אתרי צפרות בישראל: טיול אל ארבע כנפות הארץ
ישראל היא מעצמת צפרוּת, וככזו עוברים בה כל שנה כ-500 מיליון ציפורים נודדות שלא שוכחות לעצור לתדלק במסע הארוך. הנה המקומות שבהם תוכלו לצפות בהן. לא לשכוח משקפת
מי אמר שישראל איננה מעצמה? אנחנו בהחלט מעצמה של צפרות. חצי מיליארד ציפורים מכ-300 מינים שונים חולפות בשמי הארץ בסתיו. נכון, "באביב הן ישובו חזרה", אבל לפני שהן עפות הלאה, כדאי לצפות מקרוב בתופעת הטבע המדהימה הזו.
עוד על ציפורים בערוץ התיירות:
- קניה על רגל אחת: עם הפלמינגו באגם ברינגו
- חוּבּרות בנגב: טיול שקט אל ציפור הנפש שלכם
- הזמן הוורוד: הפלמינגו וחבריו מחכים לכם באילת
בשביל הציפורים, צריך לזכור, הנדידה היא מסע קשה, מסע הישרדות שרבות לא שורדות אותו. המזל שלנו כצופים מהצד, הוא שהן חייבות לעצור בדרך בתחנות רענון כדי לצבור אנרגיה להמשך. לפניכם מקבץ תחנות כאלה לצפייה בציפורים. ההמלצות כוונו לאתרים מקוריים ואולי אף מפתיעים, ופחות למקומות הפופולאריים והשחוקים. לא לשכוח משקפת.
שיט בכנרת - נמל עין גב
השחפים מגיעים לכנרת ונהנים ממטעמיה במהלך החורף. הם לא שולים את הדגים מהמים בעצמם אלא גונבים אותם מציפורים אחרות שצדו אותם בעמל רב. מוכר? אנחנו נוהגים לקרוא לזה פרזיטים.
פרזיט בטבע צריך להיות מתוחכם וזריז, מה שמסביר את התזזית המאפיינת את מעוף השחף. כדי ליהנות מהחגיגה האווירודינמית, מומלץ לעלות בנמל עין גב על שמתלווה לדייגי הכינרת.
כשהדייגים פורסים רשתות מגיעים השחפים והקורמורנים ששמחים מאוד מכל חתיכת אוכל שנזרקת לעברם מהסיפון. במידה והתנאים מאפשרים, יוצא מנמל עין גב שיט בכל יום שישי ב-10:00. החוויה אורכת כ-45 דק', מחיר: 39 שקל (התשלום הוא רק לבני 5 ומעלה).
פארק המעיינות
בפארק, שתוחם כמה מן המעיינות הגדולים של עמק בית שאן, עוצרות ציפורים נודדות שאוהבות את המים שלהן בטמפרטורה של 24 מעלות.
תוך כדי נסיעה ברכב גולף, דיווש באופניים או הליכה רגלית תוכלו לראות אורחים מעניינים במאגרי המים ובבריכות הדגים שבתחומי הפארק. בתפריט: דורסים כמו דיה שחורה, שלך ועיט צפרדעים הנדיר, וגם חסידות שחורות שמתרכזות סמוך לעין מודע. גם שלדגים ואנפות למיניהן תמצאו כאן בשפע. שפע של מים, שפע של ציפורים.
שמורת עין אפק
שמורת עין אפק היא שמורת החולה בקטן. פחות מוכרת, פחות מיוחסת - וזה קסמה. סביב הבריכות שמוזנות במי מעיינות נחל נעמן אפשר לראות כל השנה ציפורי שיר כמו בולבול וצופית.
בסתיו מתארחות לכמה שבועות חסידות לבנות ושחורות, להקות מרשימות של דיות, זרוני סוף, קורמורנים ונודדים קטנים יותר. שפע חיות מתגוררות כאן דרך קבע: שפמנונים ענקיים, צבי ביצה, סרטנים קטנים, דורבנים, חתולי ביצה ועדר של שבעה ג'מוסים סקרניים.
שמורת נחל תנינים
לאורך השנה מקננים בחורשת האקליפטוסים, שבתוך שמורת נחל תנינים, חמישה מינים של אנפות ולצדם בולטים במקורם המאונקל המגלנים החומים.
בסתיו דואות בשמיים להקות שקנאים ובחורף משיקים כנפיים במרץ קורמורנים. את כולם אפשר לראות מנקודת תצפית מסודרת בצד השביל המקיף את בריכת הסכר הרומי.
על שפת נחל תנינים ממש, תוכלו לראות שלדגים מכל הסוגים. שם, כדאי לנוח כמה דקות, להקשיב לקולות הציפורים ולעקוב אחר ההמולה החיה של הטבע.
אגם בית ינאי
כאן מדובר בהפתעה. אתר הצפרות הזה מסתתר בין כביש החוף הסואן לחוף הים הפופולארי של בית ינאי. גם אם אין כאן בשורה לעולם הצפרות, יש כאן בשורה לעולם התיירות.
האגם נוצר במהלך עבודות הקמת מחלף ינאי, כשנחפר בור גדול לצורך אחסון הכלים הכבדים. מי התהום המלוחים שמתחת לקרקע עלו והציפו את הבור והנה נוצר אגם חדש בישראל. גשר עץ וספסלים ממתינים לסקרנים שבאים להציץ באנפה אפורה, טבלן גמדי, סופיה, תרנגולת הסוף וסיקסקים.
פארק האגם בראשון לציון
לצד מתחם הקולנוע "יס פלאנט" נחבא אגם קטן. האגם התחיל כמאגר מים יזום, והפך לכתם כחול מלבב בלב החולות ולביתם של מיני ציפורים וצמחים. אפשר לשבת באחד מבתי הקפה על גדת האגם או לפרוס שמיכה לפיקניק ולהשקיף על מיני אנפות, קורמורנים, שחפים, תמירונים, שלדגים, אגמיות וגם עופות דורסים שבאים לחפש מזון ולנוח.
לנו, בני האדם, זו הזדמנות טובה לראות אותם כל כך קרוב לעיר ולאספלט. זה אולי סרט הטבע הטוב ביותר שתראו כאן, ובחינם.
מאגר נחל שורק בשפלה
לא כל כך שמנו לב, אבל השפלה נהפכה גם היא בעשרות השנים האחרונות לאתר צפרות מעניין שאפשר לראות בו מינים שונים בפעילות ערה.
טבעי שמוקדי המשיכה של הציפורים יהיו מאגרי מים ושדות חקלאיים, אלה משמשים להם כתחנות תדלוק - כלומר מקומות בהם הם מוצאים אוכל ההופך לאנרגיה שמבטיחה את המשך הנדידה.
מאגרי המים לאורך נחל שורק, האוגרים מים מטוהרים שמושבים לחקלאות, מהווים בית גידול אקולוגי. סביבם ובתוכם דרים תחת רקיע משותף דגים, צמחייה חובבת מים ועופות שניזונים מהדגים ולעתים מקננים על גדות המאגר.
מאגר פלאי הוא המאגר הוותיק ביותר מבין מאגרי נחל שורק. במהלך הסתיו והחורף תוכלו לראות בו קרבות טריטוריה של השלדג הגמדי הנמצא בנדידה וגם שלדגים אחרים יציבים, כמו שלדג לבן חזה ופרפור עקוד, שעושה צלילות מרהיבות למים בשחור לבן.
בתחילת הסתיו להקות שרקרקים גודשות את המאגר ואליהם מצטרפות אנפות וציפורי שיר בנדידה. במקום מופעלת לעתים תחנת טיבוע על ידי התחנה לחקר ציפורי ירושלים.
בדרך למאגר פלאי עוברים בשולי מאגר מים גדול, על הגדה הצפונית של נחל שורק, שם תוכלו לראות ברווזים מסוגים שונים בהם אגמיות, ברכיות ומריות. בשדות האספסת בדרך תוכלו לראות נחליאלים צהובים שאוהבים לעמוד על צינור ההשקייה האוטומטי ולהרוויח מים ואוכל (זחלי עשים בשדה), וכן כחל, סנונית רפתות, בז מצוי, בז ערב, זרון סוף.
אתר דיה
ליד קיבוץ גבולות נמצא אחד מאתרי הלינה הגדולים בארץ של הדיות השחורות. הדיות, אורחות חדשות יחסית בישראל, נשארות למשך החורף כלהקה איפה שהן מוצאות נבלות וזבל אחר.
המזבלה האזורית שהיוותה בעיה אקולוגית במשך שנים והיום משמשת כמטמנת זבל, אומצה על ידי העופות הדורסים המרשימים הללו. ניתן לראות כאן עד כ- 2,500 פריטים, בעיקר בהתכנסות ללינה על האקליפטוסים ובשטחים החקלאיים שבסביבה. לעתים מצטרפים לדיות דורסים אחרים ובעיקר עיטי שמש.
לעוד אתרי צפרות, מסלולי טיול והמלצות נוספות היכנסו לאתר מפה
הטבה מיוחדת לגולשי ynet: מנוי לחודש חינם באתר מפה