואף צבר ניסיון, אך לא מעוניין ללמוד תואר ראשון למקצוע אחר במשך 3 שנים ולשלם שכר לימוד של עשרות אלפי שקלים?

 

אחוז ההצלחה בבחינות אומר דרשני. בדקתי ומצאתי כי בארבע השנים האחרונות רק 55% מהנבחנים בביטוח פנסיוני הצליחו לעבור בהצלחה את מכלול הבחינות ובביטוח כללי – לכאורה הביטוח הפשוט יותר – שיעור ההצלחה אינו שונה. ולא שנרשמה נהירה של נבחנים לקבלת רישיון סוכן. מדובר במאות בודדות עד כ-1,000 נבחנים מדי שנה.

 

כבודו ומעמדו של הסוכן – בשפל; ההכשרה - כמעט ובלתי מושגת; אז למה שיהיה בכלל דור חדש? למה שאדם יחשוב בכלל להיות סוכן ביטוח?

 

הכותב הוא סטודנט לביטוח

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקצוע בשפל?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים