השכן עשה מנגל בחצר? תיאלצו לסבול בשקט
תתפלאו, אבל למרות העשן, הריחות והרעש - מנגל בחצר הבית המשותף אינו נחשב מטרד. אז איך בכל זאת מתמודדים עם שכנים שמעדיפים לעשות "על האש" בבית ולא בפארק?
יום העצמאות הגיע וכל הארץ "דגלים דגלים" - וגם מנגלים. רוב עם ישראל יוצא לפארקים המתאימים כדי להדליק את הברביקיו המסורתי, אך יש גם כאלה שמעדיפים לעשות "על האש" עם בני המשפחה בביתם. נשאלת השאלה באילו צעדים ניתן לנקוט בעת מצב שבו השכנים שלנו הפעילו את המנגל במרפסת או בגינת הבית המשותף - ועלינו להתמודד עם העשן, הריחות וגם הרעש וההמולה.
כתבות נוספות במדור שכנים שכנים :
- יש מה לעשות: כשהשכן מעשן לכם לתוך הבית
- העשן מהשכן "הורג" אותי: איך מתמודדים?
- בית הקפה מרעיש לכם מתחת לחלון? יש פתרונות
תחילה חשוב לציין: "ביתו של אדם - מבצרו". כלומר, זכותו של אדם ליהנות מביתו, לרבות מהרכוש המשותף. לכאורה, מהלכה זו ניתן להבין כי אדם רשאי לעשות ככל העולה על רוחו במסגרת רכושו, גם אם יש בכך הפרעה לאחר.
מאידך, פקודת הנזיקין מורה כי "מטרד ליחיד הוא כשאדם מתנהג בעצמו או מנהל את עסקו או משתמש במקרקעין התפושים בידו, באופן שיש בו הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר, או להנאה סבירה מהם בהתחשב עם מקומם וטיבם".
אפשר להרעיש ביום העצמאות?
במילים אחרות, גם אם קיימת זכות לעשות שימוש בדשא המשותף, ובכלל זה "למנגל" עליו - אם המנגל ימנע שימוש סביר של דייר אחר בביתו, הרי שיהיה בכך מטרד. למרות האמור, צריך לזכור כי על פי ההלכה "מטרד ליחיד" ייחשב כפעילות המהווה הפרעה מתמשכת של ממש ולא הפרעה חד פעמית.
לפיכך, מנגל חד פעמי, למרות ההפרעה שהוא גורם לדייר אחר בביתו, לא ייחשב כמטרד. עם זאת צריך לזכור, כי כאשר מדובר בגינה המשותפת, גם לדיירים אחרים קיימת זכות לעשות שימוש בגינה וליהנות ממנה.
לעניין הרעש הבוקע עד השעות הקטנות של הבוקר, החוק העוסק במפגעי רעש אוסר השמעת רעש בחוזק מסוים בשעות המנוחה. אך חשוב לדעת כי החוק מחריג את הרעש הבא מחגיגות השמחה של יום העצמאות. לכן, מיותר להטריד את המשטרה בתלונות על רעש הבוקע מחגיגות יום העצמאות - גם בשעות הלילה המאוחרות.
לאור האמור, כאשר לכל אחד הזכות לחגוג, גם אם חגיגות אלה מפריעות לאחר, ובעיקר כאשר מדובר בחגיגות שהם בעצם של כולנו, אין ברירה: הדבר הנכון והראוי הוא לדבר ולהידבר. זאת על מנת שהחגיגות לעצמאות המדינה יהיו מאורע משמח - ולא יהפכו למריבה ולסכסוך בין השכנים.
הכותב הוא שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול