חיי המגורים של העשירים בת"א: לא הכל נוצץ
חשבתם שרק לכם יש צרות עם ועד הבית? במגדל היוקרה "אביב בצמרת" בת"א, שבו גרים אנשי עסקים כמו מנכ"ל פרטנר לשעבר ובכירים באל על, יש מצלמות שעוקבות אחרי הדיירים, המשטרה מבקרת באופן קבוע ובשטחים הציבוריים אי אפשר לנוע בחופשיות
ההודעה על תג המחיר הדמיוני לפנטהאוז בפרויקט היוקרה "ארלוזורוב 17" בתל-אביב, הציפה על פני השטח כמה פרשיות סוערות במגדל יוקרה אחר בעיר ללא הפסקה. נראה כי גם בעלי הממון שיכולים להרשות לעצמם להתגורר בדירות יוקרה, נאלצים להתמודד, בין השאר, עם התערבות המשטרה או מצלמות בסגנון "האח הגדול".
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- במקום פנטהאוז: כמה בתים תקנו ב-200 מיליון
- קריית מוצקין: אלפי דירות במקום בסיס ענק
- רמת אביב הירוקה: מתיחת פנים - בלי מגדלי ענק
- תלונה: התנהלות החרדים במכרז חריש פסולה
מדובר בפרשיות שהפרו לאחרונה את שלוותם של דיירי המגדל "אביב בצמרת," שבו מתגוררים בכירים בחברה ובמשק - מנשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, ועד הכדורגלן ברק יצחקי. כך, למשל, הקרב על המעלית בין שחקן הכדורסל דורון ג'מצ'י, שעד לאחרונה התגורר במגדל, לבין חבר ועד הבית יעקב גלברד, מנכ"ל בזק ופרטנר לשעבר, הסתיים רק בהתערבות המשטרה.
ג'מצ'י, שעזב את הבניין בסוכות, ביקש להשתמש במעלית לצורך העברת תכולת דירתו שבקומה ה.14- לרוע המזל, באותו יום התקלקלו 3 מתוך 4 המעליות בבניין, וכאשר אנשי חברת ההובלה החלו לשנע את חפציו של ג'מצ'י במעלית התקינה, הודיע לו אב הבית כי גלברד אוסר עליו את השימוש במעלית.
כשג'מצ'י סירב לפצוח ב"מסע אלונקות" רגלי, גלברד הורה לאב הבית להזמין את המשטרה. המאבק הוכרע רק כאשר השוטרים שהגיעו למקום הודיעו כי אין מניעה חוקית לעבור דירה בעזרת המעלית.
ועד הבית השתגע
קרב איתנים אחר שהתחולל בבניין נגע ליום כיפור. הפעם התנגד הוועד, שמלבד גלברד כולל גם את ליאור יבור, לשעבר סמנכ"ל המבצעים של אל-על; את רו"ח אילן חייקין; את עו"ד מנחם לוי; ואת יזם הנדל"ן גדי פייביש, ליוזמה של דיירים לקיים את תפילות החג בחלק מתוחם בלובי הבניין או בחדר הפילאטיס.
חברי הוועד הטילו וטו על היוזמה, שהוצעה באסיפת דיירים שנערכה כשבועיים לפני החג. הוועד ניצח הפעם, למרות ששום דייר אחר מלבדם לא הביע התנגדות ליוזמה. גם כאן לא היסס הוועד להיתלות במשטרה. "הם אמרו שהלובי הוא שטח משותף ושזה לא חוקי, ואיימו על היוזמים להביא שוטרים", מספר אחד הדיירים.
לדברי הדייר, "בסוף כולם ירדו מזה. הם לא השאירו מקום להתדיינות או לדיאלוג." דיירת אחרת מוסיפה: "זה גועל נפש. אני חילונית מוחלטת, אבל חשבתי שזה רעיון מבורך. עובדה שבסוף קיבלנו אישור לערוך תפילות בשטח פתוח בשכונה, והגיעו אנשים מכל הבניינים."
מעשרות עדויות שהגיעו ל"ממון" עולה תמונה של יחסים עכורים מתמשכים בין 5 חברי הוועד לחלק מהדיירים במגדל. התלונות הנפוצות מתמקדות במגבלות שמטיל הוועד על התנועה והפעילות בשטחים המשותפים בבניין. בין האמירות שבהן משתמשים דיירים כדי לתאר את מדיניות הוועד ניתן למצוא ביטויים כמו "דיקטטורה," "משטר אימים," "האח הגדול," וגם "ועד הבית השתגע."
נושא שחוזר ועולה כדוגמה לגישה הקיצונית של הוועד הוא החניות. "יש חניות שמיועדות לאורחים ורוב הזמן הן פנויות," אומר דייר. "למרות זאת, גלברד יורד ב-23:00 בלילה לבדוק אם מישהו חונה בחניית האורחים, ורכב שנשאר אחרי השעה הזאת בחנייה מסונדל על ידי אב הבית." דייר אחר מספר: "זה מגיע למצב אבסורדי שאם הילדים שלי מבקרים אותי, הם צריכים לרדת ב-23:00 בלילה להזיז את האוטו".
עוד מספרים דיירים על הגבלת פתיחת הבריכה לימי שני ורביעי ולסופי שבוע בלבד - למספר שעות מוגבל (בשישי ובשבת רק עד הצהריים,( על סגירת חדר הכושר המשותף ב-21:00 בערב ועל עצירת יוזמה להפוך אזור מסוים ליד הבריכה לחדר משחקים לילדי הבניין. "הם פשוט סגרו את השטח עם זכוכיות ווילונות, ועכשיו המקום עומד בלי שימוש."
כמו "האח הגדול"
"בעיניי, הבניין פשוט מקולל," קובעת דיירת שגרה בו עד לאחרונה. "הקש ששבר את גב הגמל מבחינתי היה הכללים שהם קבעו לגבי הלובי. על הספות בלובי אסור לשבת ולילדים אסור לרוץ שם. כשהמקל של הביליארד בטרקלין נשבר, הוועד סירב לקנות חדש כדי שאנשים לא ישחקו. איך אפשר לחיות ככה"?.
לפי עדויות הדיירים, הפיקוח ההדוק על צעדיהם מתאפשר הודות לגישה שיש לחברי הוועד, ולהם בלבד, למעט אב הבית, למערכת מצלמות שמתעדת את הנעשה במגדל. לדברי אחד הדיירים, "מדובר בפלישה לפרטיות ממדרגה ראשונה. למה אני צריך לחשוב על זה שאנשי הוועד צופים על הבת שלי משתזפת בביקיני בבריכה"?.
דייר אחר אומר: "אני מדבר על פיקוח יומיומי. אנשים פוחדים לשהות בלובי או להתקלח יותר מכמה דקות בספא, כי עלולים להזמין להם משטרה - וזה כבר קרה. חברי הוועד אומרים לשומרים שיורו לחברת הניהול לפטרם אם לא יפעלו לפי ההוראות שלהם. תחלופת השומרים פה עצומה."
לצד המתלוננים, יש גם דיירים שמשבחים את חברי הוועד על השקעתם בטיפוח המגדל. לטענתם, דרושה יד קשה של הוועד לטפל בדיירים "בעייתיים," במיוחד כאלה עם ילדים שנוטים להתפרע ולשבור חפצים. "יש דיירים שחברים שלהם החנו את האוטו בחניית אורחים ונסעו לחו"ל לכמה ימים, וכבר קרו מקרים שאנשים באו עם 30 אורחים לבריכה," מספרים דיירים.
לפי כמה דיירים, הבעיה נעוצה באישיותם של חברי הוועד, בעיקר גלברד ויבור. "אלה אנשים שרגילים לנהל ביד רמה, וחושבים שהבניין הוא עסק שלהם והדיירים כפופים להם," מסבירה אחת הדיירות. "הם גורמים לי להרגיש שהם בעלי הבית שלי ואני שוכרת אצלם דירה."
הסבר אחר מתמקד באינטרסים השונים של דיירי המגדל. אחת הדיירות אומרת: "יש כאן שני מחנות - המחנה המבוגר יותר, שרוצה שהבניין יהיה סוג של מוזיאון; והמחנה הצעיר יותר, של משפחות עם ילדים, שרוצה ליהנות ממה שהבניין מציע. חברי הוועד הם במחנה הראשון."
בחירות לוועד החדש: צפוי מהפך?
כך או כך, החודש יהיו בחירות לוועד חדש במגדל. האם צפוי מהפך? לפי אחת הדיירות: "זו ההזדמנות לחולל שינוי ולהביא אנשים שיפיחו רוח חיים בבניין." מנגד אמר דייר אחר: "אני סקפטי. המחנה של גלברד ושות' מאוד חזק."
בוועד הדיירים מבהירים: "חברי הנציגות מקדישים מזמנם אינספור שעות למען דיירי הבניין וטובת הכלל. האסיפה הכללית אישרה הצעה המפרטת את אופן השימוש המותר בתחומי הבניין וסביבתו ואת כללי ההתנהגות בשטחים הציבוריים, וחברת הניהול פועלת לאכיפתם. על מערכת האבטחה בשטחים הציבוריים מופקדים אב הבית והשומר בקבלה, ולא חברי הנציגות.
"ההצעה להסבת רחבה לאולם סגור למשחקים לילדים נדחתה על ידי רוב הדיירים. הרחבה שודרגה והיא מיועדת לשמש בהמשך לחוגים שונים. הנציגות פעלה מול העירייה להקמת גינת משחקים לילדים במתחם (דבר שלא היה קיים בתוכניות המקוריות.(
"פעילויות חדר הכושר והבריכה דורשות העסקת מדריך כושר ומציל. הצעה להוסיף ימים או שעות פעילות מחייבת החלטה על מקור מימון. בקשת חלק מהדיירים להפוך חלק מהלובי לאולם תפילה נדחתה על ידי הנציגות מאחר שאינה מתיישבת עם החוק ומסיבות בטיחותיות."
"בעת השבתת 3 מבין 4 המעליות עקב שריפה באחת הדירות, ביקש אב הבית למנוע שימוש במעלית היחידה שנותרה כמעלית משא. ג'מצ'י לא נענה לבקשתו ואב הבית ביקש את התערבות המשטרה."
בא כוחו של ג'מצ'י, עו"ד שי אליאס, אמר בתגובה לפרשה כי "מרשי אינו יכול להתייחס לאמור בכתבה, שכן הוא נקט דרישה משפטית כלפי גורמים בבניין, שלטענתו העליבו אותו ופגעו בשמו הטוב."
הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"