שתף קטע נבחר
 

רילוקיישן לאסיה - קשה פי כמה

כל מעבר לצרכי עבודה למדינה חדשה אינו קל, אך כשמדובר על מעבר למדינות במזרח אסיה, יש להוסיף לכך גם את הפערים התרבותיים הרבים. בכנס שיתקיים בנושא בתל-אביב בסוף החודש יתארחו מומחים מהתחום שיתרמו מנסיונם עם היבשת הדוהרת קדימה

אוסטרליה, ארה"ב, אירופה או אסיה - רילוקיישן הוא קודם כל תהליך מורכב, לא חשוב לאן המעבר מתבצע. מדובר בהעברה של אדם ובני משפחתו אל ארץ רחוקה, שילוח המטלטלים שלהם, מציאת מקום מגורים מתאים, מוסדות חינוך לילדים, ביטוח בריאות, שכירת מכונית והכנה לתפקיד הבא. אלו הם רק חלק מהמרכיבים, אבל כאשר מדובר במעבר אל ארצות מזרח אסיה - הם רק הפתיח.

 

כתבות נוספות בנושא רילוקיישן :

 

המורכבות של רילוקיישן לסין כבר ידועה, אך גם התניידות למדינות דוגמת קוריאה, וייטנאם או יפן מפגישה את בן הזוג ומשפחתו עם מדינה שבה במרבית המקרים השפה אינה אירופאית אלא קשה לקליטה ובוודאי ללמידה. אמנם יש יעדים דוגמת הונג-קונג, הודו והפיליפינים בהם מחסומים אלה נמוכים יותר, אבל דבר זה רק מדגיש את החסם העיקרי שמולו יעמוד העובד: הפער התרבותי. פער זה יכול להוות הזדמנות, אולם הוא יכול גם ליצור גם משבר.

 

הונג קונג. קצב אחר, תרבות שונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הונג קונג. קצב אחר, תרבות שונה(צילום: shutterstock)

 

נתקלתי במקרים כאלה לא פעם בעת העבודה מול מחלקות משאבי האנוש של החברות המבצעות רילוקיישן. במרבית המקרים מדובר בעובד הנוסע עם רעייתו (למרות שעם הזמן יש מקרים רבים יותר ויותר של נשים שאינן נשלחות יחד עם בן זוגן).

 

ובכן, אותו עובד או מנהל מוצא עצמו במקום עבודה בו הוא מוקף באנשים מחייכים ומנומסים העובדים קשה ומעניקים לו כבוד רב. בין העובדים למנהלים נשמר דיסטאנס רב, התקשורת רשמית ביותר וזמן רב יעבור עד שתהיה הפשרה ויתאפשר לשוחח באופן משוחרר. הלבוש פורמלי, את כרטיס הביקור מגישים בשתי ידיים, עסקים עושים בעיקר סביב אוכל ושתיה, ותגובותיהם של אנשי העסקים נתפסות בתחילה פעמים רבות כמוזרות.

 

קיימת רגישות רבה; אנשים נעלבים בקלות והישראלי מנוע מלהתנהל בסחבקיות ודוגריות כמו בדרך בה בנה את הצלחתו בתפקיד הקודם בישראל. נכון, חלק מאלה קיימים גם בארצות הפורמליות מטבען במערב אירופה וצפון אמריקה, אך באסיה הפורמליות נוקשה יותר, הטקסיות מוקפדת יותר והתנהלותו של הזולת מובנת עוד פחות.

 

אותו אדם ישקיע זמן רב בכניסה לעבודה, הוא יקבל בדרך כלל סיוע רב מההנהלה בישראל ומהמערכת שסביבו, יהיה לו הרבה מה ללמוד, יהיו לו התאמות רבות לעשות ובסוף יום העבודה הוא יחזור לביתו מותש.

 

בזמן זה, נאמר שבע בערב, הוא מוצא מולו רעיה שלאורך היום הסתובבה בסביבה זרה בה איש לא התנדב לסייע לה, ניסתה לערוך קניות בחנויות בהן אין כיתוב של מחירים באנגלית, נתקלה באנשים המצחקקים במבוכה כשהיא מנסה לנהל איתם שיחה, וכששבה לביתה גילתה בדרך כלל כי העוזרת, שעלותה נמוכה בהרבה מאשר בישראל, הבריקה את הבית ואין לה אפילו את ההזדמנות להעביר את זמנה בדאגה למקום המגורים.

 

כשבן הזוג מגיע הביתה מותש, עמוס בדברים שעליו לחשוב עליהם ומחפש פינה של שקט, היא מלאת אנרגיות, בודדה, מחפשת אוזן קשבת, מחפשת מוצא לבדידות ולאנרגיה שהצטברה. מישהו בקהל אמר "יועץ נישואין"? ובכן, עדיין לא דיברנו על הקושי של הילדים להשתלב בסביבה בלתי מערבית זאת.

 

לצד קשיי ההסתגלות של בני הזוג, קיימים כמובן גם קשיי ההסתגלות של הילדים, ואם המשפחה תחליט לסיים לפני המועד את השהות במזרח (על מנת שלא להידרש לשירותיו של אותו יועץ נישואין, מן הסתם) זה עלול להפוך לבעיה של החברה המשלחת. החזרתה של משפחה ושליחתו של עובד חלופי הם עסק יקר מאוד.

 

זאת לא רשימה מלאה של האתגרים שמציב תחום זה במזרח אסיה: תקנות ההגירה של סין שהוקשחו, עלויות המחיה באסיה עולות ועוד. יש להכיר את התחום הזה על מנת לפעול בו נכון. חברת Ocean Relocation, אשר מובילה את תחום זה בישראל מקדישה את כנס GoodMove  השנתי הבא שלה שייערך בבית הירוק בתל-אביב ב-26 בנובמבר, להתניידות מזרחה. זאת, מתוך הבנה שכלכלת העולם משנה כיוון, מרכזי הכלכלה המסורתיים של מערב אירופה וצפון אמריקה מדשדשים במקום בעוד שארצות מזרח אסיה דוהרות קדימה.

 

בעוד מספר לא רב של שנים זה יהיה המרכז הכלכלי של העולם, מספר גדול של חברות גדולות פועלות שם, אחוז גדל והולך של הצריכה העולמית מגיע משם ויש צורך גדל מצד מנהלי חברות שידאגו לפעילות חברתם.

 

דוברים ממדינות שונות ויבשות שונות יגיעו להרצות בכנס. יהיה מי שיטפל בסין ויהיה מי שיידבר על ארצות דרום מזרח אסיה, יהיה מי שיתן דעתו על חינוך, על דיור, ויהיה ומי שיעשיר את השומעים בנושא האתגר הבין-תרבותי. כי במזרח אסיה, ובייחוד ברילוקיישן, הדרך אל ההבטחה הכלכלית עוברת דרך ההבנה הבין-תרבותית.

  

טל רשף מנהל את פורום אסיה-ישראל לעסקים, יועץ ומאמן לרילוקיישן למזרח אסיה , מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין" ומרצה לעסקים ותרבויות בחברות ובחוגי בית


פורסם לראשונה 18/11/2012 20:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים