ילד שני: נקודת המבחן הכלכלית של המשפחה
לידת הילד השני היא נקודת מבחן למשפחה. לרוב, מנקודה זו מתחיל שבר כלכלי שאם לא נטפל בו בצורה נכונה, יכניס אותנו עמוק לחובות. אז למה זו נקודת המפנה ואיך נזהרים ממנה בלי לוותר על החלום של לפחות שני ילדים?
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ילד שני במשפחה מעלה את הוצאות משק הבית בכ-1,800 שקל בממוצע. משפחות רבות מספרות כי גם אם הצליחו לחסוך לאחר לידת הילד הראשון, הרי שלאחר לידת הילד השני הן עברו לגרעונות חודשיים גדולים מאי פעם.
- שכירים? אולי תקבלו בחזרה כסף מביטוח לאומי כמעט פי 4: החיוב למלון עבר בטעות משקלים לדולרים
- ירידה חדה בהלוואות המשכנתא הממונפות
לאחר לידת הילד השני ההוצאות על חינוך כמעט מוכפלות. בשנים הראשונות לחייו של הילד, עלות המטפלת, הגנים והמועדוניות יכולה להגיע לכדי אלפי שקלים מדי חודש ואמהות רבות מוצאות את עצמן תוהות האם משתלם להן בכלל לחזור לשוק העבודה, או שעדיף לחסוך את עלות הצהרונים והגנים הפרטיים על ידי השארות בבית.
מכיוון שהגילאים שבהם אנו מביאים את הילדים הם גילאי שיא הקריירה, מדובר בהחלטה בעלת משמעויות מרחיקות לכת. שוק העבודה מקשה מאד על עובדים מעל גיל 45, ולכן מי שתבחר לקחת הפסקה מהקריירה לטובת גידול הילדים עשויה לגלות שקשה מאד לחזור לשוק העבודה. זה כמובן עוד לפני שלקחנו בחשבון את ההשלכות של הפסקת הקריירה למספר שנים על קצבאות הפנסיה.
אמהות שחוזרות לשוק העבודה מוצאות את עצמן בדילמה מסוג אחר. מצד אחד, הן נדרשות ליישר קו עם עמיתיהן לעבודה כדי לשמור על מקום העבודה ולהתקדם מבחינת שכר ותנאים, ומצד שני הן נאבקות בין הרצון להשקיע בעבודה לבין הרצון להשקיע בילדים. הן פועלות בתוך לחץ זמנים במסגרת התפקיד שלהן בעבודה ובמסגרת היותן אמהות ובנות זוג, ופעמים רבות הלחץ הזה מתיש אותן וגורר השלכות כלכליות משמעותיות לתפקיד המשפחתי.
לחוצים ומפצים
כאשר פועלים מתוך לחץ, היכולת לקבל החלטות שקולות ומתאימות לתקציב נעלמת. עקב לחץ הזמן המשפחה בוחרת לקנות יותר שירותים בתשלום כדוגמת שירותי ניקיון, קניית אוכל בחוץ, הזמנה מקוונת מהסופרמרקט וכן הלאה ועל כן מגדילה את ההוצאות שלה.
הורות מודרנית רצופה ברגשות אשם. אנחנו מרגישים שאנחנו לא משקיעים מספיק בילד הראשון שהיה רגיל ל-100% מהזמן והקשב שלנו, שאנחנו לא משקיעים בילד השני כפי שהשקענו בראשון, שאנחנו לא משקיעים בבני הזוג ובזוגיות, ושאין לנו זמן להשקיע בעצמנו.
רגשות האשם הללו מפעילים אצלנו את מנגנון הפיצוי וגורמים לנו להוציא הרבה מאד כסף על פינוקים, מתנות ודברים שגורמים לנו ולאהובים שלנו להרגיש טוב יותר עם הסיטואציה, אך ללא ספק מגדילים את הגרעון החודשי.
אל מול כל ההוצאות הללו עומדים הצורך לקצץ בשעות העבודה, כמו גם ימי החופש המרובים אותם ההורים נאלצים לקחת עקב חופשות שנקבעו על ידי מערכת החינוך ומחלות ילדים, מקטינים את המשכורת של ההורים, ומגדילים אף יותר את הפער בין ההכנסות להוצאות.
ההוצאות גדלות
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על 4 סעיפי תקציב בהם מתרחשת העלייה הגדולה בהוצאות. הראשון הוא סעיף החינוך, אותו הזכרנו כבר קודם לכן, אך מתווספים אליו גידול בהוצאות בסעיפי הבילויים, הנסיעות והדיור. העלייה בסעיפים אלו מעידה על תהליכים אחרים, שמתרחשים במקביל לבואו לעולם של הילד השני, ומשפיעים על ההוצאות של המשפחה.
מכיוון שהמשפחה הממוצעת הישראלית שואפת להביא לעולם לפחות שני ילדים, היא רוכשת מראש דירות גדולות, כך שלכל ילד עתידי יהיה חדר משלו. יוקר מחירי הדירות מביא לכך שרבים שוקלים לגור היכן שמתאפשר ולאו דווקא בסמיכות להוריהם, וכאשר עולה הצורך בעזרת הסבים לאחר לידת הילד השני, סעיפי ההוצאה על נסיעות גדלים, בשל הנסיעות מהסבים ואליהם.
למרות האמור, ההורים נאלצים להתמודד עם כל הסיטואציה הזו בלי יותר מדי עזרה, שכן הסבים, הנמצאים בגילאי 50 ומעלה מתמודדים בדיוק עם תקופה קשה בחייהם, במסגרתה הם מטפלים בהוריהם הקשישים ומתמודדים עם הקשיים ששוק העבודה מערים בפניהם. כתוצאה מכל אלו, הם מתקשים לסייע הן מבחינת זמן והן מבחינה כלכלית לילדיהם.
לכל שכבת גיל יש את הפעילויות שמעניינות אותה, ולכן ההורים מוצאים את עצמם מסיעים כל ילד לפעילות מסוג אחר, וכן מתמרנים בין הבילויים שיעניינו את הילד הגדול לבין אלו שיעניינו את הקטן בחופשים, בשעות הפנאי ובסופי השבוע. גם בחופשות המשפחתיות ההוצאה גדלה משמעותית, שכן בעוד שיש מקומות רבים המציעים ילד חינם בחדר ההורים, שני ילדים מחייבים בדרך כלל השכרת סוויטה או שני חדרים ומכפילים כמעט את ההוצאה על החופשה.
דרישת שלום מהמשכנתא
בין לקיחת המשכנתא להבאת הילד השני לעולם עוברים בממוצע 5 שנים, ונוצר מצב שבסמיכות ללידה שיעורי ריביות המשכנתא שהיו קבועים ל-5 שנים משתנים. במקרים רבים המשכנתא מתייקרת ומכבידה אף יותר על ההוצאה המשפחתית, ולכן כדאי לבחון את האפשרות למחזור משכנתא בנקודה זו.
רבים בוחרים לוותר על כך מחוסר זמן, אך מכיוון שמדובר בסכום המצטבר לאלפי שקלים על פני זמן, חשוב לפנות את הזמן והמשאבים כדי להקל על השנים הקרובות.
כאשר אנו לוקחים את המשכנתא, אנחנו משערים כי 5 שנים אחר כך ההכנסה שלנו תגדל ועמה גם יכולת ההחזר שלנו, אך כאשר במקביל לתקופה זו אנו מביאים לעולם את הדור הבא, ההכנסה ויכולת ההחזר שלנו קטנים למעשה, ואנו נאלצים להתמודד עם השלכותיהן של ציפיות שהתרסקו.
זוגות רבים שמגיעים לאימון כלכלי טוענים שאין להם כלל זמן להתעסק עם הכסף, וכי הדבר היחיד שהביא אותם לאימון הוא החשש שהתשלומים על המשכנתא יחזרו ויובילו אותם לקריסה כלכלית. פעמים רבות הם נדרשים לקיצוץ תקציבי רציני או למציאת מקור להכנסה נוספת גם במחיר של ויתור על שעות הפנאי והגדלת כמות השעות הנוספות בעבודה.
איך מתמודדים עם המצב?
מי שאין לו עדיין ילדים, חייב לקחת בחשבון את הקשיים בהם הוא עתיד להתקל ולנסות להקטין כמה שיותר מהמכשולים כמו למשל, על ידי לקיחת משכנתא לא חונקת, יצירת חסכונות בתקופת טרום בוא הילדים והקפדה על התנהלות כלכלית נבונה.
המפתח להצלחה עבור הורים לילדים הוא ליצור סדר ותכנון כלכלי, שלוקח בחשבון את הקושי לחסוך בשנים הראשונות לאחר לידת הילד השני, אך מקפיד על המנעות מחובות. תקציב אמנם ידרוש צמצום בסעיפים רבים, אך הוא יאפשר למשפחה להעלות את רמת החיים כאשר הילדים יכנסו לחינוך חובה.
חלוקת מטלות, תכנון הפעילויות והתפריט לשבוע, הערכות מראש לחופשות ואירועים וכן הלאה יכולה לסייע לחסוך הרבה מאד כסף ולהפחית את הבעיה הכלכלית שמגבירה את הלחץ על התא המשפחתי.
הסיטואציה איתה מתמודדות כיום משפחות צעירות היא ייחודית. אם בעבר חיי המשפחה והקריירה שלנו היו פרושים על פני שנים רבות, הרי שכיום צמתי חיים רבים שלנו מתנקזים לעשור אחד ועל אף שהם יוצרים המון לחץ, הם גם מחייבים אותנו להתנהל באופן שקול ומחושב בהרבה.
תכנון מראש והתמודדות כלכלית נכונה עם המצב יכולים להקל על הלחץ הנלווה ללידת הילד השני, ולאפשר לנו לתמרן בין כל המשימות החשובות שמביאה איתה התקופה.
הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף" הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים