הדולר נחלש, איך זה ישפיע על הכיס של כולנו?
מחיר הדלק ירד, הנופשים בחו"ל הוזלו ומחיריהם של מוצרים מיובאים צפויים לרדת. מצד שני, צמיחת המשק תיפגע ושכר עובדי ההיי-טק יספוג מכה, כמו גם חסכונות הפנסיה שלנו. שער הדולר ירד לאחרונה לשפל של שנה וחצי מול השקל, והדבר משפיע ועוד ישפיע על כולנו, לכאן ולכאן
הכותרות הכלכליות בשבועות האחרונים בדבר היחלשות הדולר לשפל של שנה וחצי החזירו שוב את הדיון בצורך של הממשלה ובנק ישראל לחזור ולהתערב בשוק מטבע החוץ (מט"ח) כדי לסייע למשק הישראלי.
- כתבות נוספות בנושא מט"ח
המחאה החברתית של קיץ 2011 והצמא הגובר בציבור לחינוך פיננסי, גרמו לחלק משיחות הסלון בבתים בישראל לעסוק איך לא, בשער הדולר. אבל עד כמה שערו של הדולר משפיע על כל אחד ואחת מאיתנו? והאם אנחנו מודעים ליתרונות או לסכנות הנוגעים להיחלשותו?
נראה כי אחד הגורמים המרכזיים להיחלשות שער הדולר, הוא תחילת הזרמת הגז למדינת ישראל ממאגר "תמר". בעקבות הזרמת הגז, חברת החשמל חוסכת רכישה יקרה של דלקים ובכך למעשה היא זקוקה לפחות מט"ח.
מאחר שמדובר בגורם מרכזי במפת הביקושים לדולר במשק, הצמצום ברכישות המט"ח של חברת החשמל יוצר חלל התורם לכוחם של מוכרי הדולר הגוברים על הקונים. הפקת הגז מתמר תעודד צמיחה של 1% לשנה, תשפר את מאזן התשלומים של האנרגיה ב-3 מיליארד דולר ותחסוך כ-60% מעלות האנרגיה של התעשייה - כ-2.7 מיליארד שקל בשנה.
בניגוד לטענות המועלות לעתים כלפי יבואנים של מוצרי חשמל ורכב, הצלחנו להרגיש את היחלשות הדולר ממש בתוך הכיס בשבוע שעבר כשהתבשרנו על הוזלה של 38 אגורות במחיר של ליטר דלק. אמנם לא מדובר בהשפעה ניכרת על ההוצאה החודשית של משק הבית, אך מי היה מתנגד לעוד כמה שקלים בכיס בסוף החודש?
אם הדולר ימשיך בהיחלשות אל מול השקל, צפויים מחיריהם של מוצרים מיובאים נוספים לרדת ולהקל על ההוצאה החודשית של כולנו. לדאבוננו, מי שיהנה מאותן ההוזלות הם דווקא העשירונים העליונים שמחזיקים לרוב יותר מרכב אחד ונוהגים לבלות יותר בחו"ל.
עונת הנסיעות הגדולה של הקיץ כבר ממש בפתח. בעקבות היחלשות הדולר והאירו, הרבה מאוד יעדים בעולם הפכו זולים יותר לישראלים, בהשוואה לשנים האחרונות. אחרי הכל, מחירי חבילות הנופש נקובים בעיקר בדולר ובאירו. מי שיזמין חופשה שעלותה דולרית, יזכה להוזלה של כ-10% בממוצע בהנחה שהמחיר נקוב בדולר או באירו ואינו נקוב בשקלים חדשים.
אך לא כולם מרוויחים
למרות האופטימיות הרבה, ברמה המקרו-כלכלית, היחלשות הדולר והאירו רעה למשק הישראלי. כ-40% מהתוצרת במשק הישראלי נובעת מהייצוא וכשהתמורה השקלית של אלה המייצאים קטנה, הם מתקשים להתמודד עם התחרות הגוברת מעבר לים ובשעה של משבר חובות חמור במדינות אירופה. לכן, אם היצואנים לא ירכשו הגנות מט"ח ויפעלו להגנה על ערך תמורות היצוא בין היתר באמצעות יועצים מומחים, הם עלולים למצוא את עצמם בפני שוקת שבורה.
מי שייפגע מהיחלשות הדולר הם בעיקר עובדי ההיי-טק. חברות יצוא הטכנולוגיה והכימיה הגדולות המתמודדות עם העלייה בעלות שכר העבודה המקומי בישראל כאשר זה נמדד בדולרים, יתקשו מאוד להסכים לתוספות שכר ומענקים בתקופה שכזו.
נפגעים פוטנציאלים נוספים הם חסכונות הפנסיה שלנו. במהלך השנתיים האחרונות נרשמה הסטה משמעותית של כספי השקעה מוסדיים מהבורסה בתל-אביב אל מעבר לים. מגמה זו לא צפויה להתהפך והכסף לא יחזור לישראל במהרה, אך סביר שחלק מאיתנו יספוג פגיעה בתיק ההשקעות הפנסיוני שלו, עקב שחיקת ערך ההשקעות בדולר ובאירו, עם היחלשות מטבעות אלו אל מול השקל.
הכותב הוא מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות