שתף קטע נבחר

 

מאסטר מאמא: הכי שפית, הכי חרדית

איך מכינים גלאט סלט? למה הרבניות הכי גדולות הן גם הבשלניות הכי גדולות - ומי 'השפית החרדית הבאה' של ישראל? ב"מאסטר שף" החרדי המתמודדות מכינות את המנות בבית, ומקפידות על קוצו של צילחות. קבלו את הפיינליסטיות - והזוכה

אל גמר התחרות "השפית החרדית הבאה" הגיעו במקרה או "בהשגחה פרטית", כהגדרתן, שלוש חסידות חב"ד : נוגה רוזן, מירי קליין ושרי מזרחי התמודדו אמש (יום ד') זו נגד זו על התואר הנכסף בתחרות, המופקת זו השנה השישית ב"רדיו קול חי", בניצוחה של מירי זורגר, שפית ויועצת קולינרית חרדית. את הקופה לקחה רוזן, לקול תשואות ההמון.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - בפייסבוק של ynet, וכל מה שיהודי - כאן

 

 

"המאסטר שף" של החרדיות היא הזדמנות פז להוכיח לעולם, לשכנות ולחמות מי הבשלנית הטובה ביותר, ועל הדרך גם לחזק את העסק. בין תופעות הטבע שמספקת התחרות המגזרית - תמצאו את מירי קליין, רק בת 19 וכבר מחזיקה בחברת קייטרינג מקצועי לאירועים.

 

שרי מזרחי ניצלה חופשת לידה כדי להפוך חלום ישן למציאות, והזוכה - נוגה רוזן, שמכרה רשמה אותה לתחרות ללא ידיעתה, הגיעה מתחום התקשורת. בין אימונים "באש חיה" לקראת הפייט המכריע בגמר, תפסנו את שלוש השפיות לשיחה על גורמה "גלאט כשר", על חלומות קולינריים ועל ג'קי אזולאי אחת.

 

הגיעה "ממש בלי להתכוון" - וזכתה

"השפית החרדית הבאה" של ישראל, נוגה רוזן (28), הגיעה לתחרות "ממש בלי להתכוון". מכרה רשמה אותה ללא ידיעתה, וכשהתקשרו מההפקה, החליטה בספונטניות "ללכת על זה".  

 

"קינוח פרווה יכול להיות מעולה גם בלי שמנת", נגה רוזן השפית החרדית הבאה ()
"קינוח פרווה יכול להיות מעולה גם בלי שמנת", נגה רוזן השפית החרדית הבאה

 

"היכולות שלי נולדו, בין היתר, מהצורך להוכיח למשפחה המורחבת והלא דתית, שאפשר לעשות אוכל כשר וטעים. בכל פעם שעשינו שבת יחד, הייתי צריכה לוודא שהכול יהיה מושלם, להראות להם שנתח בשר יכול להיות טוב גם בלי חמאה, וקינוח פרווה יהיה מעולה גם גם בלי שמנת. ומדובר פה על אנשים שאוכלים במסעדות הכי טובות בתל אביב.

 

"בהתחלה זה היה נטו בשביל הכיף והספורט. היום כבר אין ספק שיש לי שאיפות בתחום. לקבל גושפנקה ליכולות שלך מאנשי מקצוע כמו מירי זורגר, זה מאוד מדרבן. היום אין פרק של 'מאסטר שף' שאני לא רואה. אני יכולה לשבת מול המחשב בשלוש בצהריים יום שישי, עם כל הלחץ, ולנסות את הניוקי שהכינו בתוכנית", אומרת הזוכה.

 

מה את חושבת על ג'קלין אזולאי, המתמודדת "הדוסית"?

 

"היא מהממת. אני אוהבת אנשים שגם כשהם מקבלים את החשיפה, הם נשארים כמו שהם. והיא נשארת כמו שהיא, עם כל המגרעות והיתרונות. היא פשוט מקסימה בעיניי. אחרי ג'קי נפתח, למעשה, אפיק חדש. עד שראיתי אותה לא חשבתי שאפשר לבשל בתוכנית אוכל כשר. התחרות של 'רדיו קול חי' הייתה האלטרנטיבה שלי להוכיח שאני טובה, ולהישאר בארבע האמות המוכרות".

 

עכשיו כשזה אפשרי, נראה לך שתשקלי התמודדות בפורמט המצולם?

 

"בשלב הזה, לא נראה לי. בסופו של דבר, דתיים שמגיעים לטלוויזיה תמיד מצטיירים כ'דתיי מחמד'. והם נבחנים לא רק מבחינה מקצועית, אלא גם מבחינת הרייטינג שהם מביאים. עבורי, זה לא מספיק, וזה מתנגש. פה הנושא זה לא הדתיות שלי, אלא האוכל".

 

עם הסיר ברכבת, כל הדרך מכפר חב"ד

בנוסף לעובדה כי התוכנית משודרת ברדיו, ולמאזינים אין כל אפשרות להתרשם מהמנות - תחרות "השפית החרדית הבאה" רחוקה מהסטנדרטים של הפורמט הקלאסי בערוץ 2. למשל, רוב המנות שהגישו המתמודדות הוכנו מבעוד מועד בבית, מגבלה שדרשה מהן יכולות לוגיסטיות מורכבות. "לאודישן הראשון הגעתי עם הסיר ברכבת, כל הדרך מכפר חב"ד", מספרת מזרחי - בת 30, ואם לארבעה בנים.

 

"בפעם הראשונה שבישלתי, הכנתי אורז עם כוס שמן, במקום כוס מים, את יכולה לתאר לעצמך איך זה יצא". הזוכה הגדולה - שרי מזרחי ()
"בפעם הראשונה שבישלתי, הכנתי אורז עם כוס שמן, במקום כוס מים, את יכולה לתאר לעצמך איך זה יצא". הזוכה הגדולה - שרי מזרחי

 

"זו הייתה חתיכת נסיעה. לא ידעתי אפילו איפה המקום בדיוק. ככה עם הסיר וקערת הזכוכית נסחבתי בתחבורה ציבורית, כשאני מתפללת שהטראפל יגיע בחתיכה אחת, ושיהיה להם טעים. והם באמת אהבו את המנה", היא מספרת.

 

את מזרחי, תושבת כפר חב"ד, פגשתי באמצע טמפרור של שוקולד. "בעיניי, הגדולה של בן אדם שיודע לבשל טוב, היא להגיש איכות בכל מצב", היא אומרת. "גם כשיש את המגבלה של המטבח, והבישול לא נעשה במקום. אז חשבתי על מנות שלא חייבות להיות מוגשות חמות, ולומדים להסתדר. האתגר לא מפחיד אותי. זו חוויה שמאפשרת לי לפתח את הצד היצירתי שבי. חוץ מזה, שתי המשימות האחרונות היו כבר במטבח, שם זה היה 'על המקום".

 

בעזרת ה' יהיה קפה בוטיק

מזרחי מייחסת את יכולות הבישול והאפייה שלה, לאימונים הקשים שעשתה בין שלב לשלב בתחרות, ולא שוכחת להזכיר גם את הכישרון שעבר בירושה מאמא.  "בשלנית מדהימה, אמא שלי. אבל היא לא אהבה לתת לאחרים להיכנס למטבח. כילדה הייתי רק מסתכלת. בגיל 13 כשהיא לא הייתה בבית, ניצלתי את ההזדמנות ובישלתי בפעם הראשונה. הכנתי אורז עם כוס שמן, במקום כוס מים, את יכולה לתאר לעצמך איך זה יצא. בהמשך התחלתי גם לאפות עוגות שנשרפו, אבל עם הזמן הגיע הניסיון. התחלתי לאסוף מתכונים, לקנות ספרי בישול, וככה להיכנס לעניינים".

 

היום היא מגדירה את מקומו של הבישול בחייה "כסוג של תרפיה". מי שהגיעה אל הסירים מתוך עולם עיצוב האירועים, גילתה אט-אט שהאהבה הגדולה שלה נמצאת דווקא במטבח. "אני מנצלת כל הזדמנות להתעסק בזה, כולל גם עבודה על מתכונים של שפים מחו"ל. יש לי רצון מאוד גדול להתנסות בדברים חדשים.

 

"אני משקיעה המון כסף וזמן מתוך שאיפה להתמקצע. החלום הגדול הוא 'קפה בוטיק', ובעזרת ה' אני אגיע לשם. היום אני יכולה לראות תוכנית בישול הכי מקצועית, ולהגיד 'היי, גם אני יכולה לעשות את זה".

 

מה היו התגובות בכפר חב"ד להשתתפות שלך?

 

"חבל לך על הזמן! מחזקים את ידיי. אנשים מנסים את המנות שלי, והתגובות מדהימות. יודעים פה שאני יודעת לבשל, רק לא יודעים עד כמה, עכשיו מתקשרים אלי כל הזמן, כדי לשאול על מתכונים".

  

הודחה, התחתנה ושבה עם גלגל הצלה

הצלע השלישית של משולש הגמר, שלא צלחה את הצילחות הסופי - היא מירי קליין, בת 19 מנתניה. אצלה החלה חדוות המטבח כבר בגיל 10. לפני שנה וחצי, כשסיימה את התיכון, החליטה "בתעוזה של צעירים" לפתוח קייטרינג קטן - עד 150 מנות לאירוע. העסק, שפועל מתוך המטבח של אמא, משרת בעיקר את הציבור הדתי, אך גם לקוחות חילונים זכו לטעום מהאוכל של קליין, "גלאט כושר" כמובן.

 

נישאה תוך כדי התחרות. מירי קליין ()
נישאה תוך כדי התחרות. מירי קליין

 

קליין, אוטו דידקטית בתחום הבישול, הסתפקה בקורס אפייה מקצועית אחד ויחיד, ולדבריה כישורי הבישול שלה "באו לבד". בשלב מוקדם יותר של התחרות היא הודחה, אחר כך הספיקה להתחתן, ולשוב ל"שפית הבאה" בסיועו של "גלגל הצלה". "או שיש את זה או שאין", היא אומרת.

 

איך זה להתחתן תוך כדי תחרות בישול?

 

"אני בעד לוח זמנים עמוס, אז הסתדרתי עם זה מצוין, וגם הוא".

 

"הרבניות של גור וויזניץ' מכינות קינוחים פצצות"

הסיבה שלגמר הגיע שלוש נשים צעירות מזרם הנחשב "מודרני" בעולם החרדי, איננה מקרית. הרף הגבוה של התחרות הותיר מאחור את הנשים המבוגרות או את בנות הפלגים השמרניים, הנוטות להתמקד בבישול מסורתי, ולא נחשפות לגורמה.

 

"מי שהצלחת שלה לא הייתה יפה, איבדה נקודות - והרבה", אומרת רוזן. "זורגר לא וויתרה על 'צילחות' ברמה הכי גבוה שיש, בהתאם למוטו שלה, שאוכל אוכלים קודם כל בעיניים. דבר נוסף זה המקוריות. אחת המשימות, לדוגמה, הייתה להכין ממולאים, ומי שהכינה פלפל ממולא, גם אם הוא היה עשוי נפלא - עפה".

 

מה את הכנת?

 

סושי.

 

מה רמת הבישול של נשים חרדיות?

 

"רוב החברות שלי הן קרייריסטיות, אבל כל שבוע, לקראת שבת, הן בהפקות של בישולים ברמה גבוהה - ושם זה מושקע עד הסוף, כולל כמויות של סלטים. בשורה התחתונה, הקריירה לא משחקת תפקיד בתוך הבית. הילדים רוצים אוכל חם וטעים ומיטה מוצעת. זה משותף לכולן, ולא משנה מאיזה מגזר באת.

 

"מצד שני, אני לאט-לאט קולטת שאני כנראה לא מכירה חלק גדול מהזרמים החרדיים. לפני שנתיים חשבתי שאני מכירה את כולן מאוד לעומק, היום זה אחרת. מה שבטוח הוא, שבקינוחים ומתוקים יש כאלה ששמות אותי בכיס הקטן. אני בטוחה שהרבניות של גור וויזניץ' מכינות קינוחים פצצות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקפידה על חודו של צילחות. השופטת מירי זורגר
מומלצים