בין שתי פרוסות: הסנדוויצ'יות הטובות ביותר בארץ
כל הכריכים שעושים כבוד לפחמימה, ובעיקר למה שבתוכה. מחיפה ועד ירושלים - בחרנו את הסנדוויצ'יות הכי טובות בארץ
כל אחד יכול להכין בבית סנדוויץ', עניין של 2 פרוסות לחם, משהו באמצע, והרי לכם פינוק פחמימתי משמח. ובכל זאת, לפעמים הלב והבטן משוועים לכריך קצת אחר, מושקע ועם מרכיבים שאין לכל אחד במקרר. עם קצת נשמה בהכנה, בבקשה.
עוד בערוץ האוכל:
- פריקה שואו: מתכוני פריקה
- אופה במתנה: עוגיות לאורחים של איילת הירשמן
- בציר טוב: יקבים תאומים - גרמניה-ישראל
בדיוק בשביל זה קיימים מקומות שמגישים רק סנדוויץ' לא כחלק מהתפריט ולא בנוסף. מקומות שהתפריט שלהם - אם בכלל יש כזה - מוקדש לשתי פרוסות לחם או לחמנייה עם מילוי באמצע. או בלשון העם: סנדוויצ'יות.
לרוב מדובר בפיסות נדל"ן צנועות או סתם דלפק. מה שכן, הסנדוויצ'ים תמיד יהיו מהממים. קבלו אותם.
סנדוויץ' בר ברכה חיפה
כבר יותר מ־40 שנה עומדת ברכה מאחורי ויטרינת הזכוכית בדוכן שלה, מוציאה נקניק מורטודלה איטלקי או גבינה, ממש לא מהסוג המפונפן, ומכינה סנדוויצ'ים לקהל המכורים.
מאחוריה אריחי חרסינה לבנים עם עיטורים אדומים, לצדה קופה רושמת שנראית שייכת לעולם אחר. וברכה שם, מלהטטת בין הלקוחות לקופה.
הסנדוויצ'ים של ברכה עצומים בגודלם. הם מותקנים בתוך לחמניית ענק לבנה, מעשה הבית, כמו גם המיונז והחריף.
פה אין ממרחים תעשייתיים. זה מסוג המקומות שמקבלים את אופיים ואת ייחודם בזכות בעלת הבית. קצת כמו הסביח המיתולוגי של עובד מגבעתיים.
גם ברכה היא בעלת בית כזו: מכינה לסועדים את הכריכים בעצמה, ובדרך לא חוסכת מהם חוכמת חיים וקצת עצות על חשבון הבית.
הקסם שלה מהלך הרבה מעבר לגבולות העיר התחתית בחיפה. אנשים באים לכאן מרחבי העיר, שלא לומר מרחבי הארץ.
שבתאי לוי ,12 חיפה
פליישמן דלי תל אביב
"הרצל פינת תל־אביב," מכריז הלוגו של הדלי הזה, שנפתח לא מזמן ברחוב הרצל התל־ אביבי. רחוב הרהיטים המיתולוגי משמש אכסניה נפלאה למקום מהסוג הזה: באים, יושבים, חוטפים משהו וממשיכים הלאה.
נתחיל מהלחם: יש לחמניות, לחם פרנה מרוקאי, ג'בטה ולחם מחיטה מלאה. ברגע שתחשקו באחד מהם, הוא יישלח מיד אל תנור ובו חלוקי נחל ויצא טרי ומהביל. ועכשיו למילוי. העניין פה הוא הבשר והדגים. אלה נכבשים בשיטה שהביא גלעד פליישמן, הבעלים, ממשפחת קצבים שהיגרה מרומניה לישראל והעבירה את מתכון הכבישה הייחודי מאב לבנו. באגף הבשרי לשון בקר נימוחה, כתף בקר, קורנדביף וחזה הודו עסיסיים, ואילו באגף הימי: הרינג, סלמון, סרדינים ומטיאס.
וכעת לשילובים המומלצים":ברוקלין" הוא כריך קורנדביף, ירקות, איולי שום, פלפל חריף, חסה אמריקאית ובצל; ב"מנהטן" יש חזה הודו, מיונז, חרדל, חסה אמריקאית ועגבנייה; וב"ניו-יורקר" מתחבאים קורנדביף, חזה הודו, חזרת לבנה, מלפפון חמוץ וחסה אמריקאית. ויש עוד כמה. בתוספות: תפוצ'יפס (כן כן, וזה מה-זה כיף,( סלט כרוב חמוץ וגבעולי בצל ירוק בתוך כד של איקאה.
הרצל ,12 תל־אביב
שרי הרינג תל אביב
שרי הרינג (Cherry Heering) הוא שם המותג המפורסם של ליקר דובדבנים, שמיוצר על ידי חברה ידועה מדנמרק. זה גם שמה של הממלכה הפרטית שהקימה אושיית הקולינריה שרי אנסקי במתחם שוק הנמל בתל־אביב, שכולה חגיגה של טעמים, צבעים וריחות. כפי שניתן לנחש מהשם, זה מקום שמגישים בו כריך הרינג. למעשה, זו ההתרסה של אנסקי נגד תרבות האוכל כולה, כמו אומרת: צריך שיהיו מסעדות, אבל בסוף כולם חוזרים לסנדוויץ' הבסיסי, עם דג מלוח.
ובמקום שלה אנסקי מכינה את הסנדוויץ' הכי בסיסי והכי טוב: קצת בגט נפלא, קצת בצל, קצת חמאה, קצת חריף, וטור מסודר של דג כבוש, רצוי מטיאס. ההיצע משתנה, ויש גם שמאלץ הרינג, סלמון מעושן ואנשובי. אנסקי בעצמה מניחה את הכבודה על קרש חיתוך ירוק, חותכת את הדגים לפיסות ומגישה לסועד פיסת אושר. רצוי לקנח בשוט וודקה קפואה.
שוק הנמל, נמל תל־אביב
רובן רעננה
שורות-שורות של צנצנות ענק מזכוכית ובהן מלפפונים חמוצים מקשטות את הקירות של סנדוויצ'יית "רובן" הרעננית. הן מסודרות כמו חיילים במסדר, ונראות יותר כמו טפט. יש לרשת עוד כמה סניפים ברחבי הארץ, אבל זה כפי הנראה היפה ביותר. המלפפונים, מכל מקום, דווקא לא צפויים לעשות את דרכם לתוך הכריכים שמנפיקים במקום, אלא לשמש על תקן אלמנט עיצובי. כזה שזורק אותך מיד אל הדליז של ניו־יורק.
גם הכריכים ברובן ממשיכים את המסורת הניו־יורקית: שכבות ענק של בשר מעושן, הודו או בקר, נשלפות מתוך מכלי עישון מהבילים ונזרקות אל בין שתי פרוסות לחם לבחירתכם. עם קצת חרדל ברקע, פיסות חסה, עגבנייה ובצל, מדובר בפרויקט ארכיטקטוני שקשה מאוד לסגור בביס. כאן מאמינים בשפע.
הסנדוויצ'ייה נמצאת בבניין לשימור משנות ה-40 בתוך קומפלקס של כמה בתי אוכל שנפתחו לאחרונה במקום. וכך, אפשר להתחיל בכריך רב-ממדים ולקנח בגלידה באייסברג הסמוכה.
ברנר ,6 רעננה
השוק ראשון לציון
רחוב הרצל הראשל"צי, אולי אחד הרחובות העמוסים והסואנים בארץ, התחדש לאחרונה בתוספת נאה: סנדוויצ'יית בוטיק שמזכירה מזללות קטנות בניו־יורק או בלונדון.
המקום מעוצב כדוכן סנדוויצ'ים שלוקח את השראתו ממסעדות השוק באזור הבלקן והלבנט. מבחוץ הוא נראה כמו גלויה - עם גג רעפים אדום וחלונות ממוסגרים בצהוב צועק. בפנים, ארגזי הירקות משמשים כתפאורה, ומדלפקי הבר ניתן להציץ לרחוב ההומה. גם בפנים הומה, אבל ברחשים חיוביים של צקצוקי לשון של סועדים מרוצים.
התפריט מציע מגוון סנדוויצ'ים בפיתה טרייה, בבגטים או בלחם מחיטה מלאה. ומה בפנים? חזה עוף, שניצל, רוסטביף, חזה אווז, סטייק פרגית ואפילו מעורב ירושלמי. ויש גם סנדוויץ' טוניסאי, איך לא.
את הסנדוויצ'ים מלווה בר אנטיפסטי משתנה, עם סלטים יצירתיים מירקות העונה ללא תוספת תשלום. תמצאו שם, על דלפק עץ ארוך, סלטי חצילים שונים, סלט כרוב, סלט עם מגוון סוגי עגבניות עם בצל וסומק, סלט פלפלים חריפים, סלט גזר מרוקאי, כרובית בטמפורה, פלחי תפוחי אדמה בשום, מלח גס ועשבי תיבול. בקיצור, ארוחה שלמה, שאת כולה ניתן ורצוי להוריד עם שוט עראק.
הרצל 71 ראשון-לציון
הסנדוויץ' הטוניסאי אשקלון
כשחושבים סנדוויץ' חושבים קודם כל טוניסאי. אנחנו מדברים על לחם פריקסה מהביל, שנשלף מטיגון ומיד ממולא בכל טוב: לימונים כבושים, תפוחי אדמה, טונה, סלט דלעת, צלפים, ממרח פלפלים חריפים, מה לא. וכל הכבודה הזו, נוטפת שומן וטעימה-טעימה, נשלחת מיד אל הפה ולא מזכירה שום כריך אחר.
במדרחוב באשקלון מכינים את אחת הגרסאות המוכרות של יצירת המופת הצפון-אפריקאית. לאחראי קוראים שי סיטבון, והוא בן למשפחה שכבר כמה דורות מנהלת את עסקי הסנדוויץ' הטוניסאי, עוד בתוניסיה עצמה. למרבה המזל, המשפחה העלתה את העסק לארץ, וכך גם במדינת היהודים אפשר ליהנות מכל הטוב הזה.
את הסנדוויץ' אפשר לקחת בטייק־אוויי או לנסות להתפלל שיהיה מקום באחד השולחנות הבודדים. אז גם מקבלים ליד הפחמימות קערית קטנה עם חמוצים וזיתים. אם אתם לא בעניין של לחם נוטף שמן, אפשר לקבל את כל העסק גם בבגט.
רחוב הרצל ,42 אשקלון
New Deli ירושלים
נכון, יש גם סניף בקניון עזריאלי התל אביבי, אבל ניו-דלי - משחק מילים בין בירת הודו לבירת הדליז: ניו-יורק - מרושתת בעיקר בבירה, עם שלל סניפים במרכז העיר.
הסניף הראשון נפתח לפני כמעט 10 שנים. זה שברחוב יפו מתהדר בקיר לבנים מרשים ובשלט ניאון זרחני עם הלוגו השלם:
,New Deli סנדוויץ' שלרגע לא תטעו לגבי מה שמוכרים כאן. בפנים ובחוץ יש לא מעט שולחנות, סביבם יושבים סועדים מרוצים ונהנים מכריכי ענק.
הלחם הוא מסוג הלחמים שאופים במקום, וכל הכריכים הם על טהרת הבשר: רוסטביף, קורנדביף, חזה עוף במרינדה, מעדן אווז.
למרות ריבוי הבשר בכריך, מחירו מאוד נעים לכיס: כל הכריכים נמכרים במחיר אחיד של 25 שקל.
רחוב יפו ,34 ירושלים
הכתבה פורסמה במקרו במוסף "מסלול" של ידיעות אחרונות