המכס נגד סמסונג: זה לא טאבלט, זה טלפון
סאני, היבואנית של סמסונג, נדרשת לשלם על חלק מהטאבלטים מס קנייה של 15%, דבר שיעלה את מחירם במאות שקלים. המכס: "אין החלטה עקרונית". האם האייפד הוא הבא בתור?
דגמי טאבלטים מתוצרת סמסונג הכוללים גם אופציה לכרטיס סים סלולרי יתייקרו בקרוב ב-500-400 שקל. הסיבה: רשות המסים והמכס טוענת כי מדובר למעשה ב"מחשב כף-יד עם טלפון," שניתן לחייג ממנו, ולפיכך החליטה לגבות מיבואנית החברה בישראל, סאני, תוספת של 15% מס קנייה - שאינה נגבית על מחשבים וטאבלטים אחרים.
- הטעיה? מחסני חשמל: גלקסי 3S ב-1,999 שקל
- טירוף: במכס החליטו לקבוע מחיר כפול לנקסוס 4 כחלון: "סמארטפונים יוזלו בעשרות אחוזים"
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
אף שלטענת אנשי סאני נאמר להם כי מדובר בהחלטה גורפת לגבי כל הטאבלטים הסלולריים הנמכרים בארץ, פנייה כזו לא הגיעה עד אתמול ליבואניות אחרות, כמו iDigital המייבאת את האייפד של אפל, או יבואניות מכשירי אסוס ומוטורולה, המייבאות טאבלטי אנדרואיד.
אתמול בצהריים, יום לאחר שפנה "ממון" למכס בבקשת תגובה, פשטו חוקרי מכס על משרדי סאני בפתח-תקווה בצו שופט, החרימו מסמכים הנוגעים ליבוא סלולריים וטאבלטים ולקחו את המנכ"ל דווידי פיאמנטה ושניים מעובדי החברה לתשאול. החשד, כפי שנוסח בצו, היה "התחמקות ממס קנייה, תוך סיווג שגוי של טאבלטים עם יכולת הוצאת שיחה המשמשים גם כטלפונים."
ביום חמישי שעבר הגיעה למשרדי סאני בפתח-תקווה פנייה מפתיעה מטעם המעריך הראשי של רשות המכס, חיים שטיינברג, לפיה הרשות מעכבת את שחרורם של שני משלוחים עם אלפי מכשירי טאבלט מדגמי גלאקסי טאב 2 של סמסונג, בגדלי מסך 10.1 ו7- אינץ,' המיועדים לשיווק בישראל.
לטענת המכס, שני הטאבלטים נמכרים במדינות מסוימות בחו"ל עם אפליקציית חייגן מובנית של חברת סמסונג, המאפשרת לבצע מהם שיחות טלפון כמו בסלולרי, דרך הרשת הסלולרית עצמה (לא בטכנולוגיית IP ולא דרך האינטרנט.( אף שסמסונג העולמית מסירה כליל את האפליקציה ממכשיריה הנמכרים בישראל, הרי שלטענת המכס, כיוון שלקוחות מתוחכמים עדיין יכולים להתקינה עצמאית, הטאבלטים מוגדרים בחוק כ"מחשב כף-יד המשולב בטלפון סלולרי." וכיוון שעל מכשיר כזה – בניגוד למחשב – נגבה בארץ מס קנייה של ,15% על היבואן להוסיף סכום זה כדי לשחרר את המשלוחים.
הבעיה: אפליקציית החייגן
כל הטאבלטים הנמכרים בעולם מיועדים במקור לגלישה ולחיבור לאינטרנט, וניתן להוריד בקלות מהרשת אפליקציות רבות המאפשרות לבצע דרכם שיחות קוליות (באמצעות אוזניות, או דרך רמקול המכשיר) גם אם אין להם חיבור לרשת סלולרית אלא רק לרשת .WiFi אפליקציית השיחות המפורסמת מכולן, המבוססת על האינטרנט, היא סקייפ. בישראל מפיצה בזק חייגן כזה, המיועד לכל הפלטפורמות. גם iCall, Viber ו,TalkTone- לדוגמה, הן אפליקציות חייגן פופולריות שניתנות להפעלה גם באייפד, ורבות אחרות ניתן להוריד חינם הן בחנות האפ-סטור של אפל והן בחנות הגוגל-פליי של אנדרואיד.
יתרה מזו: אפליקציות כאלה, המבוססות על שיחות דרך האינטרנט, ניתן להתקין ולהפעיל על כל מכשיר עם יכולת גלישה ברשת, אלחוטית או סלולרית – ממחשבים שולחניים וניידים עד נגני מוזיקה כמו אייפוד, ועוד. כל אלה לא מוגדרים בינתיים כטלפון ולא נגבה עליהם מס קנייה בישראל. לא ברור כיצד יוגדרו מחשבים ניידים עם מודם סלולרי מובנה, ומחשבים היברידיים חדשים, שהם למעשה טאבלט עם מקלדת ניתקת.
לפי תקנות המכס, די אם תימצא אפליקציית חייגן אחת, המייצרת דרך מכשירים אלה שיחות ברשת הסלולרית, כדי להפוך אותם לטלפון ולחייבם במס קנייה. תיאורטית, גם טלוויזיה, טפטפות גינה ממוחשבות ומצלמות אינטרנט ביתיות וארגוניות, הכוללות מודם סלולרי מובנה (שבאמצעות אפליקציה פשוטה אפשר לחייג דרכו) עשויות לקבל הגדרה של "מחשב כף-יד עם טלפון."
מנכ"ל סאני פיאמנטה מחה בפני הרשות, שלטענתו מפלה את סמסונג לעומת יצרניות אחרות. ברשות המכס דוחים טענה על אפליה ומציינים כי מבחינתם כל טאבלט בעל יכולות גלישה סלולרית, שניתן להתקין עליו אפליקציית חייגן העושה שימוש ביכולת התקשורת הסלולרית עצמה (להבדיל מתקשורת על בסיס רשת האינטרנט,( יחויב בתוספת מס קנייה. יישום ההחלטה ייקר את הטאבלטים הסלולריים הנמכרים בארץ בלפחות .20%-15%
בינתיים יתייקרו רק שני הטאבלטים של סמסונג, שהם טאבלטי האנדרואיד הפופולריים בארץ, בין 400 ל500- שקל. הגלאקסי טאב 10.1 2 אינץ' יעלה כ3,650- שקל במקום כ3,150- שקל, ומכשיר ה7- אינץ' יתייקר מכ2,200- שקל לכ2,600- שקל.
רשות המסים והמכס: "המכס לא טוען שטאבלט הוא טלפון ואין החלטה עקרונית לגבות מס קנייה על טאבלטים. העובדות המתוארות בפנייתכם אינן מדויקות, אך בשל חובת הסודיות בחוקי המס אנו מנועים מלמסור פרטים ביחס להתנהלות מול חברה ספציפית".
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"