ויצ'נזה: עיר הארכיטקטורה של איטליה
בצפון-מזרח איטליה נמצאת אחת הערים הארכיטקטוניות היפות שתבקרו בהן, והכל בזכות האדריכל אנדראה פלאדיו, בן המאה ה-16, שעבודותיו אף הוכרו כאתרי מורשת עולם של אונסק"ו
ויצ'נזה (Vicenza) היא עיר מקסימה בצפון-מזרח איטליה, כ-60 ק"מ מערבית לוונציה, המונה כ-125 אלף תושבים שרובם מבוססים כלכלית, הפכה לעיר תיירות בזכות יופיה האריכיטקטוני בהשראתו של אחד מגדולי האדריכלים שצמחו באיטליה - אנדראה פלאדיו (1508- 1580).
פעילותו של אנדראה פלאדיו הושפעה רבות מסגנון הבנייה היווני, הרומי והרנסנסי. פלאדיו ביקר מספר פעמים ברומא והושפע מאוד ממה שראו עיניו, פירסם ספר בשם "עתיקות רומא" ובו פירט את רשמיו ומחקריו מהמבנים וסגנונות הבנייה.
עוד טיולים איטלקיים בערוץ התיירות:
- קלבריה: טיול בשפיץ של המגף האיטלקי
- סיציליה: הצעה לחופשה שלא תוכלו לסרב לה
- ללקק את האצבעות: מוזיאון גלידה יפתח באיטליה
פלאדיו לא זכה לראות את עבודותיו מושלמות וחלקן בוצע לאחר מותו. ויצ'נזה זכתה לתקופת פריחה ושגשוג בימיה של האימפריה הרומית והיא נכבשה והתאוששה לעיתים קרובות, עד שהצטרפה לאיחוד איטליה בראשותו של המלך ויטוריו עמנואל השני במחצית השנייה של המאה ה-19. עבודותיו של פלאדיו זכו להכרה עולמית, כשאונסק"ו הכריז עליהן כבעלי חשיבות למורשת עולמית.
הרחוב המרכזי בעיר מכונה על שמו - קורסו פלאדיו (Corso Palladio). הכניסה לרחוב מצד מערב היא שער
העיר, הכוללת חומה ומגדל מצודה שחלש על הכניסה לצורכי תצפית והגנה.
סמוך לכניסה מצוי פסלו של ג'וזפה גריבלדי, שהיה מהדמויות הבולטות שפעלו למען איחוד איטליה לפני כ-150 שנה. הרחוב עצמו מאוד אלגנטי ויש בו, בצד ארמונות שעיצב פלאדיו, גם חנויות אופנה, תכשיטים וזהב ומסעדות.
אל העיר אפשר להגיע ברכבת ממילנו או מוונציה. מומלץ להחנות את הרכב שלכם מחוץ למרכז העיר, בחניונים המסומנים במפת העיר, ולהתנהל רגלית.
התיאטרון העתיק באירופה
בקצהו המזרחי של רחוב קורסו פלאדיו, מצויה כיכר מטאוטי (Piazza Matteotti) ובה האטרקציה המרכזית, לדעתי, התיאטרון האולימפי (Teatro Olimpico). התיאטרון העתיק באירופה בתוך מבנה סגור, כשהתפאורה העשויה מעץ גבס וסטוקו קבועה ולא משתנה.
התפאורה כוללת שלושה רחובות, היוצרים תחושה תלת-מימדית. צורת הבמה ואופיה משפיעים על חווית הצופה והיא מעוטרת בפסלים רבים. פלאדיו החל את תכנון התיאטרון ב-1579, אך נפטר כשנה מאוחר יותר. הוא לא זכה לראות את התיאטרון בשלמותו, לכן בנו, סילה פאלדיו, ומאוחר יותר גם תלמידו, ויצ'נצו סקמוצ'י, השלימו את המלאכה.
התיאטרון נפתח בהצגת הטרגדיה "אדיפוס המלך" של סופוקלס. יצויין כי, המילה "אולימפיקו" מקורה בגוף איטלקי - מעין ועד אקדמי - שנוסד בוויצ'נזה במחצית המאה ה-16 ותפקידו לשמר את התרבות הקלאסית-האיטלקית, עוד מהתקופה הרומית באמצעות העלאת מחזות, טרגדיות, מופעי ריקודים על במת התיאטרון.
המבנה הוקם על הריסות מצודה, והכניסה רצופה בפסלים רבים המצויים בתוך גן. כניסה בתשלום, סגור ביום שני.
בזיליקה פלאדיאנה
"כיכר האדונים" (Piazza dei signori) סמוכה לקורסו פלאדיו ומצויה אף היא במרכז העיר. הכיכר מוקפת
- יצאתי לפסק זמן בין יקומים מקבילים בשלכת של טנסי
- 589 דולר לכריסמס בפראג: בדקנו אילו חבילות נופש לחג המולד נותרו על המדף
- "ישבנו בהוסטל בקולומביה ופתאום מישהו צעק !Free Palestine" – מדריך למטיילים במלחמה
- זאת המדינה האהובה עליי באירופה הקלאסית - והיא לא מפסיקה להפתיע
- אגמים, טרקים ואוכל טעים וזול: ביקרנו במדינה מפתיעה באירופה
במבנים מיוחדים מכל צידיה, כשהבולט מביניהם הוא בזיליקה פלאדיאנה (Basilica palladiana). מבנה זה תוכנן על-ידי פלאדיו החל מ-1546 והשלמתו נעשתה לאחר מותו.
הבזיליקה הוקמה על יסודות מבנה ישן שקרס. פלאדיו עטף את המבנה בשיש לבן, על מנת לייצב אותו. בהשראת האדריכלות הרומית הוא בנה שתי קומות המחוזקות על-ידי עמודים יוניים ודוריים, שתומכים קשתות אבן לאורך הקומות.
הבזיליקה ידועה גם בשמה Pallazo della regione, ושימשה כבניין מועצת העיר שבה התקבלו החלטות חשובות מאוד על עתידה הכלכלי חברתי של העיר. פלאדיו הוא שכינה את המבנה בזיליקה ועבודה זו יצרה לו מוניטין רב, כך שפטרוני העיר הזמינו ממנו עבודות נוסופת.
ממול לבזיליקה נמצא מבנה מרשים נוסף - לוג'יה קפיטאניו (Loggia del Capitanio) במבנה זה, שבו התגוררו שליטי העיר, הצליח פלאדיו ליצור חזית ובה שלוש קשתות הנתמכות על ידי ארבעה עמודים קורינתיים, ולידם פסלי שיש מרשימים. בצידי המבנה ישנן שתי קשתות נוספות.
"הווילות של פלאדיו"
בכיכר נמצא מגדל הפעמונים (Torre di piazza). מבנה מרובע שרוחבו 7 מטרים והמתנשא לגובה של 82 מטרים. המבנה הושלם במאה ה-14,הצריח נבנה ב-1444 ו"הולבש" על שעון מכני המצוי בצלע הפונה למערב. ניתן לטפס רגלית לצריח וממנו נשקף נוף מרהיב על העיר כולה.
פטרוני העיר הזמינו מפלאדיו עבודות תכנון של מבני מגורים, הידועים בשמם "הווילות של פלאדיו". המפורסמת ביותר היא וילה רוטונדה. מבנה זה ממוקם על גבעה נמוכה בדרום העיר, כשהווילה נבנתה כארמון-קיט במחצית השנייה של המאה ה-16, על פי הזמנה של הקרדינל פאולו אלמריקו.
הווילה מכונה בשם "רוטנדה" על שום הכיפה המצויה במרכז המבנה וצורתה עגולה. היא בנויה מארבע צלעות סימטריות, כשכל אחת פונה לצד אחר. העמודים נעשו כהרגלו של אנדראה, בהשראת האדריכלות הרומית.
בווילה פסלים רבים של נשים וגברים, היוצרים אצל המבקר תחושה של רוגע ושלווה כיאה לארמון נופש הצופה אל שטחים פתוחים, שחלקם חקלאיים. בנוסף על כך, משמשת הווילה כאתר צילומים לזוגות בחתונתם על רקע סביבה רומנטית.
מבנה נוסף המומלץ לביקור הוא Palazzo Thiene. מדובר בארמון שעיצב פלאדיו על פי הזמנת משפחת אצולה ששמה Thiene. חזית המבנה המצוי ברחוב המרכזי עשויה בסגנון גותי.
חשיבותו של הארמון קשורה לתקופתנו והוא משמש כמוזיאון ובו אוסף ציורים והדפסים מהמאה ה-18. יש בארמון סיורים מודרכים, המאפשרים לגלות ולהבין את פעילותו של פלאדיו. המקום מתוחזק על ידי הבנק המרכזי של ויצנזה.
הסיורים המודרכים מחייבים תיאום מראש באי-מייל.
ארמון קייריקטי (Palazzo Chiericati) הוא מבנה שתכנן פלאדיו ב-1550 ואשר הוזמן על ידי גרילמו קייריקטי. המבנה מצוי כיום ליד כיכר מטאוטי במפלס נמוך בעיר שמיועד לשיטפונות, לכן פלאדיו בנה אותו על משטח מוגבה עם מדרגות המקיפות את כל הארמון. כיום משמש הארמון כמוזיאון העיר.
יש להדגיש כי עבודות נוספות של פלאדיו מצויות בערים נוספות, כמו ונציה והעיירה בסאנו די גראפה, שבה תכנן גשר עץ מפורסם על נהר ברנטה. ביקור ממצה בעיר דורש כיומיים, ישנם בתי מלון רבים הסמוכים לרחוב המרכזי, קורסו פלאדיו.