שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

"ביל קלינטון סירב לשים סיכה על הכיפה ביד ושם"

ב-'94 הוא ויתר על ביקור בעיר העתיקה מסיבות פוליטיות, ב-'95 השתתף בהלוויית רבין, ב-'96 בא "לסייע" לפרס להיבחר לר"מ וב-'98 סירב לישון אצל ערפאת. דן רוזנטל, האיש שתכנן את ביקורי נשיא ארה"ב בישראל, מספר ל-ynet על ההקפדה על כל פרט, הציתותים, מבוכת השב"כניקים והארוחה עם נתניהו

דן רוזנטל ואשתו הטרייה אביבה עומדים לצד הנשיא ביל קלינטון ורעייתו הילרי על פסגת המצדה. את הצילום הזה נוצר רוזנטל קרוב ללבו. אביבה הייתה אז האחראית על הלו"ז של נשיא ארצות הברית ודן היה מנהל "הצוות המקדים" שאחראי על הכנת ביקוריו של קלינטון בתוך ארה"ב ומחוצה לה. היה זה רגע משחרר על פסגת המצדה, ממש לפני העלייה למסוק הנשיאותי "מארין 1" שעשה את דרכו לנמל התעופה בן גוריון אחרי ביקור מסובך ומסוכן בעזה.

 

ישראל מחכה לאובמה - כותרות אחרונות:

האיש מאחורי המילים: כותב הנאומים של אובמה

"אובמה יתבקש לתקוף העברת טילים בסוריה"

אובמה ידבר עם נתניהו ויחשוב על סין

"בגין, תשובתך לא מספקת". כשנשיא ארה"ב לחץ

 

קלינטון בדיוק סיים את ביקורו הרביעי והאחרון בישראל כנשיא ארה"ב - יותר מכל נשיא אמריקני אחר. הביקורים הללו הפכו את רוזנטל, בנה של שושנה, ישראלית לשעבר שנפצעה במהלך מלחמת השחרור, לשיאן בפני עצמו. הוא מכיר את הארץ, דובר עברית והיה האיש האידיאלי להכין את הביקורים של קלינטון. רוזנטל החל את הקשר עם קלינטון במרוץ שלו לנשיאות ב-1992 ונשאר צמוד אליו עד סיום תפקידו בבית הלבן בשנת 2000.

 

רגע משחרר על פסגת המצדה. הזוג קלינטון עם דן רוזנטל ורעייתו אביבה ב-1998 (צילום: דן רוזנטל) (צילום: דן רוזנטל)
רגע משחרר על פסגת המצדה. הזוג קלינטון עם דן רוזנטל ורעייתו אביבה ב-1998

 

1994: קלינטון נואם בפני הכנסת ה-13

 

קלינטון ורבין, 1994 (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
קלינטון ורבין, 1994(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)


"מחויב לסיוע לישראל". קלינטון ורבין בכנסת (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
"מחויב לסיוע לישראל". קלינטון ורבין בכנסת(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

במשך כל הקדנציה השנייה של קלינטון ניהל רוזנטל את המערך של "הצוות

 המקדים" שמטרתו הייתה לארגן בצורה יעילה ביותר את מסעותיו של נשיא ארה"ב בעולם. "לסין יצאתי פעמיים לקראת ביקור הנשיא קלינטון במדינה ולחצנו על הסינים לשדר בשידור חי בטלוויזיה שלהם חלקים מביקור הנשיא ואת מסיבת העיתונאים שערך עם הנשיא הסיני ג'יאנג דזה מין", משחזר רוזנטל בראיון ל-ynet, ערב ביקורו של ברק אובמה בישראל.

 

"כך יכלו הסינים לשמוע בפעם הראשונה את שני המנהיגים מדברים על הדלאי למה (המנהיג הרוחני של טיבט). תכנון מראש של אירועים כאלה משנה את הדברים בשטח".

 

"בכל צעד שתעשה או לא תעשה, תאכזב מישהו"

רגע לפני שהנשיא אובמה נוחת בארץ, רוזנטל יושב במטה חברת הייעוץ האסטרטגי חובקת העולם Albright Stonebridge Group שמושבה בוושינגטון וששניים מראשיה הם בכירים לשעבר בממשל קלינטון - מזכירת המדינה מדלן אולברייט והיועץ לביטחון לאומי סנדי ברגר.

רוזנטל מכהן בתפקיד סגן נשיא בכיר בחברת הייעוץ. "יש לי הרבה משפחה בישראל", הוא אומר.

 

הנאמנות של רוזנטל הייתה נתונה בראש ובראשונה לבית הלבן ורק אחר כך לישראל. בפגישות שערכו עמו הישראלים, הם לא הבינו שהוא מבין עברית ואת מה שהם מדברים ביניהם, ורק לפני שעזב את ישראל בפעם הרביעית והאחרונה, הוא הודה למארחיו בעברית על שיתוף הפעולה והדהים אותם.

 

הביקור הראשון של קלינטון בישראל כנשיא נערך באוקטובר 1994 בירושלים וכלל נאום בכנסת. "אני הייתי אחראי על הביקור ביד ושם. ביקור שתוכנן בעיר העתיקה בירושלים לא התקיים לבסוף מסיבות פוליטיות יותר מאשר ביטחוניות. מאמצים שהושקעו בשביל שקלינטון יבקר בעיר העתיקה היו גורמים לבעיות עם הפלסטינים ולכן הנשיא האמריקני החליט לא לכלול את העיר העתיקה בתוכנית המסע שלו. זה קורה המון בעבודה הזו, שאתה מתמודד עם אפשרויות קשות שבהן אתה עלול לאכזב מישהו מהצדדים, אם תעשה משהו או אם לא תעשה".

 

1995: קלינטון נושא הספד בהלווייתו של יצחק רבין

 

ב"יד ושם", מספר רוזנטל, "הבאתי לקלינטון כיפה גדולה עם סיכה כדי שהיא לא תיפול לו מהראש. קלינטון סירב להשתמש בסיכה והצליח לשמור את הכיפה על הראש לאורך כל הסיור".

 

"לא היה זמן להתכונן להלוויית רבין"

המסע הבא לישראל היה בלתי צפוי - ב-5 בנובמבר 1995 בהלוויית ראש הממשלה שנרצח יצחק רבין. "כל אחד יודע איפה הוא היה כששמע על רצח רבין. בפעם הזאת לא הייתה לצוות המקדים יכולת להקדים. תוך פחות מ-12 שעות כבר היינו באוויר עם שלושה מטוסים שנשאו ציוד ולאחר מכן מטוס 'אייר פורס 1' עם הנשיא קלינטון ורעייתו הילרי, שלושה נשיאים לשעבר - ג'ימי קרטר, ג'רלד פורד וג'ורג' בוש האב - מזכיר המדינה לשעבר ג'ורג' שולץ ובכירים בסנאט כמו בוב דול, ג'ורג' מיטשל, טד קנדי ויו"ר בית הנבחרים ניוט גינגריץ', שהיה היחידי שהביא את אשתו בניגוד לבקשתנו".

 

"בסך הכול היו על המטוס של קלינטון 30 חברי קונגרס ואישים רבים אחרים כמו אלי ויזל (סופר יהודי ניצול שואה וחתן פרס נובל לשלום)", מספר רוזנטל. "התפקיד שלי היה לקבוע מי מכל האישים והמכובדים עולה למטוסים ומי לא. ואחר כך הייתי צריך להיות אחראי על אוטובוס המכובדים. הובלתי אותם מנתב"ג לכנסת, שבה הוצג לקהל הרחב ארונו של רבין. העניין הוא שהאוטובוס היה איטי מדי והשיירה של הנשיא ברחה לנו. בדרך חזרה לשדה התעופה, שיירת הנשיא כבר הגיעה והמטוס היה מוכן להמראה".

 

קלינטון ורעייתו מול ארונו של רבין, 1995 (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
קלינטון ורעייתו מול ארונו של רבין, 1995(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

כבש את לב הישראלים. קלינטון מספיד את רבין ()
כבש את לב הישראלים. קלינטון מספיד את רבין

 

נשיא ארה"ב לא יושב במטוס ומחכה, ואוטובוס המכובדים קרטע לעבר נתב"ג ובכניסה עוד עצרו אותו לבדיקה. "שאלו אותי 'מי אתם?' ועיכבו אותנו ואני התחלתי לצעוק עליהם בעברית שיפתחו את השער כי המטוס של הנשיא לא יחכה - וזה עבד". מתוקף הנסיבות, ביקורו של קלינטון בישראל היה מאולתר בנוסח יותר ישראלי ופחות אמריקני.

 

"זה רעיון מסוכן להביא את הנשיא לעזה"

בביקורו הבא, במרס 1996, הגיע קלינטון לפסגת שארם ואחריה קפץ לישראל לשיתוף פעולה בנושא המלחמה בטרור. הייתה זו דרכו של קלינטון לסייע לשמעון פרס להיבחר לראשות הממשלה. זה לא הצליח לו. גם בביקור זה שימש רוזנטל בתפקיד מנהל הצוות המקדים. אולם, הביקור המסובך ביותר של קלינטון נערך בדצמבר 1998 על פני ארבעה ימים. הוא כלל לא רק את ירושלים אלא גם גיחה לעזה. רוזנטל מינה את עצמו לעמוד בראש הצוות המקדים לביקור קלינטון, בעיקר כדי לטפל בביקור המסובך בעזה.

 

בעקבות פסגת וואי, דרש ראש הממשלה בנימין נתניהו שהמועצה הלאומית הפלסטינית תצביע על ביטול סעיף באמנה הפלסטינית הקורא להשמדת ישראל. לצורך זה הסכים קלינטון להגיע בעצמו כדי לנאום בפני חברי המועצה. "הגעתי לארץ חודש לפני ביקור הנשיא. הבעיה העיקרית הייתה ביטחונית כמובן. אנשי הביטחון לא היו מרוצים מזה שקלינטון יבוא לעזה. אנחנו מכונסים בחדר ישיבות במשרד החוץ בירושלים ואני מאזין לשב"כנקים שמדברים ביניהם עברית ולא יודעים שאני מבין כל מילה. 'איזה רעיון מסוכן זה להביא את הנשיא לעזה', הם אמרו. 'אנחנו לא רוצים להיות אחראים לטיפשות הזאת'. כשנפרדתי מהם בעברית, ההפתעה שלהם הייתה גמורה. העיניהם שלהם יצאו מחוריהן".

  

הסיוע של קלינטון לא סייע לו לנצח בבחירות לאחר רצח רבין. פרס (צילום: AP) (צילום: AP)
הסיוע של קלינטון לא סייע לו לנצח בבחירות לאחר רצח רבין. פרס(צילום: AP)

 

רוזנטל מספר כי עלתה השאלה אם קלינטון יגיע לעזה בלימוזינה, במסוק או במטוס וינחת בשדה התעופה החדש בעזה שאותו הוא אמור לחנוך. בנוסף, עלו גם שאלות שקשורות לפרוטוקול ולבטיחות הנשיא. "מהצד הפלסטיני דיברו איתי נביל שעת וסאיב עריקאת. סוכם שיהיה משמר כבוד, אבל פחות מקבלת פנים נשיאותית כדי שקלינטון לא יצטרך לעבור בין השורות של המשמר הפלסטיני", מספר רוזנטל. "אמרתי לשעת ולעריקאת: אתם רוצים שנתייחס אליכם כמו אל מדינה? יהיה נפלא אם הנשיא שלכם ילבש חליפה במקום מדים. הם ניסו לשכנע את יאסר ערפאת לא ללבוש מדים, אבל נכשלו. אולם, כל האנשים שהקיפו את ערפאת נדרשו ללבוש חליפות ולהתנהג יפה".

 

כשסוהא ערפאת הביכה את הקלינטונים

"הגעתי למשרד של ערפאת וראיתי בו צילום של כיפת הסלע. ניסיתי לשכנע את הפלסטינים להסיר את הצילום עם בואו של קלינטון משום שהוא היה מעלה את נושא ירושלים בצורה מאוד חזותית. אני חושב שבסוף הצילום לא הוסר, אבל דאגתי שהם יצולמו מזווית אחרת".

 

בסוף איש המסתורין הוזמן. קלינטון ונתניהו, 1998 (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
בסוף איש המסתורין הוזמן. קלינטון ונתניהו, 1998(צילום: יעקב סער, לע"מ)
 

"האכזבה הגדולה הייתה ההצהרה של סוהא ערפאת, כשהילרי לצדה, שישראל מרעילה את המים של הפלסטינים. הייתה מבוכה גדולה. אנחנו יכולים לתכנן מראש הרבה, אבל לא את זה. השהייה של קלינטון בעזה נמשכה מעבר לרגיל והוא נכנס עם ערפאת למשא ומתן. ערפאת רצה שקלינטון יישאר ללילה, אבל אין דבר כזה שנשיא ארה"ב נשאר ללילה במקום שלא תוכנן מראש - ובטח לא בעזה. קלינטון חזר במסוק לירושלים ולמחרת בבוקר הוספנו פגישה במעבר הגבול".

 

לדן רוזנטל הייתה בעיה לא פשוטה עם הישראלים. לארוחת הערב שבה נתניהו אירח את קלינטון, לא הוזמנה אישיות ישראלית בכירה. למרות הזמן שעבר, רוזנטל אינו מוכן לחשוף את זהות האיש. נתניהו לא רצה אותו בארוחת הערב, קלינטון דווקא כן. אז מה אומרים למארחים?

 

"כשנתקלנו בבעיות עם הישראלים שמולנו ורצינו להעביר מסר ולא היה נעים לומר בשיחה פנים אל פנים, נהגנו לדבר בינינו בטלפונים הניידים כי ידענו שהם מצותתים שלנו ושומעים הכול. במקרה הזה אני ועמיתי אכלנו שווארמה ברחוב בן יהודה בתל אביב. עמדנו זה ליד זה, אבל התחלנו לדבר בינינו בניידים. 'האם אתה מאמין לזה? הם לא מבינים? אתה מאמין שהם לא מזמינים אותו?' קלינטון לא המארח, אבל לא רצינו שהאי-הזמנה תידבק בביקור של הנשיא. למחרת התבשרנו שהוא אכן מוזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
הגיע להלוויה עם שלושה נשיאים לשעבר. קלינטון בקבר רבין
צילום גלי תיבון
צילום: אלכס קולומויסקי
לא רצה להזמין אישיות ישראלית בכירה לארוחה עם קלינטון. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
"ישראל מרעילה את המים של הפלסטינים". סוהא ויאסר ערפאת
צילום: איי פי
מומלצים