כדור הפלא: 3 מתכוני דלעת ערמונים
דלעת הערמונים הפכה לחלק מהנוף הקולינרי-מקומי ומחכה כעת לשדרוגים. אורי שביט כדררה אותה במטבח הביתי וחזרה עם 3 מתכונים: ממרח דלעת בניחוח מעושן, ריזוטו גריסים ולקינוח - פאי דלעת ערמונים וקרם שקדים
לא ברור איך, אבל עדיין לא כולם מכירים את הפלא ששמו דלעת ערמונים. כשאני משתמשת בה בסדנאות, תמיד מגיע השלב שבו כמה מהתלמידים מסתכלים עלי בעיניים שואלות ותוהים מה זה הכדור הירוק הכהה והמבריק שאני מחזיקה ביד. זה קורה למרות שהערמונית הקטנה הזאת גדלה אצלנו כבר כמה שנים טובות, ומככבת בהרבה מתכונים.
עוד בערוץ האוכל:
- צבעוני בצלחת: 4 מתכוני עיקריות בריאים
- מה צמחוני אוכל בערב שבת?
חמוץ-מתוק-מלוח-חריף: ארוחה טבעונית וללא גלוטן
הצורה הנהדרת שלה הופכת אותה לכלי קיבול ראוי למגוון מילויים וכשפורסים אותה לפרוסות (זהירות, היא קשה וצריך סכין גדולה וחדה) מתקבלת צורת פרח מקסימה.
אל תתבלבלו בינה לבין כל מיני דלועים אקזוטיות אחרות, אפילו כאלה שנראות בדיוק כמוה רק בצבע כתום. הן יכולות להיות נהדרות, אבל אין להן את אותו הטעם המתקתק האגוזי, שבאמת מזכיר ערמונים.
חפשו את הבינוניות, אלה שקצת יותר גדולות מאגרוף, בעלות הקליפה החלקה הירוקה והכהה (אם היא מנוקדת קצת או מנומרת, זה ממש לא נורא).
אני הכי אוהבת לצלות אותה בשלמותה בתנור, לחלץ מהקליפה שהתרככה את הבשר הריחני, הדחוס והנימוח שלה, ולעשות בו מעשים. הפעם החלטתי לקחת אותה למסע בין טעמים, מניחוח מעושן חורפי לפתיחה, ועד למתקתקות שקדית מסעירה לקינוח. בואו אחרי.
ממרח דלעת ערמונים בניחוח מעושן
המרקם הקרמי של דלעת הערמונים הצלויה פשוט מבקש להימרח על לחם טוב, אבל יהיה מצוין אפילו כתוספת. את הפפריקה המעושנת הוסיפו בהדרגה כדי שרק תעניק לה ניחוח ולא תשתלט. את התימין אפשר להחליף בבצל ירוק קצוץ או אפילו נענע טרייה.
המרכיבים:
2-3 דלועי ערמוניםכ-1/2 כפית פפריקה מתוקה מעושנת
1 שן שום כתושה
מעט עליתטימין טריים
מלח גס (רצוי מלח ים)
פלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה:
- עוטפים כל דלעת בנייר כסף ומניחים בתבנית אפייה. צולים 30-45 דקות בתנור שחומם מראש לטמפ' של 250 מעלות, עד שהדלעות מתרככות לחלוטין (בודקים בדקירת סכין).
- חוצים את הדלעות הצלויות ומנקים מזרעים וסיבים. מרוקנים את בשר הדלעת לקערית.
- מוסיפים פפריקה מעושנת (זהירות, היא דומיננטית, כדאי להוסיף בהדרגה ולטעום), שום, תימין, מלח ופלפל. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול. מגישים חם או קר.
ריזוטו גריסים עם דלעת ערמונים צלויה
המרכיבים (ל-4-6 מנות):
300 גרם גריסי פנינה
2-3 דלועי ערמונים
חופן גדול בצלצלי שאלטוס (או כרשה גדולה), פרוסים דק
3 שיני שום פרוסות דק
5-6 עלי מרווה טריים
1/4 כוס יין לבן
מלח גס (רצוי מלח ים), פלפל לבן
שמן זית
1 כף שמן קוקוס עדין ולא ארומטי (לא חובה אבל כדאי)
להגשה: רצועות בצק ירוק או פטרוזיליה קצוצה דק, קליפה מגוררת מלימון 1
אופן ההכנה:
- עוטפים כל דלעת בנייר כסף ומניחים בתבנית אפייה. צולים 30-45 דקות בתנור שחומם מראש לטמפ' של 250 מעלות, עד שהדלעות מתרככות לחלוטין (בודקים בדקירת סכין).
- מרתיחים מים עם מעט מלח בסיר גדול ומבשלים את הגריסים כמו פסטה במשך 25-30 דקות, עד שהם רכים לחלוטין, דביקים אך עדיין נגיסים. משאירים את המכסה פתוח ומבשלים עד שרוב המים נספגים (לא נורא אם נשארים מעט מים) ומערבבים מדי פעם. לא להיבהל אם נוצר קרום או קצף, מערבבים אותם פנימה ולא מוציאים, הם יהפכו את המרקם של הגריסים למושלם. מסירים מהאש ושומרים את הגריסים עם הנוזלים שנשארו בסיר.
- מחממים במחבת רחבה שמן זית עם כף שמן קוקוס. מאדים את השאלוטס, השום והמרווה במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח.
- מעבירים למחבת את הגריסים המבושלים, יוצקים את היין הלבן, מערבבים ומאדים במשך כ-5 דקות נוספות.
- חוצים את הדלועים הצלויות ומרוקנים מגרעינים וסיבים. מחלצים את בשר הדלועים לתוך מחבת הגריסים (כמו שיוצא עם הכף, בחתיכות גדולות). מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים וממשיכים לבשל 2-3 דקות נוספות, כך שהדלעת משתלבת בריזוטו כמו קרם.
- מעבירים לצלחות הגשה ומעטרים בקליפת לימון מגוררת ובצל ירוק.
פאי דלעת ערמונים וקרם שקדים
זה ממש לא הפאמפקין-פאי האמריקאי, אבל לא יכולתי שלא לחשוב על משהו מתוק עם הדלעת הנהדרת הזאת, שיש לה גם צורה פרחונית מקסימה. את הבצק הפריך החלפתי בבצק פילאס (אפשר גם בצק עלים, יש לקנות במאפיות מובחרות בצק עלים טרי מבוסס שמן ולא חמאה) ואת המלית יצרתי משקדים ותפוחים. הפאי הזה יעבוד מצוין גם עם פירות כמו נקטרינה או אגסים.
המרכיבים (ל-4 מאפים אישיים):
1 חבילה בצק פילאס או בצק עלים (אני השתמשתי בפילאס שנמכר בריבועים), מופשר
2-3 דלועי ערמונים קטנות, פרוסות דק ומנוקות מזרעים
3 כפות סוכר חום (כן, אפשר להחליף בסילאן או מייפל, אבל יש להם טעם דומיננטי)
1/2 כפית קינמון
1/4 כפית הל טחון
לקרם שקדים:
4 כפות שקדים טחונים דק
4 כפות אבקת סוכר
4 כפות רסק תפוחים ללא סוכר (קונים מוכן או ראו מתכון בהמשך)
4 כפות שמן קוקוס (רצוי מהסוג העדין והלא-ארומטי), מומס
לעיטור: שקדים פרוסים
אופן ההכנה:
- מניחים את פרוסות הדלעת המנוקות על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מערבבים את הסוכר, הקינמון וההל וזורים על הדלעות בנדיבות. צולים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות במשך 5-10 דקות, עד שהדלועים רכות ושחומות (אפשר להפוך באמצע אם רוצים). מוציאים ומשאירים את התנור חם.
- מרפדים 4 תבניות פאי אישיות בבצק, כך שגם השוליים יהיו מצופים בבצק. מניחים על כל תבנית ריבוע נייר אפייה ומפזרים שעועית או כל קטנית אחרת שיכולה להוות משקולת, שתשמור על הבצק שלא יתנפח. אופים "אפייה עיוורת" 5-7 דקות (עדיין על 180 מעלות), עד שהבצק אפוי למחצה והשוליים מתחילים להזהיב. מוציאים את התבניות ומסירים את משקולות הקטניות.
- מכינים את קרם השקדים: מערבבים את כל החומרים ומניחים בצד 1-2 דקות, כדי שהקרם יתגבש ויסמיך מעט.
- מרכיבים את הפאי: מניחים בכל תבנית כ-2 כפות מקרם השקדים, כך שתיווצר שכבה עבה של קרם על גבי הבצק. על הקרם מניחים 3-4 פרוסות דקות של דלעת צלויה ומפזרים שקדים פרוסים. אופים כ-10 דקות, עד שהמאפה משחים. מגישים חם או קר.
רסק תפוחים ביתי
6 תפוחים קטנים ורודים, רצוי אורגניים ("של פעם")
1/2-1 כוסות מים
אופן ההכנה:
- קולפים ומגלענים את התפוחים וחותכים לקוביות קטנות.
- מניחים את קוביות התפוחים בסיר, יוצקים 1/2 כוס מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה למינימום וממשיכים לבשל כחצי שעה עד שעה, עד שהתפוחים רכים ונימוחים לחלוטין (במידת הצורך מוסיפים מעט מים).
- מרסקים בעזרת בלנדר מוט לקרם חלק.
- מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר מאת אורי שביט
- לכל הטורים של שני צמחוני
- מדור שני צמחוני פועל בשיתוף אתר הצמחונות
הישראלי