הסוף לטעויות הזיהוי של ההוצאה לפועל?
לאחר שאלפי תביעות נתקעו או נדחו על הסף בלשכות ההוצאה לפועל בגלל הקושי לאתר חייבים לפי הכתובת שבכתב התביעה, או הגילוי בדיעבד שהם קטינים - עודכנו היום נהלים חדשים המחייבים לפרט לצד השם הפרטי ושם המשפחה של החייב גם את מספר תעודת הזהות, את שם האב ואת תאריך הלידה שלו
הגשת תביעות סרק להוצאה לפועל נגד חייבים שהם קטינים או אנשים שנפטרו, תימנע מראש לפי תקנות וצו של שר המשפטים יעקב נאמן שאושרו היום (ה') בכנסת בוועדת חוקה חוק ומשפט בישיבתה האחרונה לפני הבחירות לכנסת. מצד שני, התקנות יקלו על ההוצאה לפועל לזהות במדויק חייבים בעלי שמות נפוצים או כאלה שכתובתם לא ידועה.
אושר: מסלול מקוצר לגביית מזונות בהוצאה לפועל
זמן הגבייה: כל מה שצריך לדעת על תביעת חוב
עיקול כספים מעובד - מורה נבוכים
התקנות החדשות מחייבות את התובעים לפרט לצד השם הפרטי ושם המשפחה של החייב גם את מספר תעודת הזהות, את שם האב ואת תאריך הלידה שלו. הפירוט נדרש עקב ריבוי מקרים שבהם אלפי תביעות נתקעו או נדחו על הסף בלשכות ההוצאה לפועל בגלל הקושי לאתר חייבים לפי הכתובת שבכתב התביעה, או הגילוי בדיעבד שהם קטינים.
הפירוט יאפשר זיהוי ואיתור מדויקים של חייבים בעלי שמות נפוצים (כגון אלי כהן ואבי לוי) באמצעות מרשם האוכלוסין של משרד הפנים, וגם לסנן נתבעים קטינים, שלא ניתן להגיש נגדם תביעה. זאת, כדי להפנות מיד את התובעים לאפוטרופסים של הקטינים במסלול מיוחד שנקבע בחוק ההוצאה לפועל.
הלשכות הוסמכו בחוק רק לפני כשנתיים, להיעזר במרשם האוכלוסין של משרד הפנים לאימות נתונים אישיים של חייבים ולהשלמת נתונים חסרים. לפיכך נדרש שר המשפטים לקבל את הסכמת שר הפנים אלי ישי לתקנות החדשות לפני הגשתן לאישור הכנסת.
אם התברר לתובע כי החייב נפטר בין יצירת החוב לפתיחת התיק בהוצאה לפועל, התקנות מחייבות אותו לציין את תאריך וסיבת הפטירה. זאת כדי למנוע מראש חסימת תביעות נגד חייבים שנפטרו כאשר עובדה זו התבררה להוצאה לפועל בדיעבד באימות פרטי החייב במרשם האוכלוסין.
במקרים שדבר פטירת החייב ידוע לתובע והוא ציין זאת, לשכת ההוצאה לפועל לא תקבל את תביעתו. אבל למקרים אלה כוללות התקנות החדשות הוראות המאפשרות למנהל ההוצאה לפועל לאפשר לתובע לתקן את בקשת ביצוע תביעתו נגד יורשי החייב או נגד מנהל העיזבון שלו אם קיימים כאלה.
אם בדק התובע ומצא (באמצעות אתר האינטרנט של רשם הירושות), כי אין מנהל עיזבון ולא ניתן צו ירושה או צו קיום צוואה, התקנות מאפשרות לתובע לפתוח את תיק ההוצאה לפועל נגד עצם העיזבון של המנוח, אף מבלי לצרף את שמות היורשים הפוטנציאלים אם זהותם לא ידועה לחייב.
התקנות החדשות והצו ייכנסו לתוקף מיד עם פרסומם ברשומות בחודש הקרוב.