נקבע: לא רק מטרנה וסימילאק בבתיה"ח
לא עוד מותג אחד בלבד בכל בי"ח: משרד הבריאות פרסם את תוצאות מכרז תחליפי החלב, במהלכו מטרנה, סימילאק ונוטרילון הציעו הצעות מחיר כדי להיכנס ל-11 בתיה"ח הממשלתיים. סימילאק שילמה את סכום הגבוה ביותר. אלו שני מותגים יוצעו להורים ברמב"ם ואלו בתל-השומר ובאיכילוב?
הסתיים מכרז תחליפי החלב של משרד הבריאות, שישנה את שוק מותגי תרכובות מזון לתינוקות בבתי-החולים. תוך מספר שבועות, יוצעו להורים שני מותגי תרכובות מזון לתינוקות בכל בי"ח, כך על פי חוק. המטרה: הורים שבחרו או שלא יכלו להניק את תינוקם, יוכלו לבחור בין מותגים ולא יהיו לקוחות שבויים של מוצר אחד בלבד, מצב שקיים היום ברוב בתי-החולים בארץ.
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
ועדת המכרזים קבעה היום (א') כי בבתי-החולים איכילוב, שיב"א תל-השומר ואסף הרופא, יינתנו תחליפי החלב של סימילאק ומטרנה. ברמב"ם, נהריה, וולפסון והלל יפה יחלקו את המותגים סימילאק ונוטרילון. בברזילי, זיו, פוריה ובני ציון זכו מטרנה ונוטרילון.
נראה שלמרות כניסתו של שחקן שלישי לשוק תחליפי החלב בבתיה"ח - סימילאק ומטרנה הן הזוכות הגדולות במכרז. החלוקה לבתי-חולים נעשתה לפי גובה המחיר שכל חברה הסכימה לשלם במסגרת מכרז שערך משרד הבריאות. סימילאק שילמה את המחיר הגבוה ביותר, מטרנה את הסכום השני בדירוג ונוטרילון את הסכום הנמוך ביותר.
עד כה רק סימילאק ומטרנה ניתנו ליולדות בבתיה"ח – כל חברה שלטה בבי"ח אחר. כמה מבתי החולים לקחו תשלום מהחברות, אחרים קיבלו את המוצרים בחינם.
סימילאק ומטרנה: בסל שכולל 78% מהלידות בארץ
המכרז נערך ביום חמישי האחרון, בהליך של תיחור (תמחור דינאמי), בו השתתפו שלוש חברות: מטרנה (שבבעלות אסם), סימילאק (שמשווק על ידי פרומדיקו) ונוטרילון (של נוטרישה שמשווק על-ידי טבע) שהתחרו ביניהן על הזכות להיכנס לבתיה"ח. מדיצ'י, החברה שמשווקת בארץ את אופטימיל, וחולשת על נתח שוק זניח, לא נמצאת בבתיה"ח ופרשה מהמכרז.
במסגרת המכרז, 11 בתיה"ח חולקו לשלושה סלים, כשכל בי"ח נכנס לשני סלים. בסל הראשון, נכנסו כ-6 בתי"ח ש-78% מהלידות בארץ מתרחשות בין כתליהם. בסל זה זכתה פרומדיקו שמשווקת את סימילאק. בסל השני, מספר דומה של בתי"ח, ש-69% מהלידות בארץ קורות אצלם. בסל השני זכתה חברת אסם שמשווקת את מטרנה. בסל השלישי 52.6% מהלידות, זכתה חברת טבע שמשווקת את נוטרילון.
בי"ח שנכנס לסל הראשון - יכול להופיע גם באחרון, תלוי בהרכב האחוזים, כך שבסופו של דבר כל בי"ח יספק ליולדות שני מותגי תרכובות מזון לתינוקות. כדי להשתתף בהליך התיחור, על כל חברה היה להציע החל ממיליון שקל. במשרד הבריאות מסבירים שביקשו לתמרץ את החברות לשלם כמה שיותר על הסל הראשון.
ומה לגבי בתי"ח לא ממשלתיים?
משרד הבריאות יכול לערוך מכרז רק בבתיה"ח הממשלתיים, אך בתי-חולים אחרים מחויבים לחוזר מנכ"ל משרד הבריאות, שקבע שגם אצלם יהיו לפחות שני מותגים של תחליפי חלב. חלקם כבר פעלו בנידון, כשערי צדק ובני ציון הממשלתי (שמחזיק בשלושה מותגי מזון). אחרים, כקופת-חולים כללית, שמחזיקה 8 בתי"ח, חיכו לתוצאות המכרז כדי לצאת למכרז משל עצמם. בי"ח שלא יעמוד בחוזר המנכ"ל – הממונה ההגבלים יכפה עליו לעמוד בו.
בבתיה"ח הממשלתיים רוב הלידות בארץ, 66 אלף, בעוד שבבתיה"ח של קופת חולים כללית מתרחשות 42,500 לידות. שאר הלידות – בבתיה"ח הפרטיים.
יעודד תחרות? לא בהכרח. ביקורת על המהלך
האם שינוי מפת תחליפי החלב בבתי-החולים תועיל לצרכן? לא בהכרח. מי שמרוויח הכי הרבה מהמכרז הזה זו נוטרילון, שתזכה לפלטפורמת שיווק נוספת וחשובה ולאו דווקא הצרכנים. יש טענות שעלות ההשתתפות במכרז - מינימום מיליון שקל - וההשקעה באספקת המוצרים לבתי החולים - עוד כמה מיליוני שקלים - תגולגל לעליית מחיר לצרכנים.
עד כה, החברה היחידה שהביעה התנגדות למכרז משרד הבריאות היתה פרומדיקו, משווקת סימילאק, שהגישה עתירה מנהלית נגדו. בין היתר טענה שניתנת עדיפות במכרז לחברת טבע. ביהמ"ש דחה את העתירה וקבע שמשרד הבריאות פעל כדין.
ביקורת נוספת על המכרז באה מכיוון בתי-החולים הממשלתיים. עבורם הכנסת מותג נוסף דורשת היערכות כמו גם הפסד תמלוגים מהחברות של כ-20 מיליון שקל בשנה. ח"כ דני דנון הציע בחוק לעידוד הנקה שבתי-החולים לא יקבלו תמלוגים כלל והחברות יספקו מוצרים נטולי לוגו. הצעה זו לא אומצה בינתיים.
המכרז גם עומד בסתירה לכוונת הרשות להגבלים עסקיים לערוך בסוף אפריל שימוע לחברות תחליפי החלב, לקראת הכרזה עליהן כקבוצת ריכוז.
ממשרד הבריאות מסרו כי: "בהמשך להודעת הזכייה, יוזמנו החברות לחתום על ההסכמים. מדובר במהפכה בשוק תחליפי החלב שצפויה לעודד את התחרות, את התעניינות היולדת בתחליף העדיף לה והורדת המחירים בשוק. משרד הבריאות יבחן את תוצאות הרפורמה בתוך 6 חודשים ויחליט על המשך הצעדים הנדרשים".