מה צמחוני אוכל בערב שבת?
אחרי שסיימנו את מנת הסלטים, שיראל אורגד מכינה המרקים שיכולים להוות מנה שהיא חלק מהארוחה או ארוחה בפני עצמה. בתפריט: מרק תימני, מרק בטטה כסביה וכרשה, מרק כתום בקערת לחם ומרק עגבניות ואורז. כתבה שנייה בסדרה
בשבוע שעבר נפל דבר, הגיע החורף האמיתי, שבוע של גשמים חזקים, רוחות סערות ואפילו שלג באזורים שונים. החורף שהפתיע הוביל אותי להחלטה שלארוחת השבת אני מוסיפה מרק, כך שעכשיו שולחן השבת אצלנו בבית כולל סלטים, מרק, מנה עיקרית וקינוח. לפניכם כמה אופציות למרקים. חלקם משביעים יותר וחלקם יכולים לשמש כמנת פתיחה מצוינת.
עוד בערוץ האוכל:
מרק תימני
למען האמת, אין לי מושג למה קוראים למרק הזה מרק תימני. במרק תימני רגיל יש עוף, מים, תפו"א וחוויג' למרק. המרק הזה הוא שונה לחלוטין, אבל גם נפלא ומשביע מאד. הדבר היחידי בו שמזכיר מרק תימני הוא נוכחות החוויג' למרק, שהוא תבלין ככל הנראה תימני. אם החלטתם להכין את המרק הזה, שימו לב שאתם קונים חוויג' למרק ולא חוויג' לקפה - מדובר בדברים שונים לגמרי.
המרכיבים (ל-4-5 סועדים):
בצל גדול, חתוך לקוביות
עגבניה בשלה, חתוכה לקוביות
תפוח אדמה אחד, חתוך לקוביות
כוס פתיתי סויה
מעט שמן קנולה לטיגון הבצל
מים רותחים
מלח
פלפל שחור גרוס
1/2 כפית כמון
כף נדיבה של חוויג' למרק
אופן ההכנה:
- משרים את פתיתי הסויה במים רותחים.
- מטגנים את הבצל, מוסיפים את העגבניה ותפוח האדמה וממשיכים לטגן עד שכל הירקות מקבלים מעטה מבריק מעט של שמן.
- מוסיפים לתערובת הירקות מים רותחים כך שיכסו את הירקות פי 3 מגובהם.
- מתבלים במלח, פלפל גרוס, כמון וחוויג, ומביאים את המרק לרתיחה.
- מסננים את פתיתי הסויה וסוחטים אותם היטב.
- מוסיפים למרק את פתיתי הסויה ללא המים בהם הושרו ומבשלים עם מכסה פתוח על אש גבוהה עוד 20 דקות.
- טועמים ומתקנים תיבול.
מרק בטטה קסביה וכרשה
את המרק הזה המצאתי בהשראת חברה שלי, סיני, שהיא שפית נפלאה. היא הכינה קציצות ולהן הוסיפה רוטב מבטטה קסביה - למי שלא יודע, בטטה קסביה, או בשמה הישראלי ארטישוק ירושלמי, היא ירק שנראה קצת כמו שורש גי'נג'ר, רק יותר כהה. הרוטב הזכיר במרקמו שמנת, אבל הרבה יותר ארומטית. החלטתי לנסות גם אני וזה מה שיצא:
המרכיבים (ל-4-5 סועדים):
ראש שום קצוץ
6-7 חתיכות של בטטה קסביה קלופות וחתוכות לעיגולים (בערך חצי קילו)
כרשה אחת (רק החלק הלבן), חתוכה לטבעות
בצל ירוק לקישוט
חופן צנוברים לקישוט (לא חובה)
1/2 בקבוק יין לבן יבש או חצי יבש או סאקה (יין אורז)
מעט שמן קנולה
מים רותחים
כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור טחון
1/4 כפית אגוז מוסקט (מומלץ מאד להשתמש באגוז שלם ולגרר בבית עם פומפייה)
אופן ההכנה:
- מטגנים את השום, הכרשה והבטטה כסביה. מתבלים במלח ופלפל (חכו עם האגוז מוסקט). מוסיפים את היין, מוסיפים מים רותחים בכמות שתכסה את הירקות פי 2 מגובהם. מביאים לרתיחה, מכסים ומשאירים על אש נמוכה 20 דקות. עדיף לא לפתוח את הסיר במשך זמן הבישול.
- טוחנים את המרק עד לקבלת מרקם חלק. מוסיפים את האגוז מוסקט. טועמים ומתקנים תיבול.
- לפני ההגשה מפזרים מעל כל צלחת טבעות בצל ירוק וקצת צנוברים.
מרק כתום בקערת לחם
מרק המוגש בתוך כיכר לחם הוא מנה מוכרת במסעדות רבות, אך ברוב המסעדות היא מוגשת עם לחם מקמח לבן, ולכן מעולם לא טעמתי אותה, עד לפני כחודש, אז מצאתי את המנה הזו כשהיא מוגשת בלחם מחיטה מלאה. כדי שלא לפספס עוד הזדמנות, החלטתי לנסות להכינה בבית - מה שמיוחד בלחמניות שהכנתי הוא הקרום הקשה - זה שמכיל את המרק- והפנים הרך. התייעצתי עם חברתי טל, קונדיטורית מוכשרת, שהסבירה שכדי שיווצר הקרום צריך לאפות את הלחמניות בסביבה של אדים. לכן אם רוצים קרום קשה, מניחים קערת מים רותחים בתחתית התנור ואופים בטמפרטורה יחסית גבוהה למעט זמן. חוץ מזה, צריך לאפות את הלחמניות בתוך צלחות חסינות אש כך שהם יתפחו לגובה ולא לצדדים, ויתאימו להיות קערות מרק.
המרכיבים:
ללחמניות (6-7 לחמניות):
3 כוסות קמח מלא
כף שמרים יבשים
כוס מים
כף סוכר
כפית מלח
מעט שמן זית
למרק (6-7 סועדים):
2 בטטות
1 דלורית
1 דלעת ערמונים- או חתיכת דלעת רגילה בגודל זהה
3 גזרים
1/2 כוס סוכר
כפית מלח
1/4 כפית צי'לי יבש
פחית קרם קוקוס
מים רותחים
מעט שמן קנולה לטיגון
אופן ההכנה:
- מכינים את הלחמניות: שמים במיקסר עם וו לישה את הקמח והשמרים ומערבבים במהירות נמוכה חצי דקה.
- מוסיפים את המים, השמן והסוכר ומערבבים עד שמתקבל בצק אחיד (לאחר הערבוב, אם צריך מוסיפים קצת מים. שימו לב שכדאי שהבצק יהיה רטוב יחסית כי במהלך ההתפחה הוא אוגר עוד קצת מים).
- לאחר שמרוצים ממרקם הבצק מוסיפים את המלח ומערבבים במיקסר במהירות בינונית גבוהה במשך כ-10 דקות.
- שמים את הבצק במקום חמים ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו - כשעה, או פחות אם זה יום חם.
- יוצרים כדורי בצק ומניחים על גבי צלחות חסינות אש מרופדות בנייר אפייה.
- מתפיחים שוב את הבצק עד שהוא שוב מכפיל את נפחו (אפשר גם להניח לחצי שעה בתוך תנור מחומם ל-50 מעלות).
- אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-15 דקות, עם קערת מים רותחים בתחתית התנור.
- מוציאים את הלחמניות מהצלחות ואופים על רשת 10 דקות נוספות (עדיין, עם קערת המים הרותחים).
- מצננים את הלחמניות על הרשת.
- מכינים את המרק: קולפים וחותכים את כל הירקות לקוביות בינוניות- קטנות.
- מטגנים קלות את כל הירקות.
- מכסים את הירקות במים רותחים ומבשלים עד ריכוך.
- טוחנים את המרק.
- מתבלים בסוכר, מלח, צ'ילי וקרם קוקוס. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול.
- בשלים עוד 10 דקות על אש בינונית עם מכסה פתוח.
- הגשה: חותכים את ראשי הלחמניות (בערך ס"מ אחד), מרוקנים את המלית, מוזגים לתוך הלחמניות את המרק ומגישים מיד.
מרק עגבניות ואורז במרקם מושלם
הסוד של המרק הזה הוא באורז מלא עגול טחון. מבשלים את המרק עם אורז ואז טוחנים, האורז המלא מעניק למרק מרקם קרמי.
המרכיבים (ל-4-5 סועדים):
בצל גדול, קצוץ לקוביות קטנות
6-7 שיני שום, קצוצות
1/2 כוס אורז מלא עגול, לא מבושל
ליטר מיץ עגבניות מקרטון
ליטר מים רותחים
מלח
פלפל שחור טחון
כף סוכר חום
מעט שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצל והשום עד שהם מזהיבים.
- מוסיפים את האורז ומטגנים כחצי דקה עד שמבריק מהשמן.
- מוסיפים את מיץ העגבניות והמים הרותחים.
- מתבלים במלח, פלפל וסוכר.
- מביאים את התערובת לרתיחה, מכסים ומנמיכים את האש. לאחר מכן, מבשלים עם מכסה סגור 20 דקות עד שהאורז מוכן.
- טוחנים את התערובת בבלנדר עד שהמרק הופך לכתום והאורז טחון לחלוטין.
- טועמים ומתקנים תיבול.
בתיאבון!