שתף קטע נבחר
 

אושר: מסלול מקוצר לגביית מזונות בהוצאה לפועל

הכנסת אישרה מסלול גבייה מקוצר של דמי מזונות באמצעות ההוצאה לפועל. עד כה, הביטוח הלאומי שילם מזונות במקום הורים שלא שילמו, והחובות כלפיו הצטברו לכ-4 מיליארד שקל

בכנסת אושר היום (א') מסלול גבייה מקוצר באמצעות ההוצאה לפועל של דמי מזונות שנפסקו לטובת נשים גרושות וילדיהן. בשיטה הקיימת, בעלים רבים התחמקו מתשלומי המזונות, והביטוח הלאומי נאלץ לשלם את המזונות במקומם ולתבוע את החזר התשלום מהבעלים. המסלול אושר לאחר שגם חובות הבעלים לביטוח הלאומי לא נפרעו והצטברו לכ-4 מיליארד שקל. מתוכם כ-30% (כ-1.3 מיליארד שקל) הוכרזו כ"חובות אבודים".

 

הבעל לשעבר נפטר? גרושתו תקבל את הפנסיה

מה חשוב לדעת על מזונות ילדים? מדריך

נפרדים מהדירה: מי יקבל את הנכס כשמתגרשים?

 

המסלול המקוצר אושר בוועדת חוקה חוק ומשפט במסגרת תיקון חוק ההוצאה לפועל שאושר לקריאה שנייה ושלישית. על פי התיקון, זוכים בתשלומי מזונות יוכלו לבחור במסלול גביה מהיר שיחסוך להם זמן, כסף ובעיקר עצבים כתוצאה מהביורוקרטיה השיפוטית המורכבת הכרוכה בגביית התשלומים מהחייבים.

 

החוק החדש יבטל, לאחר אישורו הסופי במליאת הכנסת, את המצב הקיים שבו הזוכה במזונות נאלץ לנהל את התיק בעצמו, להגיש בקשות נגד החייב לצווי עיקול נכסים, להוצאת צווי עיכוב יציאה מהארץ ואפילו להביא למאסר החייב. כל זה בהתדיינות ממושכת מול החייב תוך מעורבות רגשית רבה.

 

חוב על סך 3.9 מיליארד שקל

התיקון מעביר את רוב משקל הגבייה להוצאה לפועל ללא צורך של הזוכה בייצוג יקר של עורך דין. לכל תיק, יוצמד פקיד אישי שיפעל מול החייב והזוכה לגביית החוב ובמידת הצורך יגיש את בקשות האכיפה לרשם ההוצאה לפועל לשם הוצאת הצווים הנדרשים. במסלול זה יחסוך הזוכה את תשלום שכר טרחת עורך דין.

 

במהלך הדיון בתיקון החוק התברר כי רק ב-2011 ניתנו בבתי המשפט כ-10,000 פסקי דין למזונות. אבל סך החוב שהצטבר מתחילת הפעלת חוק המזונות לפני 40 שנה, עומד על כ-3.9 מיליארד שקל. זאת לאחר שהביטוח הלאומי קיבל על עצמו לשלם לזוכות את דמי המזונות שנפסקו להן, אם הבעלים התחמקו מהתשלום, אבל המוסד הסתבך בגביית התשלומים מהבעלים.

 

מהנתונים שהוצגו לוועדה עולה כי 7% מהחוב הנ"ל (273 מיליון שקל) הצטברו בשנת 2009 בלבד. כ-30% מהחובות (כ-1.3 מיליארד שקל) הגדיר הביטוח לאומי כ"חובות אבודים". עוד נמסר כי המוסד שילם דמי מזונות ל-90,732 נשים מיום הפעלת חוק המזונות. ב-2009 התנהלו בבתי המשפט כ-50,000 תיקי מזונות פעילים. התשלומים ששילם הביטוח לאומי בשנה זו עמדו על כ-427 מיליון שקל, אבל מהבעלים החייבים הצליח המוסד לגבות חזרה רק כ-172 מיליון שקל (כ-40% מהתשלומים).

 

יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) ביקש להוסיף למסלול המקוצר את כל סוגי הזוכים במזונות, לרבות הורים ונכדים וגם נשים פרודות הזכאיות למזונות לפני קבלת הגט. התוספת אושרה למרות התנגדות האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
ביטוח לאומי
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים