שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

הכי מאובטח בעולם: כך שומרים על ברק אובמה

נוהלי האבטחה של נשיאי ארה"ב נכתבו בדם. היום הם כוללים 3 מעגלי שמירה, לימוזינות משוריינות ("החיה"), כלי טיס מוגנים מטילים שמחכים לו בכל העולם ושורת מקצוענים שמוכנים לחטוף עבורו את הכדור בכל רגע. הכירו את השירות החשאי שיוצא למשימה בישראל וברשות - שם כבר סימנו X על אובמה

הלימוזינה שתסיע בשבוע הבא את ברק אובמה ברחובות ירושלים היא טנק המחופש למכונית והיא מכונה "החיה" - The Beast. למעשה מדובר במבצר מתגלגל שנועד להגן על חייו של הנשיא האמריקני בכל מחיר. הפמליה בביקור אובמה בישראל תכלול שתי לימוזינות כאלה - שעלותן הצנועה היא 300 אלף דולר כל אחת - והן ינועו אחת אחרי השנייה בתוך שיירה ענקית של מלווים ובהם בעיקר מאבטחים, גלויים וסמויים. נוהלי האבטחה הללו לא תואמים את החיבה ההיסטורית של העם האמריקני לראות את הנשיאים שלו נעים חשופים ברחובות ומנופפים ידיים לשלום. לאורך השנים הם נהגו לשבת בכרכרות רתומות לסוסים ואחר כך במכוניות פתוחות, אבל הכול השתנה בשעה 12:30 ב-22 בנובמבר 1963.

 

החיה. טנק המחופש למכונית ()
החיה. טנק המחופש למכונית
 
אפילו בתוך הבית הלבן חוששים הסוכנים מהתנקשות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אפילו בתוך הבית הלבן חוששים הסוכנים מהתנקשות(צילום: רויטרס)

 

ג'ון פ' קנדי. ההתנקשות שטלטלה את השירות החשאי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'ון פ' קנדי. ההתנקשות שטלטלה את השירות החשאי(צילום: AFP)


רצח ג'ון פ' קנדי בדאלאס הימם את השירות החשאי האמריקני. הארגון הוקם ב-1865 על ידי הנשיא אברהם לינקולן (שנרצח

בתיאטרון פורד בוושינגטון, הראשון מבין ארבעה נשיאים אמריקנים שנרצחו במהלך כהונתם), והמטרה המקורית שלו כלל לא הייתה קשורה לאבטחת אישים, אלא דווקא להגן על הדולר האמריקני מפני נוכלים וזייפנים. את האחריות לשמירה על שלומם של נשיאי ארה"ב קיבל השירות החשאי בעקבות רצח הנשיא וויליאם מק'קינלי ב-1901 בעיר באפלו בצפון מדינת ניו יורק.

 

נקודת המפנה הייתה אחרי רצח קנדי ומאז נרשם שיפור מתמיד ביעילות השמירה על חיי הנשיאים, והחידוש האחרון והמשמעותי היא הלימוזינה The Beast. היא נחנכה ב-20 בינואר 2009, יום השבעתו של אובמה לכהונה הראשונה, וכשפתחו עבורו את דלת המכונית היא נראתה לו כמו דלת של מטוס בואינג. 


 

המכונית אטומה ומוגנת מפני התקפה של נשק כימי או ביולוגי. השמשה שלה אינה חדירה לקליעים והיא מדופנת בשכבת פיצוץ מאלומיניום שמטרתה לספוג ולבלום את שברי הזכוכית. הדלתות העשויות פלדה הן חלק מגוף כלי הרכב - תערובת של פלדה, אלומיניום, טיטניום וחרסינה - שחסין בפני מטעני צד וירי רקטות. מלבד זאת, גם מכל הדלק מוגן מפגיעה ישירה, על הפגושים מוצבים חיישנים לראיית לילה, מצלמות ואמצעים לשיגור גז מדמיע. הצמיגים ממשיכים לתפקד גם לאחר שמנקבים אותם, ועל כל צרה שלא תבוא יש בתא המטען האחורי בלוני חמצן, מנות דם לשעת חירום ואמצעי כיבוי אש.

 

עד כאן מעגל האבטחה הקרוב של נשיא ארצות הברית. מכאן זה רק הולך ומתעבה.

 

שומר הראש

בביקור בישראל, מרב האחריות על שיתוף הפעולה עם גורמי הביטחון האמריקניים מוטלת על שירות הביטחון הכללי, אבל 5,000 שוטרים יעסקו באבטחת הנשיא בכל מקום שבו יופיע, יתאכסן או ינוע. לצורך כך נערך משחק חשיבה עם השירות החשאי

האמריקני ובמסגרתו תורגלו תרחישי איום שונים - מניסיון לפגוע בנשיא האמריקני ועד הפרת סדר שנועדה לשבש את הביקור. "זה ביקור של 48 שעות אבל עבודת המטה וההכנות אליו נמשכו יותר מחודש כי אין מקום לטעויות", אמר ראש אגף מבצעים במשטרה, ניצב ניסים מור.

 

אלא שהשירות החשאי לא מסתמך על אבטחה זרה, מנוסה ומוערכת ככל שתהיה. המאבטחים הצמודים, הלימוזינה וככל הנראה גם אפוד מגן מהווים את שכבת ההגנה המיידית של אובמה, שמוקף בשני מעגלי שמירה נוספים במהלך נסיעה או כשהוא יוצא לקחת חלק באירוע פומבי. הראשון הוא מעגל חיצוני של שוטרים והשני מורכב מסוכנים של השירות החשאי שמטרתם למנוע הגעה של כלי נשק או גורמים חשודים לקרבתו. אם בכל זאת יש ניסיון התנקשות, החובה "לחטוף" את הכדור מוטלת על המאבטחים הצמודים.


 

התפקיד: לחטוף כדור בשביל הנשיא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התפקיד: לחטוף כדור בשביל הנשיא(צילום: AFP)

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

ההיסטוריה האמריקנית - גם המודרנית - רצופה ניסיונות התנקשות. כך למשל ב-1 בנובמבר 1950 ניסו שני לאומנים פורטו-ריקנים לרצוח את הנשיא ה-33 הארי טרומן כשיצא מהבלייר האוס (שבו התגורר כשהבית הלבן היה תחת שיפוצים). טרומן לא נפגע, אחד המתנקשים נהרג במקום והשני נתפס ונאסר. ב-30 במרס 1981 הצליח ג'ון הינקלי לחדור את שני קווי ההגנה הראשונים ולירות חמישה כדורים מטווח קצר לעבר הנשיא רונלד רייגן בכניסה למלון וושינגטון-הילטון (המתנקש טען שביקש להרשים את כוכבת הקולנוע ג'ודי פוסטר שאליה פיתח אובססיה). רייגן נפצע קשה אבל חייו ניצלו.

 

איש השירות החשאי ג'וזף פטרו סיפר בתוכנית תחקיר של ערוץ דיסקברי על האחריות והלחץ העצומים המופעלים על הסוכנים, ועל הפרנויה שפיתחו רבים מהם בגלל האסקיומה שלפיה שגיאה אחת עולה בחיי הנשיא. "כשהייתי אחראי על הנשיא רציתי תמיד להיות במרחק זרוע אחת ממנו בפומבי", סיפר. "הטקטיקה במקרה של ירי היא לגונן על הנשיא, להכניס אותו במהירות לרכב ולהסתלק ממקום הסכנה".

 

אובמה מאחורי הזכוכית המשוריינת בטקס ההשבעה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה מאחורי הזכוכית המשוריינת בטקס ההשבעה(צילום: AFP)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ברמאללה כבר סימנו עליו איקס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברמאללה כבר סימנו עליו איקס(צילום: EPA)
 

פטרו תיאר אירוע שהתרחש כשאיבטח את הנשיא רייגן בביקור בעיירה בניו ג'רזי: "מולי ראיתי מישהו מכוון אקדח במרחק של בלוק מאיתנו. טענתי את העוזי וכיוונתי אותו במטרה לפגוע. בשבריר שנייה הבחנתי שזהו אקדח אדום ולא לחצתי על ההדק. התקרבנו ואז התברר לי שזה אקדח מים ומי שהניף אותו היה נער בן 15 שכמעט שילם על כך בחייו".

 

הרבה השתנה מאז שנות ה-80 של רייגן ופטרו. העוזי הוחלף בינתיים בנשק מדויק יותר ועם פחות פיזור של קליעים, וכיום משתמשים הסוכנים באקדחי FN P-90 ובאקדחי P229 בעלי אמינות גבוהה יותר. בנוסף עומדות לרשותם אלטרנטיבות לא קטלניות כמו לייזר שמעוור זמנית.

 

הגנה אווירית

את הדרך מנתב"ג לירושלים יעשה הנשיא אובמה במסוק הנשיאותי "מארין 1", שאולי יחסוך לנהגים הישראלים פקקים רבים בכביש מספר 1, כפי שקרה באמצע שנות ה-90 במהלך ביקורו של ביל קלינטון. הראשון שעשה שימוש במסוק היה הנשיא דווייט אייזנהואר ב-1957, כדי להגיע מהבית הלבן למעון הנופש שלו ברוד איילנד. את הנשיא אובמה משרת צי של 28 מסוקי בלק הוק, שעלותם 15 מיליון דולר כל אחד. הם מניידים אותו ממדשאת הבית הלבן לנמל אנדרוז - שם חונים המטוסים הנשיאותים "אייר פורס 1" - או לאתר הנופש הנשיאותי קמפ דייויד. מסוקים אלה ממתינים לנשיא ביעדים שונים הן בארה"ב והן ברחבי העולם.

 

נמל הבית של המסוקים הנשיאותיים הוא בסיס המארינס קוונטיקו שמדרום לוושינגטון, והם מתוחזקים על ידי צוות של 800 איש. כדי להטעות גורמים עוינים, לעתים ניתן לראות באוויר עד חמישה מסוקים זהים בעלי גג הצבוע לבן שבאחד מהם יושב הנשיא. מסוק הוא כלי טיס פגיע: החשש העיקרי הוא מטילי כתף, ולכן המסוקים הנשיאותיים מצוידים כולם באמצעי הגנה מפני טילים.

 

פיגועי 11 בספטמבר הובילו להחלטה להקים צי מסוקים חדש, אבל המחיר הסופי של התוכנית היה כפול מהעלות המשוערת והגיע ל-400 מיליון למסוק. הפרויקט, שנגרר כמה שנים, בוטל לבסוף על ידי אובמה בשל העלות הגבוהה.

 

באייר פורס 1. בית לבן מעופף (צילום: AP) (צילום: AP)
באייר פורס 1. בית לבן מעופף(צילום: AP)

 

1 מ-28 המסוקים הנשיאותיים. בעל אמצעים נגד טילים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
1 מ-28 המסוקים הנשיאותיים. בעל אמצעים נגד טילים(צילום: רויטרס)

 

השפעה אחרת של הפיגועים בבנייני התאומים ובפנטגון הייתה לדרבן את השירות החשאי להפוך את ה"אייר פורס 1" לבית לבן מעופף. כיום, באמצעות תדלוק אווירי, יכול הג'מבו הנשיאותי לשהות באוויר זמן בלתי מוגבל. הנשיא ג'ורג' ו' בוש שהה בבוקר 11 בספטמבר בביקור בפלורידה וביקש לחזור מיידית לוושינגטון כדי לשאת נאום לאומה, אבל השירות החשאי סירב.

 

בעקבות זאת נלקח סגן הנשיא דיק צ'ייני למקלט מתחת לבית הלבן, בעוד בוש ומטוסו הסתובבו באוויר במשך תשע שעות, כולל שתי חניות ביניים במקומות מאובטחים (הטיסה מפלורידה לוושינגטון אמורה לקחת לאייר פורס 1 קצת יותר משעתיים). לוושינגטון הגיע בוש רק בשעות הערב מלווה במטוס קרב. הלקח מאותו יום היה לצייד את המטוס בטכנולוגיה שתאפשר לנשיא לדבר מהמטוס בשידור חי אל הציבור האמריקני.

 

אבטחה על כל גג (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבטחה על כל גג(צילום: EPA)


פִרצה קלה באבטחת הבית הלבן (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן) (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)
פִרצה קלה באבטחת הבית הלבן(צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)

 

בדק בית

מבחינת השירות החשאי אפילו הבית הלבן טומן בחובו סכנה לנשיא. בין 132 החדרים נעים הסוכנים כאילו האויב מסתתר בתוכו. מטה השירות ממוקם מתחת לאגף המערבי, שם נמצאים החדר הסגלגל, משרדי סגן הנשיא, ראש המטה של הבית הלבן, היועץ לביטחון לאומי ושאר הבכירים. סוכנים נעים כל הזמן על הגג ובין החדרים, ולכל אחת ממאות הדלתות יש מנגנון נעילה עצמאי. קירות הבית מוגנים מפני קרינה רדיואקטיבית, חיישנים סורקים את המדשאות, ומאז 11 בספטמבר מוגן המתחם על ידי נשק נגד מטוסים.

 

אבל אפילו בביתו קשה להגן על נשיא ארה"ב. בשנות ה-90 התרסק טייס ססנה על קיר הבית הלבן כשהילרי וביל קלינטון לא נמצאו בו. במקרה אחר, כשקלינטון צפה במשחק פוטבול, ירה אדם עשרות קליעים לעבר הבית הלבן. הנשיא ביקש לגשת לחלון כדי לראות על מה המהומה אבל סוכני השירות מנעו זאת ממנו. עד שנות ה-90 היה הכביש שליד הבית הלבן פתוח לתנועת מכוניות, אבל עכשיו הוא יעד מבוצר, עם עיניים הבולשות אחר כל אדם הצועד על המדרכה לאורך השער הצפוני.

 

בכל מקום שאליו הגיע, נשיא ארה"ב תמיד היה על הכוונת. קשה מאוד להגן על אדם מפני אדם בודד הנחוש לרצוח אותו. קשה שבעתיים להגן על הנשיא בחו"ל, כשלשירות החשאי אין שליטה מלאה על השטח. בביקור של ג'ורג' בוש הבן בגאורגיה ב-2005 נזרק רימון חי לעבר הבמה ופגע כמה עשרות מטרים בלבד מהנשיא. בביקור אחר בעיראק זרק עיתונאי מקומי את נעליו לעברו. על הנייר נחשבת ישראל ליעד מכניס אורחים יחסית לעיראק, אבל הביקור של אובמה עדיין יהיה אתגר לא פשוט לשירות החשאי, במיוחד בגלל הדילוגים לרמאללה ול בית לחם. לסוכני השירות מעולם לא חסרו סיבות לנדודי שינה.

 

בהכנת הכתבה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק אובמה. סיבה מתמדת לנדודי השינה של אנשי השירות החשאי
צילום: EPA
מומלצים