יותר מ-50% מתביעות הקשישים לסיעוד נדחו
הסקירה השנתית של הביטוח הלאומי: רק 18% מכלל הקשישים מקבלים קצבת סיעוד, שמממנת 18-9 שעות טיפול בשבוע. עו"ד אייל פייפר, העוסק בתביעות נגד ביטוח לאומי: "זה נתון מטריד, מדובר באוכלוסייה חלשה שאין לה כוח להיאבק על זכויותיה"
למעלה מ-50% מתביעותיהם של קשישים לקבלת גמלת סיעוד בשנת 2011 נדחו; כך עולה מהסקירה השנתית האחרונה של הביטוח הלאומי. על פי הנתונים, רק 18% מכלל הקשישים מקבלים גמלת סיעוד.
- מדריך לאזרח הוותיק - כיצד לממש זכויותיך
- מדינת סטארט-אפ? דרושה תוכנית לגיל השלישי
- ישראל 2013: פרצופה של הזיקנה
- הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
גמלת הסיעוד ניתנת במסגרת תכנית ביטוח סיעוד שאושרה בכנסת ב-1980, והפעלתה החלה באפריל 1988. לגמלה, שמממנת 18-9 שעות טיפול ביתיות שבועיות בהתאם לרמת התלות של הנזקק, זכאי כל קשיש תושב ישראל המוגבל בתפקודו הפיזי ו/או הקוגניטיבי.
על הקשיש מבקש הקצבה לעמוד במבחן הכנסות. לגמלה זכאי מי שהכנסתו אינה עולה על סך של 8,619 שקל בחודש. מי שהכנסותיו עולות על 8,619 שקל יקבל גמלה מופחתת בשיעור של50% בלבד. כמו כן, המועמד עומד למבחן תלות (ADL) שמעריך את מידת הנזקקות לסיוע הזולת בביצוע פעולות היומיום הבסיסיות.
הקריטריונים קשוחים מדי
בישראל 988,021 אזרחים המוגדרים "זקנים" (בני 65 ומעלה) והם מהווים 12.6% מכלל אזרחי המדינה. בבדיקה שנערכה על ידי "מכון ברוקדייל" נמצא כי קצב הגידול באוכלוסיית הקשישים כפול מקצב גידול האוכלוסייה על פי הנתונים משנת 1955 ועד היום: שעה שאוכלוסיית המדינה גדלה פי 4.3, אוכלוסיית הקשישים גדלה פי 8.9.
לדברי עו"ד אייל פייפר ממשרד עו"ד פייפר-כהן העוסק בין היתר בתביעות נגד ביטוח לאומי, "הנתונים מראים שקצב הגידול באוכלוסיית הקשישים לא תואם את קצב הגידול במספר מקבלי הקצבאות. הקריטריונים לקבלת הקצבה קשוחים מדי ואינם משקפים את מספרם האמיתי של הקשישים הנזקקים לסיוע סיעודי".
במשרד עו"ד פייפר-כהן, אומרים כי מתוך כל 10 תביעות של לקוחותיהם לקבלת גמלת סיעוד, 6 נדחות על ידי המוסד לביטוח לאומי. "זה נתון מטריד", קובע עו"ד פייפר, "במיוחד לאור העובדה כי מדובר באוכלוסייה חלשה, שאין לה כוח להיאבק על זכויות שמגיעות לה.
לדבריו, "חלק גדול מהקשישים חיים בגפם, דבר הגורם לקושי במימוש הזכויות, לכך מתווספים חוסר ידע, פחד להתמודד מול המוסד לביטוח לאומי ופחד מהעלויות כספיות".
ynet נרתם לשיתוף פעולה עם הקרן לידידות וקורא לגולשים לסייע לחמם בידידות: מה קורה אצלכם בבניין? בשכונה? מכירים קשיש/ה שזקוק לשמיכה או תנור? העבירו את הפרטים למייל kyedidut@ifcj.org.il וננסה לסייע להם. לקבלת פרטים נוספים היכנסו לעמוד המבצע של ynet והקרן לידידות "מחממים בידידות "