שתף קטע נבחר

 
צילום: Gettyimages

על קו הסיום

לכבוד יום האישה הבינלאומי, מסכמת לימור לבנת קדנציה כשרת הספורט: "מימשתי חלק ניכר מהיעדים שהצבתי לעצמי", אבל מודה: "ישנם דברים שאולי הייתי צריכה לעשות מוקדם יותר, כמו ההכנות האולימפיות". וגם חושפת: "רבים לא יודעים ששמי הנוסף הוא אהבה"

"בכל חיי הציבוריים ראיתי חלק נכבד מהייעוד שלי בפריצת דרך עבור נשים ובשבירת סטריאוטיפים. במרבית המקרים גם הצלחתי". לכבוד יום האישה הבינלאומי ורגע לפני שהיא סוגרת קדנציה של ארבע שנים כשרת התרבות והספורט, לימור לבנת שמה הכל על השולחן בראיון מיוחד: ההישגים, האכזבות, הביקורות והחלומות.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

מ־1 עד 10, איזה ציון היית נותנת לתפקוד שלך כשרת הספורט?

"אין לי כוונה להעניק לעצמי ציונים. אני שלמה לחלוטין עם מה שעשיתי, ולשמחתי הצלחתי לממש חלק ניכר מהיעדים שהצבתי לעצמי".

 

לבנת. "לא מעניקה לעצמי ציונים" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
לבנת. "לא מעניקה לעצמי ציונים"(צילום: ראובן שוורץ)

 

תצביעי על דבר אחד שבמבט לאחור היית עושה אחרת.

"הובלתי רפורמות ומהלכים רבים בספורט הישראלי, כמו קידום תשתיות, הקמת מתקנים, הקצאת משאבים ותקציבים חסרי תקדים לספורט, הטמעת קוד אתי בגופי הספורט, וביצוע תיקוני חקיקה. אני לא רואה משהו שהייתי עושה אחרת, ישנם דברים שבדיעבד אולי הייתי צריכה לעשות מוקדם יותר, כמו ההכנות האולימפיות. התבססנו על תחזיות שהציג הוועד האולימפי, ובדיעבד התברר שכסף הוא לא חזות הכל".

 

מהם הישגייך הגדולים בקדנציה הנוכחית?

 "אני מביטה בסיפוק על הקדנציה שלי ויכולה למנות שורת הישגים ארוכה. אחדים מהם: תיקון חוק הספורט לשם הקמת מועצה לאומית לספורט. גיבוש ויישום תוכנית המתקנים 2020 בעלות של 5.5 מיליארד שקל בעשור על־ידי טוטו־ווינר. גידול משמעותי בתקציבים ובמשאבים לספורט בישראל. בזכות שורה של מהלכים שביצעתי, הטוטו הגדיל את הכנסותיו ל־1.8 מיליארד שקל בהשוואה ל־1.5 מיליארד שקל ב־2011. תקציב משרד הספורט גדל פי שלושה. תיקוני חקיקה וגיבוש קוד אתי לאיגודי הספורט. מינוי ועדת לובצקי לקביעת אמות מידה חדשות לתמיכה של המועצה להסדר הימורים בגופי הספורט בישראל. אני גאה מאוד גם בקידום ספורט הנשים בישראל, שעשה קפיצת מדרגה גדולה מאוד, וכמו כן הצלחתי לראשונה להעמיד תקצוב ותנאים שוויוניים לספורט הפראלימפי".

 

לבנת עם המשלח האולימפית. "אפשר היה להתחיל את ההכנות מוקדם יותר" (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
לבנת עם המשלח האולימפית. "אפשר היה להתחיל את ההכנות מוקדם יותר"(צילום: חיים צח)

 

ואיך באמת קידמת את הספורט הנשי?

"אחד היעדים המרכזיים שהצבתי לעצמי היה הגברת המודעות של נשים לספורט והגדלת מספר הספורטאיות הפעילות. שיניתי את הקריטריונים לתמיכה באיגודי הספורט, באופן שבו מחייבים אותם היום להציב נשים כנציגות בהנהלה באופן יחסי למספר הספורטאיות באיגוד. הגדלתי את התמיכה לחיזוק ספורט הנשים. השוויתי את סך הפרסים לספורטאיות ולמאמנות לאלו של ספורטאים ומאמנים. ביוזמתי, עוגנה תמיכה בשמונה ענפי ליבה ועשרה פרויקטים שונים לקידום ספורטאיות. קיום 'אתנה הולכות רחוק' – אירועים להגברת המודעות להשתתפות נשים בענפי הספורט. פעילויות לאיתור ספורטאיות צעירות. הקמת מרכזי מצוינות עם דגש על הפריפריה. הרחבת המעטפת הרפואית. פיתוח פרויקט אתלטיקה לבנות המגזר הערבי, הקמת ליגות "אתנה" בענפי הספורט השונים ועוד".

 

לא חששת להיכנס לתחום גברי ומהתגובות שיבואו בעקבות זה?

 "מי שמכיר אותי יודע שאני פועלת על פי האמת שלי ומעולם לא חששתי מתגובות של אחרים. כשהתחלתי את צעדיי בפוליטיקה גם היא נחשבה כביכול לתחום גברי כהגדרתך. היו רק תשע חברות כנסת, אך זה לא הרתיע אותי, להפך. לשמחתי היום בכנסת יש 27 חברות כנסת וראשות מפלגה, מה שמוכיח שהציבור כבר לא רואה את הפוליטיקה כתחום גברי".

 

לימור לבנת: "פוליטיקה זה כבר לא תחום גברי" (צילום: מרק ישראל סלם) (צילום: מרק ישראל סלם)
לימור לבנת: "פוליטיקה זה כבר לא תחום גברי"(צילום: מרק ישראל סלם)

 

מה דעתך על בעיית הניהול בספורט הישראלי?

"מראשית הקדנציה ראיתי חובה לטפל בזה. אני סבורה שביצעתי מספר מהלכים בכיוון הנכון, אבל ישנם עוד רבים נוספים שלא הספקתי. זוהי חובתו

של כל שר ספורט להמשיך לטפל בכך ולא להרפות לטובת הספורטאים והספורט בישראל. הניהול הוא בעיה אקוטית של הספורט הישראלי, שעד שלא תטופל, גם אם יהיו מתקנים וגם אם נגדיל את מספר הספורטאים, עדיין נמשיך לדשדש בבינוניות ולא נוכל לפרוץ קדימה. העסקנות, ריבוי הכובעים, ניגודי העניינים ושאר הרעות החולות בניהול של הספורט הישראלי, פוגעים בהתפתחות הספורטאים ובענפי הספורט".

 

ואיך פעלת בעניין הזה?

"אני סבורה שבמידה לא מבוטלת הצלחתי לטפל בזה: גיבשנו קוד אתי גנרי שעקרונותיו מחייבים החל מ־2013 את כל איגודי הספורט. תיקנתי את חוק הספורט ושילבנו בו עקרונות של טוהר מידות. הקמתי מספר ועדות ציבוריות שהביאו לתיקון עוולות שהיו קיימות שנים בענפים מרכזיים. ואגב גם שמעתי שאלכס גלעדי 'האשים' אותי בעזיבתו של צביקה ורשביאק את תפקיד יו"ר הוועד האולימפי אחרי 17 שנים. נעשתה לא מעט עבודה בכל מה שקשור לניהול תקין של גופי הספורט, אבל המלאכה עדיין מרובה".

 

ואם ציינת את ורשביאק, מה יש לך להגיד עליו?

"אני מאחלת לו הצלחה בהמשך דרכו".

 

צבי ורשביאק. לבנת: "מאחלת לו בהצלחה" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
צבי ורשביאק. לבנת: "מאחלת לו בהצלחה"(צילום: עוז מועלם)

 

איך פותרים את הגזענות והאלימות בספורט?

"זו רעה חולה שיש להמשיך להיאבק בה. המועצה למניעת אלימות בספורט בראשות השופט בדימוס אמנון סטרשנוב פעלה בנושא, אך בנוסף מיניתי ועדה ציבורית בראשות ניצב בדימוס, דוד צור, לבחינת יישום החוק למניעת אלימות בספורט שהגישה דו"ח מפורט עם המלצות. משרד הספורט החל ביישום ההמלצות שנוגעות אליו. אני מאמינה שאם רשויות האכיפה, בתי המשפט וההתאחדות לכדורגל יישמו את אותן המלצות בדו"ח שנוגעות אליהן, הדבר יוביל לצמצום משמעותי בממדי תופעת האלימות והגזענות במגרשי הספורט בישראל. יזמתי בשיתוף הפרקליטות והנהלת בתי המשפט מסלול ענישה מהיר ומחמיר של עבירות אלימות וגזענות במגרשים, והיום כבר רואים את תחילת יישום התהליך והגשת כתבי אישום, אף שלדעתי אין זה מספיק עדיין".

 

יום האישה 2013 ב-ynet ספורט:

 

אז מה לא נעשה נכון?

"על פי דיווחי המשטרה בעונה הנוכחית חלה עלייה של 100% במספר כתבי האישום שהוגשו בגין עבירות במגרשי הספורט. החוק היום במדינת ישראל מאפשר לרשויות האכיפה ולבתי המשפט לנהוג ביד קשה מאוד כלפי מפרי הסדר. לצערי, עד היום הקלו ראש בכל מה שקשור לעבירות אלו. קחי לדוגמה את הקריאות הגזעניות: החוק מאפשר להטיל שנתיים מאסר על מי שקורא קריאות גזעניות במגרש ספורט, ולצערי העונשים שמטיל בית המשפט על מתפרעים הם מגוחכים. אני משוכנעת שאם הענישה תהיה מחמירה יותר, זה ייצור הרתעה".

 

אלימות בספורט. לבנת: "העונשים מגוחכים" (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
אלימות בספורט. לבנת: "העונשים מגוחכים"(צילום: אבי רוקח)

 

אז מה עושים?

"גם בתי הדין של ההתאחדות צריכים להחליף דיסקט ולחשוב על ענישה מרתיעה יותר של שחקנים ובעלי תפקידים בקבוצות, שנוהגים באלימות ומביישים את המקצוע שלהם במקום לשמש דוגמה לאוהדים. זה בלט בייחוד בשלהי העונה שעברה בשתי תקריות מכוערות שאירעו על כר הדשא בסיום המשחקים של מכבי פ"ת והפועל חיפה, והפועל ר"ג ובני־לוד. שינוי תודעתי ביחס לגזענות חל לאחרונה בעקבות הצתת מועדון בית"ר ירושלים ומסע ההסתה נגד שני הצ'צ'נים שהצטרפו לקבוצה. זו הייתה נקודת מפנה – פתאום רשויות האכיפה הפסיקו להקל ראש והתחילו להגיש כתבי אישום. יש לי תחושה שרשויות האכיפה, מערכת בתי המשפט, ואני מקווה שגם בתי הדין של ההתאחדות, מתחילים להפנים שמגרשי הספורט אינם מחוץ לחוק ושהעבריינים בתוכם אינם מעל החוק".

 

את חוששת שירחיקו את ישראל מפעילות בינלאומית בעקבות התערבות ממשלתית, כפי שמאיים אלכס גלעדי?

"אני מעריכה ומוקירה מאוד את פועלו ותרומתו של אלכס גלעדי לספורט הישראלי, אולם טענותיו בנוגע להתערבות ממשלתית אסורה כביכול בספורט הן טענות סרק. מעולם לא התערבנו בניהול או בהחלטות מקצועיות של איגודי הספורט. עם זאת, חשוב לזכור שלמדינה יש חובה להתנות את קבלת כספי הציבור שהיא מעבירה בהחלת כללים של מנהל תקין, כללי אתיקה וערכים של טוהר מידות. כשרת הספורט ראיתי חובה לוודא כי בכספי הציבור שמועברים לגופי הספורט נעשה שימוש ראוי".

 

אלכס גלעדי. לבנת: "הטענות שלו הן טענות סרק" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אלכס גלעדי. לבנת: "הטענות שלו הן טענות סרק"(צילום: אורן אהרוני)

 

ומה הסיכוי שלימור לבנת תהיה שרת הספורט הבאה?

"בימים הקרובים כולנו נדע".

 

מי לדעתך מודל לחיקוי מהספורטאים/ות בארץ?

"מההיכרות שלי עם הספורטאים שלנו גיליתי שכמעט לכולם יש לב ענק ואישיות מדהימה. יש רבים מאוד בעיניי שהם מודל לחיקוי. אני לא אמנה את כולם, אבל אי אפשר כמובן בלי אריק זאבי שפרש השנה, לי קורזיץ, אלכס שטילוב, נועם גרשוני וענבל פיזרו מהספורט הפראלימפי, ועוד ועוד".

 

ענבל פיזרו. לבנת רואה בה כמודל לחיקוי (צילום: רזי לבנת) (צילום: רזי לבנת)
ענבל פיזרו. לבנת רואה בה כמודל לחיקוי(צילום: רזי לבנת)

 

את לא חושבת ששר ספורט צריך להגיע מתחום הספורט? ספורטאי או מאמן לשעבר, שיידע מה עובר על הספורטאים ומה בדיוק הם צריכים?

"שר טוב צריך להיות בראש ובראשונה מנהל טוב – אדם עם חזון, שיידע לקבוע מדיניות וליישם אותה, לגייס תקציבים, למנות את האנשים הטובים והמוכשרים ביותר. בנוסף, הוא צריך להתמצא היטב בנבכי הביורוקרטיה הישראלית, מערך החקיקה וניהול משרדי ממשלה. כישורים ספורטיביים יכולים להיות בעלי ערך מוסף, אך בדיוק כשם ששר תקשורת לא צריך להיות מהנדס ושר חינוך לא צריך להיות מורה, כך גם שר ספורט לא אמור להיות ספורטאי".

 

מה עמדתך בנוגע לתופעה ולהחלטת מרכז אליצור, שקבוצות הקט סל שלו לא ישחקו נגד קבוצות עם ילדות?

"אני רואה בחומרה רבה את התופעה. פניתי ליו"ר איגוד הכדורסל, אבנר קופל, בדרישה לתקן את תקנון האיגוד, כך שקבוצות לא יורשו לסרב לשחק מול קבוצות מעורבות שבהן משחקות בנות מתחת לגיל 12. אני מצפה שאיגוד הכדורסל יאמץ עמדה בלתי מתפשרת בעניין. זו האמירה הערכית שצריכה להיות מוטמעת בתקנון ליגות הקט סל ובהתנהלות האיגוד: שמירה על אחדות הקבוצה ועל שוויון בין המינים, תוך כבוד הדדי לערכים בהם מחזיקות קבוצות שונות. על אף שמשרד הספורט מנוע מלהכתיב לאיגוד כל שינוי בתקנון, בכוונתנו לעקוב אחר הפעולות שיינקטו על ידו להסדרת הנושא בהקדם האפשרי, ולוודא שהפתרון המוצע לא ירחיק את הכדורסלניות, אלא יקרב אותן עוד יותר למשחק האהוב עליהן".

 

לבנת עם קופל. דרשה ממנו לשנות את התקנון (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לבנת עם קופל. דרשה ממנו לשנות את התקנון(צילום: אורן אהרוני)

 

איפה קיים הליקוי הגדול בחלוקת התקציבים שמשקיעה המדינה בספורט?

"הבעיה הגדולה ביותר בחלוקת תקציבי הספורט נובעת מכך שעד היום לא נעשה תיעדוף של ענפי הספורט בישראל. תקצוב ענפי הספורט נעשה באופן מנותק מההישגים, ממספר הספורטאים הפעילים בענף, גיל 'היעילות הספורטיבית' שלהם וסיכוייהם להצליח ולהגיע להישגים בזירה הבינלאומית. אני מאמינה שזה עומד להשתנות לאחר שוועדת לובצקי תסיים את עבודה ותשלים את גיבוש אמות המידה לחלוקת כספי המועצה להסדר ההימורים בספורט לגופי הספורט בישראל".

 

את בעצמך עושה ספורט?

"חזרתי להתאמן עם מאמנת אישית פעמיים בשבוע לאחר הפסקה של שנה בשל בעיה בברך".

 

לבנת. "עובדת עם מאמנת אישית פעמיים בשבוע" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לבנת. "עובדת עם מאמנת אישית פעמיים בשבוע"(צילום: אורן אהרוני)

 

מה הקוראים לא יודעים עלייך?
"אני מניחה שלא רבים יודעים ששמי הנוסף הוא אהבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
לבנת. ראיון לסיום קדנציה
צילום: אורן אהרוני
מומלצים