שתף קטע נבחר
 

לא רק בצמוד קרקע: איך הופכים מרפסת לגינה?

יזמי הנדל"ן בונים מגדלים וחלום הבית הפרטי הולך ומתרחק. אבל גם המרפסות העירוניות יכולות לשמש בסיס להגשמת החלום לחלקת גינון פרטית. לרגל בוא האביב בדקנו איך

גינה פרטית היא חלום שמתרחק , ככל שהביקושים בשוק הנדל"ן עולים - ועמם גם הקומות בבנייני המגורים. בשנים האחרונות נבנים יותר ויותר מגדלים ופחות בתים צמודי קרקע, וחלק מהפתרונות שמציעים הקבלנים לחובבי הגינון הם דירות גן, דירות גג (גם את הגג ניתן להסב לגינה פרחונית) ואפילו דירות עם גינת מרפסת מוכנה.

 

 

ואולם, דירות כאלה הן היקרות יותר בבנייני המגורים, ונשאלת השאלה כיצד אפשר להגשים את החלום גם בדירה צנועה בקומות האמצעיות. לקראת חג הפסח ובוא האביב, בדקנו עבור אלה שידם אינה משגת לקנות דירות גן וגג, אילו מוצרים ושירותים יכולים להפוך גם מרפסת עירונית צרה לחלקת גינון קטנה.

 

תחילה ניתן להשתמש בדשא מיוחד המיועד למרפסות עירוניות. לדברי גיא סער, מנכ"ל חברת פשוט ירוק המייצרת דשא למרפסות, הדשא מהווה את הבסיס - שיכול להפוך ברגע אחד את המרפסת הקטנה בבית לגינה הבלתי מושגת. "התקנת הדשא יוצרת במרפסת הבנויה מראה המשדר תחושת טבע - כאשר אין צורך בהשקיה ובחשיפה לשמש ישירה", הוא מסביר.

 

לדבריו, בשונה מחצר גדולה בחלל קטן יש פוקוס רב יותר על כל פרט, ולכן חשוב שהדשא יתוכנן מסיבים באיכות גבוהה, "מה גם שרכות הסיבים אף מסייעת בבלימת נפילות של ילדים קטנים", הוא אומר. בנוסף, קרקעית הדשא מאפשרת ניקוז תקין למים המתפזרים בעת השקיית אדניות ועציצים, ואף מונעת כניסת חול או גומי למערכות הניקוז.

 

גינה עם דשא מלאכותי. השמש לא מזיקה (צילום: פשוט ירוק) (צילום: פשוט ירוק)
גינה עם דשא מלאכותי. השמש לא מזיקה(צילום: פשוט ירוק)

 

האקלים בגינה שונה

מי שרוצה קצת יותר מדשא בגינה, יכול לפנות למשתלות המספקות שירותי ייעוץ להקמת גינה במרפסת. ברשת משתלות וונדי, המעניקות מידע על ידי אגרונום המתמחה במקסום הגינון בשטחים קטנים וצרים, מסבירים כיצד יש להתייחס לנושא האקלים בגינת המרפסת. "האקלים במרפסות מושפע מהצלה של הבניינים ממול או מקירות שחוסמים את השמש", אומר האגרונום וואן וונדי. לדבריו, האקלים אף מושפע מחשיפתה של המרפסת לרוח ולתנודות טמפרטורה בשל גובהה.

 

"כשיש מספיק אור, עומדות לרשות המרפסת אפשרויות רבות של צמחים פורחים בשלל צבעים. הבעיה מתחילה במרפסות מוצלות, שבהיעדר אור שמש דוחפות לבחירה בצמחי עלווה או בזנים יבשושיים", הוא מוסיף. "החדשות הטובות לבעלי מרפסת מוצלת הן שבעזרת אנשי מקצוע ניתן לאתר זנים עם פריחה יפה המתאימים כמעט לכל התנאים. למשל, צמח האיקסורה הוא פתרון לקבלת פריחה מרהיבה ובולטת בצבעי אדום, ורוד וכתום ובתנאי צל".

 

פתרון אורבני נוסף למרפסות עירוניות מגיע בדמות "גינה תלת-ממדית" - גינה שמתפרשת לאורך ולרוחב המרפסת, אך גם שתולה על הקיר בצורה אנכית. גובה הקירות זמין יותר לעומת בסיס המרפסת. אם בעבר קירות ירוקים עוצבו בעיקר בעזרת צמחים מטפסים, כיום גינת קיר מודרנית מאפשרת לגדל בה כמעט כל זן של צמח הגדל בצורה אופקית.

 

קיר ירוק במרפסת. גינה בתלת-ממד (צילום: משתלות וונדי) (צילום: משתלות וונדי)
קיר ירוק במרפסת. גינה בתלת-ממד(צילום: משתלות וונדי)

מומלץ להשתמש באדניות אם יש מספיק אור (צילום: משתלת הסוכה בית ירוק) (צילום: משתלת הסוכה בית ירוק)
מומלץ להשתמש באדניות אם יש מספיק אור(צילום: משתלת הסוכה בית ירוק)

 

תוסיפו קצת פלפל למרפסת

עופר פאול ממשתלת הסוכה-בית ירוק בכפר אז"ר סבור כי אמנם אפשר להוציא הון על גינת מרפסת, אך יש גם אפשרות להקים גינה מהיסוד מבלי להיקלע להוצאה יקרה. תחילה יש להפריד בין המוצרים הבסיסיים שעליהם אין לוותר, כמו אדמת עציצים באיכות טובה, לבין מוצרים מיותרים או כאלו שניתן למצוא להם תחליף, כמו עציצים ואדניות.

 

פאול ממליץ לחפש סירים, כדים, תיבות וכל דבר שיכול להפוך למיכל - רק לזכור לחורר את הבסיס לניקוז כדי שלא יצטברו מים במיכל השתילה המאולתר, שיגרמו לריקבון שורשי הצמח.

 

"אם זו הגינה הראשונה שלכם, מומלץ להתחיל לאט - לא להתחייב לטיפול בצמחים רבים ממשפחות שונות ומגוונות", אומר פאול. הוא ממליץ לשתול את הגינה בקצב של צמח אחר צמח, ואז לראות איך אתם מתמודדים עם הזמן הדרוש לטיפוח הגינה. "רכישת הצמחים במדרגות טובה לתכנון כלכלי מוצלח, תמיד אפשר לקנות צמחים נוספים כדי לאזן את הוצאות הגינה לאורך זמן ועם זאת לחוש אם הטיפול בגינה אינו הופך למחייב מדי עבורנו", הוא אומר.

 

מני שדמי מיצרני התבלין חישתיל מוסיף כי צמחי התבלין אינם דורשים שטח רחב לגידול - ולכן אפשר לגדלם במרפסת. לדבריו, להקמת אוסף צמחי תבלין בסיסי אפשר להסתפק באדנית אחת בלבד. "לבעלי מרפסות פתוחות מומלץ לגדל את התבלינים לצד הקיר, כדי לספק להם הגנה מפני רוחות. הסוגים המתאימים לשתילה בתקופת הקיץ הם בזיליקום, מנטה (נענע), לואיזה, מרווה, אורגנו, קורנית (טימין) וטרגון", הוא אומר.

 

לדבריו, "יש להקפיד על הפרדה באדניות בין התבלינים השתלטניים, כמו המרווה והנענע. סוגים אלו יתפשטו על שטח הגידול וידכאו את צמיחת יתר התבלינים. זכרו שמומלץ להשקות את התבלינים פעם עד פעמיים בשבוע ולא יותר, עודף מים יכול להזיק ואף להרוג אותם".

 

זו הגינה הראשונה שלכם? התחילו לאט (צילום: משתלת הסוכה בית ירוק) (צילום: משתלת הסוכה בית ירוק)
זו הגינה הראשונה שלכם? התחילו לאט(צילום: משתלת הסוכה בית ירוק)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משתלת הסוכה בית ירוק
אדנית לדוגמא
צילום: משתלת הסוכה בית ירוק
צילום: משתלות וונדי
קיר ירוק
צילום: משתלות וונדי
צילום: פשוט ירוק
דשא מלאכותי
צילום: פשוט ירוק
מומלצים