שתף קטע נבחר

 

השר שלום מזהיר: ייתכנו הפסקות חשמל בקיץ

הוועידה הלאומית לאנרגיה נפתחה היום בתל-אביב עם אזהרה מפי שר האנרגיה והמים - צוותי המשרד מנסים למנוע הפסקות חשמל בקיץ הקרוב, בשל תקלה שפקדה את תחנת הכוח בגזר בסוף חודש מרס. מחוץ לוועידה עשרות מפגינים קוראים "הון, שלטון, עולם תחתון"

שר האנרגיה והמים סילבן שלום, הזהיר הבוקר (ב') כי התקלה שפקדה את תחנת הכוח בגזר לפני כחודש, הגדילה את החשש למחסר בחשמל בקיץ הקרוב. את הדברים אמר שלום בוועידה הלאומית לאנרגיה, שמקיים המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה במלון הילטון תל-אביב, על רקע יום כדור הארץ המצוין היום ברחבי העולם.

 

 

"חברת החשמל נמצאת במצב לא פשוט בכלל והיא ספגה מכה נוספת עם הפסקת הזרמת הגז ממצרים", אמר שלום. "מאז כניסתי לתפקיד אני עוסק בדבר מרכזי אחד - למנוע את האפשרות של בצורת חשמל בקיץ. הזמן קצר והמטלה לא פשוטה. התקלה בחנת הכוח בגזר הגדילה את החשש למחסר בחשמל בקיץ הקרוב".

 

מוקד הבקרה של חברת החשמל (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
מוקד הבקרה של חברת החשמל(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

לדברי השר, "התחלנו לפעול על מנת לתקן את הדרוש תיקון בגזר, נפגשתי עם OPC (תחנות הכוח הפרטית של החברה לישראל - א"ל) על מנת לוודא שיעמדו בלוחות הזמנים. אם נוסיף את דוראד ודליה אנחנו מדברים על 2,000 מגה וואט חדשים. כולנו תקווה שנצליח לשמור על המשך האספקה הסדירה".

 

הוועידה נפתחה כאשר עשרות מפגינים מארגוני סביבה וארגונים חברתיים מוחים מחוץ לה. המפגינים - מארגון "מגמה ירוקה", מתנועת הנוער העובד והלומד וממטות המאבק של תושבי כרמל מנשה ועמק חפר (המוחים כנגד הכוונה להקים מתקן יבשתי לקליטת גז טבעי בשטחם) – קראו קריאות "הון, שלטון, עולם תחתון" והניפו שלטים שקראו שלא לייצא את הגז הטבעי של ישראל לחו"ל ולא להקים מתקן יבשתי לקליטת הגז.

 

מפגין התפרץ לבמה 

אחד המפגינים מארגון "מגמה ירוקה" אף הצליח להיכנס לשטח הוועידה, עלה על הבמה ונטל את המיקרופון. הוא פנה לשר האנרגיה, סילבן שלום, ולשר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, שנכחו בוועידה, וקרא להם שלא לאשר יצוא גז והקמת מתקן יבשתי. "האינטרסים של האנשים שיושבים כאן", אמר בהתייחסו לראשי ענף האנרגיה שבאו לוועידה, "בדרך כלל אינם חופפים לאינטרסים של הציבור. האחריות מוטלת עליכם לדאוג לאינטרס של הציבור", אמר לשרים. 

 

 (צילום: מיכל שוקרון) (צילום: מיכל שוקרון)
(צילום: מיכל שוקרון)

 

מן הצד השני, גם למארגני הוועידה היה מסר אל השרים. "אנחנו קוראים לכם לבחון בחינה מקיפה את מסע הדה-לגיטימציה של אנשי העסקים בישראל", אמר יוסי רוזן, יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. "חובתנו לחבק משקיעים שמגיעים ארצה, לעודד אותם ולא להתייחס אליהם כאל אויבים". 

 

רוזן דיבר גם כנגד הרגולציה החריפה שמוטלת על היזמים בישראל וקרא למשרד האוצר למתן את שיעור המיסוי על ענף האנרגיה. "הגיע הזמן להקפיא את המסים המוטלים על ענף האנרגיה. צריך לקרוא למשאבת הדלק משאבת הכסף. שני שלישים מהכסף שנגבה עבור דלק זורם לקופת המדינה ורק שליש לכל השאר".

 

הדרך לקדנציה מוצלחת עוברת דרך הורדת מחירים 

אך משעלה שר האנרגיה והמים על הבמה, התברר כי הרוח הנושבת בקרב השרים אינה זו של הסרת חסמים רגולטוריים. כמו ישראל כץ, שהחליט אתמול להביא את אישור הסכם שמיים פתוחים לממשלה למרות מחאות חברות התעופה, גם שלום מבין שהדרך לקדנציה מוצלחת עוברת דרך הורדת מחירים בתחום אחריותו.

  

"משרד האנרגיה צריך להביא בחשבון גם את המשתמש הסופי", אמר שלום. "נכון שהאחריות של המשרד היא שנלחץ על המתג ויהיה אור, אבל אנחנו גם צריכים לחשוב כיצד להוזיל את החשמל, ולא רק כיצד לייצרו. אני מתכוון לשים במרכז תשומת הלב את הצרכן הישראלי. נמנע בזבוז, ונדרוש התייעלות כל אחד מהגופים במשק האנרגיה".

  

את עיקר הדגש שם שלום על נושא מחיר החשמל. "כשאני אומר לספק חשמל אני מתכוון גם לבדוק את העלויות. תהיה עכשיו העלאה אחת נוספת אבל כולנו מקוים שמעתה ואילך נוכל להסתכל קדימה עבר הוזלה בתעריפי החשמל, עם כניסתם של יצרנים פרטיים ושל הגז".

 

בנוסף לכך הכריז שלום על שורה של הגבלות רגולטוריות שיטיל על ענפי אנרגיה שבהם מתקיים לדבריו "כשל שוק". "חתמתי לפני כמה ימים על צו המורה לפקח על עסקאות למכירת גז טבעי. החברות ידווחו על הרווחיות שלהן כדי שנוכל לבחון מתי יש כשל שוק ונדע שאנחנו צריכים להיכנס.

 

"בימים אלה אנחנו בוחנים את האפשרות להחזיר את הפיקוח למחירי גז הבישול, בשל כשל שוק שגורם לעלייה חדה במחירים. החלטתי גם לחתום על צו לפיקוח על מחירי הסולר, שייכנס לתוקף בעוד חודשיים. ההתערבות הזאת היא לטובת הצרכן ולטובת המשק הישראלי. כאשר אנחנו מדברים על פיקוח איננו עושים זאת בלב חפץ, אנו עושים זאת כשיש כשל שוק".

 

 

פרץ: "לא אהפוך את משרד האנרגיה לאויב היזמים"

השר פרץ, ניסה דווקא להרגיע את ראשי ענף האנרגיה. "אני לא מתכוון להפוך את משרד האנרגיה לאויב של היזמים. אנחנו נקדם את התעשייה כאשר אחד שומר על השני".  

 

מצד שני, לשר פרץ היו בשורות פחות טובות לחברות לקידוח הגז הטבעי. השר להגנת הסביבה מתנגד לאימוץ מסקנות ועדת הצמח המעניקות לחברות רשות לייצא חצי מיליארד מטר מעוקב של גז טבעי לחו"ל. "ועדת צמח עשתה עבודה טובה אבל לקבל את המסקנות הללו זה בלתי אפשרי", אמר פרץ. "ועדת צמח התבססה על מינימום של 900 מיליארד מטרים מעוקבים של גז, ואני מבין שהיום מדברים על כמויות קטנות יותר". 

 

פרץ הדגיש כי הא רוצה שקודם כל יגדירו את המינימום שלו זקוקה החברה הישראלית, על מנת לפרנס את התעשייה, את חברת החשמל וגם את ענף התחבורה, בגז טבעי לייצר אנרגיה נקייה. "צריך להגדיר קודם כל מה מדינת ישראל צריכה. בואו נשמור קודם כל 550 למדינת ישראל וכל מה שנשאר שייצאו. בכל המדינות הגז מניע את החשמל והתעשייה וענף התחבורה נשאר בשוליים. אני כשר להגנת הסביבה לא מוכן בשום פנים ואופן שידלגו על ענף התחבורה שהוא הגורם העיקרי לזיהום".

 

פרץ פנה לאנשי העסקים שישבו באולם ואמר, "אני עומד בראש משרד קטן, לא גדול ועתיר משאבים כמו משרד האנרגיה, אבל זה נותן לנו זמן עסוק בסוגיות חשובות. אני פונה אליכם, מדובר באוויר שינשמו הנכדים שלכם, זה לא נושא שאתם יכולים להגיד שהוא לא חשוב. אנחנו לא נמצאים בשנים של הגנה על פרחי הבר, זה שלב הרבה יותר מתקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סילבן שלום. "נבדוק את עלויות החשמל"
צילום: אוהד צויגנברג
המפגינים מחוץ למפלגה
צילום: עומרי גל
מומלצים