נחל ראש פינה: יש טבע מחוץ לצימר
היא ידועה בדר"כ כמעצמת צימרים, אבל פיסת הטבע היפה שעוטפת את ראש פינה מצליחה להפתיע: עצי בוסתן, מעיינות ונוף גלילי שעושה טוב על הלב. טיול משפחתי בנחל ראש פינה
סגולותיה של ראש פינה כאתר שימור מעניין בעל היסטוריה דרמטית, כתחנת עצירה לצד הדרך הראשית וכמעצמת צימרים, ידועות לכל. אבל פיסת הטבע היפה שעוטפת את המושבה מצליחה להפתיע.
היא מפתיעה בכמות העצומה של עצי בוסתן, במעיינות שבתוכה ובנוף גלילי מקורי שמתובל בניחוחה הכפרי של המושבה. הטיול המשפחתי, שאמנם כולל עלייה לא מבוטלת, מבטיח שעתיים של הנאה ומראות שעושים טוב על הלב.
עוד טיולים בארץ בערוץ התיירות:
- סובב חיפה: המקום שבו נפגש הטבע עם העיר
- 65 שנה לשיירת הל"ה: טיול לזכר מחלקת ההר
- הר כרכום: מה הסיפור של ההר המיסטי בנגב?
איך מגיעים?
נכנסים לראש פינה ונוסעים בכביש הישן לצפת. פונים לרחוב דוד שוב. נוסעים עד שהכביש מתעקל בחדות שמאלה. שם פורשים מהכביש וממשיכים בנסיעה ישר על רחוב דוד שוב, שבחלק זה כבר מרוצף אבן. שמאלה במזלג לרחוב דרך בן אריה שהופך לדרך החלמוניות. נוסעים עד סוף הרחוב ומחנים.
- למפת הטיול בנחל ראש פינה - לחצו כאן
נחל ראש פינה?
יוצאים מקצה המושבה (1), וכהמשך ישיר לקסמה של ראש פינה נעלמים לעולם קסום אחר, עולם של טבע גלילי. בוסתנים, עשב רענן, נחל קטן וגבעות מוריקות שמקשרות את צפת וראש פינה. חציו הראשון של המסלול הוא במעלה דרך העפר המלווה את ערוץ נחל ראש פינה. הדרך מוקפת משני עבריה בעצי שקד, זית, רימון, תאנה, כליל החורש ושיחי פטל. חלק מעצי הפרי ניטעו על ידי תושבי הכפר ג'עוני שהתקיים כאן כמה מאות שנים.
עין כדן
נחל ראש פינה זורם בצניעות לצד הדרך, בקיץ הנחל יבש אבל בחורף יש זרימה נעימה לאוזן.
המעיין הראשון, אחד משרשרת מעיינות שהיו מקור המים של הכפר ג'עוני ושל המושבה העברית מראשיתה, הוא עין כדן (2). מי המעיין הצלולים זורמים דרך צינור אל אפיק הנחל שמשמאל.
מיד אחריו כדאי להיכנס שמאלה לשבילון שפולס בתוך שיחי הפטל, הטיון הדביק והכדן שעל שמו נקרא המעיין. בסבך מתגלה בריכת בטון עגולה ומקורה. מי המעיין נשאבים ומובלים למאגר השקיה לא רחוק, והשאריות נאגרות בבריכה.
עין פינה
אחרי כ-200 מטר במעלה הדרך מגיעים לבית אבן שהשלט עליו לא משאיר מקום לבלבול. זהו עין פינה (3). המעיין חתום וסגור, ונשאר ליהנות כאן רק משאון המים וממרבד הכרכומים שפורחים על גג המבנה בנובמבר.
ממשיכים בעלייה שנעשית תלולה יותר, מי שרוצה לנוח שיעשה זאת עם הפנים אחורה כדי ליהנות מנוף רמת כורזים שנפתח אט אט למטה. לקראת סיום החצי הראשון עוברים ליד עין גיא אוני שמסתתר תחת עץ תאנה עתיק יומין ומיד אחריו מגיעים למפגש דרכים (4). העלייה, שארכה למעלה מקילומטר, הגיעה לסיומה.
חלמוניות ועצי שקד
כאן פונים בפרסה ימינה אל דרך מסומנת ירוק. מיד עם הפנייה, אם הגעתם בסתיו, מסוף אוקטובר
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
אל תוך נובמבר, חפשו חלמוניות על המדרון שלפניכם. אם הן בדיוק פורחות, לא תוכלו לפספס את הפנסים הצהובים המזדקרים מהקרקע. הדרך יורדת במתינות מזרחה, גבוה מעל ערוץ הנחל.
הנוף יפהפה, גם הקרוב וגם הרחוק. מקרוב - שקדיות בכמות מסחרית, עצי תאנה ומטעי זיתים. סביב ט"ו בשבט, מדרון הנחל מתכסה בלובן פריחת השקד. מרחוק, הרחק לפנים, נפרסים חלקו הדרומי של עמק החולה ורמת כורזים הבזלתית. מושב אליפלט והכפר המיוחד טובא אל זנגריה, שחציו בדואי וחציו ערבי-פלאחי, בולטים בנוף. במהלך ההליכה נגלים גם בתי ראש פינה וכביש 90.
דרך צפת-ראש פינה
לאורך הדרך נראים שרידים של דרך עתיקה, סלולה באבן, שחיברה בין צפת וראש פינה. צפת היתה אחת מערי הקודש שגרו בה יהודי הישוב הישן, וממנה יצאו מקימי גיא אוני שחיפשו חיים חקלאיים וחיבור לקרקע. כעבור כמה שנים, עם כישלון הניסיון, קיבלה המושבה חיזוק מעולי העלייה הראשונה מרומניה והיתה לראש פינה.
על אבנים אלה, בדרך שקשרה בין העיר למושבה, הילכו ורכבו פעמים רבות פאניה ויחיאל סילס (הראשונה מומצאת השנייה היתה קיימת במציאות), דמויות הספר "גיא אוני" של שולמית לפיד. מבט למטה לערוץ הנחל יגלה את כיפת מבנה הבטון של עין כדן. לא סתם נקרא המעיין בערבית עין אל-קובה - מעיין הכיפה.
בית הבזלת של ג'עוני
כשהדרך מתעקלת בחדות שמאלה (5) נפתחת עדשת התצפית והיא כוללת עתה גם חלקים אחרים של עמק החולה, רמת הגולן, החרמון בקצה אחד וצפון הכינרת בקצה שני. זה הזמן גם לפרוש מהדרך ימינה לשביל לא מסומן.
עוברים במעבר בקר ויורדים במדרון. משמאל נגלה בור מים עתיק. רוג'ום אבנים מסמל פיצול בשביל. ימינה יקח אתכם חזרה אל הדרך המסומנת שחור איתה התחיל הטיול אבל אנחנו ממליצים להמשיך ישר ולהיכנס אל תוך המושבה, במעבר מוזר מעל גדר שנרמסה.
נוחתים ליד בית הבזלת שהוא השריד היחיד לכפר הערבי ג'עוני. הבית אינו בית אופייני לכפר וכינויו "הבית האמריקאי" הודבק לו בשל האפנדי שחי באמריקה. כיום שוכן במקום מרכז מפנה שהוא בית ומרכז טיפולי לילדים הלוקים באוטיזם ומשפחותיהם. פונים שמאלה במורד הכביש ומגיעים במהרה למצפה נמרוד (6).
מצפה נמרוד
המצפה המטופח הוקם לזכר נמרוד שגב שנפל במהלך שירות מילואים במלחמת לבנון השנייה. ממרום 510 מטרים מעל פני הים משקיפים על הנוף היפה שנפרס מהראש של ראש פינה. מרמת כורזים עד החרמון, ובמזרח התלים הגעשיים של רמת הגולן. יש במקום משקפת גדולה והדרכה קולית שנותנת רקע מצוין על הגיאוגרפיה האזורית ועל חייו היפים והקצרים של נמרוד.
סמטאות המושבה
ממצפה נמרוד יורדים בכביש ימינה ופונים עוד ימינה אחד לרחוב הנדיב, הרחוב הראשון שנבנה בראש פינה בשנת 1882 והיה צמוד לכפר ג'עוני שהתפרס על המדרון. המטיילים זוכים כאן לסיים את המסלול עם ניחוח כפרי של בתי המושבה. מגיעים לבית הכנסת ההיסטורי (7), וממנו יורדים בגרם המדרגות הארוך המסתיים בדרך החלמוניות למרגלות בית הקברות. מכאן פונים ימינה כדי להשלים מעגל מושלם במכונית הממתינה.
כדאי לדעת
ניתן לעשות את המסלול הפוך. במקרה זה בחלק הראשון הולכים עם הגב אל הנוף, אבל החלק השני מתנהל בירידה במקום בעלייה.
נקודת מוצא: דרך החלמוניות, ראש פינה
נקודת סיום: נקודת המוצא
דרגת קושי: קל
עונה: סתיו, חורף, אביב
סוג המסלול: מעגלי
תחומי עניין: מתאים למכשירי ניווט
מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 2, הגליל העליון
לעוד מסלולי טיול מומלצים היכנסו לאתר מפה