שתף קטע נבחר

 

ועדת התחרותיות: להקל על מעבר בין הבנקים

בנוסף לאימוץ מסקנות הביניים שכבר פורסמו, הוועדה לבחינת התחרות במערכת הבנקאית ממליצה לקדם מתן אשראי צרכני לציבור מהחיסכון הפנסיוני ולהוזיל את עמלות החשבון לעסקים קטנים עם מחזור של עד חמישה מיליון שקל. ההמלצות הוגשו לשר האוצר הנכנס, יאיר לפיד

שנה וחצי אחרי שמונתה, הגישה היום (ג') הוועדה לבחינת התחרות במערכת הבנקאית את המלצותיה הסופיות לשר האוצר הטרי, יאיר לפיד .

 

מטרת הוועדה היתה לבחון את שלל הכשלים המאפיינים את המערכת הבנקאית הקשורים במגזר משקי הבית והעסקים הקטנים ולהמליץ על פתרונות לקידום התחרות בתחום ניהול חשבון העו"ש, שירותי החיסכון והאשראי למגזרים אלה - הן בתוך המערכת הבנקאית והן מחוצה לה.

 

  

בחודש יולי 2012 פרסמה הוועדה את מסקנות הביניים, ולאחר שנשמעו עמדות הציבור, החליט הצוות להשאיר על כנן את המלצותיו ובהן צעדים להגדלת מספר השחקנים בענף, צעדים להגברת התחרות בין השחקנים הקיימים וצעדים משלימים הכוללים התערבות רגולטורית לפתרון כשלי שוק. בנוסף, החליט הצוות להמליץ על צעדים נוספים להגברת התחרות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אשראי לציבור מקרנות הפנסיה

בין היתר, החליטה הוועדה על הגדלת התחרות במתן אשראי למשקי הבית ולעסקים קטנים מצד גופים חוץ בנקאיים. במסגרת זו הוקם צוות בראשות הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר, לגיבוש הצעדים להעמדת אשראי קמעונאי ממקורות החיסכון הפנסיוני והסרת החסמים הרגולטוריים הקיימים כיום. בכוונת צוות זה לסיים את עבודתו עד סוף השנה.

 

עוד נקבע כי כדי להקל על אפשרות המעבר בין בנקים, תוטל חובה על הבנק לפתח אמצעים טכנולוגיים שיאפשרו שימוש באינטרנט לצורך מתן הוראות לסגירת חשבון והעברתו לבנק אחר. בנוסף הבנק אליו עובר הלקוח יוכל לעשות עבורו את כל הפעולות הקשורות והנדרשות לצורך סגירת חשבונו של הלקוח בבנק הקודם.

 

כדי לתת מענה לאחת הבעיות המרכזיות במעבר בין בנקים - המורכבות שהעברת ההרשאות לחיוב חשבון מבנק לבנק, הוועדה קבעה כי יוסרו חסמים רגולטורים כך שתהליך העברת הרשאות יהיה פשוט יותר וכן לבנק אליו עובר הלקוח תהיה הסמכות לטפל בהעברת ההרשאות עבורו.

 

עם זאת יש לציין כי הוועדה לא טיפלה בבעיה נוספת המעכבת מעבר בין בנקים והיא עסקאות תשלומים שבוצעו בכרטיס האשראי הבנקאי, בבנק אותו מעוניין הלקוח לעזוב. נכון להיום - הבנק יסרב לסגור את חשבון הלקוח כל עוד לא הסתיימו התשלומים בכרטיס האשראי.

 

עסקים קטנים: עד 5 מיליון שקל

עוד קבעה הוועדה, במסגרת המסקנות הסופיות, כי תורחב אוכלוסיית העסקים הקטנים אשר תהנה מתעריפי עמלות קמעונאיים לניהול חשבונם, ובהתאם גובש נוסח תיקון חקיקה ליישום ההמלצה.

 

נכון להיום, רק עסקים בעלי מחזור של עד מיליון שקל נהנים מתעריפי עמלות קמעונאיות (הזולות יותר) - בדומה למשקי הבית. המציאות הזו מונעת מעסקים קטנים רבים הצטרף לתעריפון הקמעונאי, גם בגלל הטרחה הקשורה בהמצאת הדוחות כספיים והמסמכים המעידים על עמידה בקריטריונים.

 

כך, בדיקה שנערכה בחמשת הבנקים הגדולים בשנת 2011 העלתה כי רק 16,374 עסקים קטנים נהנו מהתעריפון הקמעונאי לעומת 318,484 עסקים שחוייבו על פי התעריפון העסקי (היקר יותר). כעת קובעת הוועדה כי לעניין זה יוגדרו כעסק קטן, עסקים בעלי מחזור של עד חמישה מיליון שקל ולא עד מיליון שקל.

 

לדברי המפקח על הבנקים, דודו זקן, לוחות הזמנים ליישום ההמלצות, הדורשות שינויי חקיקה, תלויים בממשלה החדשה שהושבעה, כך שספק אם יתבצעו עד סוף השנה.

 

בצוות בראשות המפקח על הבנקים, היו חברים: עודדה פרץ - סגנית המפקח על הבנקים בבנק ישראל, ד"ר שלומי פריזט - הכלכלן הראשי של הרשות להגבלים עסקיים, אייל אפשטיין - סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, רני נויבואר - ממונה, מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, מוריס דורפמן - סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה וגיל כהן - מנהל החוב הממשלתי במשרד האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקח על הבנקים, דודו זקן
צילום: ששון טירם
מומלצים