המסע להצלת רָחָם נדיר שבקע בארץ ונפצע בירדן
רחם מדברי צעיר שבקע בישראל ושוחרר לטבע בחודש שעבר, עף לירדן ונפצע קשה בכנף לאחר שהתנגש בכבל מתח. רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע יצרו קשר עם עמיתיהם בירדן שהסכימו לראשונה להעביר את הדורס הנדיר לטיפול בישראל. הדורס הועבר במבצע מורכב לטיפול בביה"ח לחיות בר בתקווה כי יצליח לשוב בחזרה לטבע
ביש מזל לרחם המדברי צעיר שבקע בישראל, שוחרר בחודש שעבר לטבע ונפצע בירדן. הוא נחשב לאחד העופות הדורסים הנדירים בישראל המצוי בסכנת הכחדה. לאחר שבקע בשנה שעברה בגרעין הרבייה בחי-בר כרמל, הרחם שוחרר לטבע בחודש שעבר, כשהוא נושא עימו משדר רדיו זעיר על גבו ותג כנף.
- תושב חוזר? כלב ים נזירי נדיר נצפה באזור עכו
יגאל מילר, האחראי על פרויקט רביית הדורסים ברשות הטבע והגנים מספר ל-ynet כי מספר ימים לאחר השיחרור המוצלח, נצפה הרחם באזור החי-בר, אך עקבותיו נעלמו בתחילת אפריל. שבועיים לאחר מכן, קיבל אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים הודעה מעמיתיו בירדן כי הרחם נפצע בצידו הירדני של ים המלח, לאחר שהתנגש בכבל מתח ונפצע קשה בכנף.
התנאי לשחרור: נציג מישראל יגיע לקחת את הדורס
מאותו הרגע החל מירוץ חוצה גבולות כדי לנסות ולהציל את הדורס הנדיר, שאוכלוסייתו סובלת בשנים האחרונות מירידה חדה במספרה עקב ציד בלתי חוקי, התחשמלות והרעלות.
הרחם הועבר לטיפול רפואי בשמורת טבע בירדן ולאחר מספר ימים, הירדנים הביעו הסכמה להעבירו לטיפול בישראל בתנאי שיגיע נציג מישראל כדי לקחת אותו.
"חששתי שהוא ימות בדרך חזרה לישראל"
במסגרת שיתוף הפעולה בין רשות הטבע והגנים לחברה להגנת הטבע בפרויקט "פורשים כנף" שנועד להציל עופות דורסים, בחברה להגנת הטבע יצרו קשר עם גורמים בירדן עימם קיים שיתוף פעולה במסגרת פרויקט להדברה ביולוגית באמצעות תנשמות. לאחר שהוסדרה במהירות הניירת הדרושה להעברת בעל חיים מוגן בסכנת הכחדה בין המדינות, יצא נועם וייס, האחראי על פיתוח מרכז הצפרות בתל-אביב ואיש "החברה להגנת הטבע" מביתו ברחובות ביום שישי לפנות בוקר, במטרה להגיע מוקדם ככל האפשר אל מעבר הגבול לירדן באילת.
לאחר שעבר את הגבול, המתינו לו הנציגים הירדנים שלקחו אותו אל השמורה בה אושפז הדורס. אחרי מסע של שעות רבות בדרכים הם הגיעו אל השמורה והדורס נאסף בשלום. "הוא הוחזק בכלוב לא גדול, בקושי אכל. נראה חלש, פצוע ומיובש. חששתי שהוא ימות בדרך חזרה לישראל", מספר וייס ל-ynet. "עטפתי אותו כדי לשמור על חום הגוף ובתחילה פחדתי כי הוא סובל משבר פתוח בכנף, אך כשראיתי אותו הסתבר כי מדובר בשבר פחות רציני, אך עדיין מדובר בפציעה לא פשוטה".
לדבריו, זו הפעם הראשונה שהירדנים העבירו ציפור מוגנת לטיפול רפואי בישראל. "בעבר אספתי עופות פצועים ממסוף הגבול, אך לא נכנסתי לירדן כדי לקחת בעלי כנף לטיפול בארץ", הוא מציין. כשחזר וייס אל מעבר הגבול, הירדנים הצטלמו עימו ועם הדורס הפצוע לתמונה למזכרת. וייס מיהר להגיע לישראל כדי להספיק להמריא עם הרחם בטיסה לתל-אביב.
חברת "ארקיע" נרתמה אף היא למבצע ונאותה לסייע להטסת הדורס לתל-אביב, אך עקב ההמתנה הארוכה למעבר בין המדינות, וייס החמיץ את הטיסה האחרונה צפונה. לאחר מסע מתיש בדרכים לירדן ובחזרה, וייס המשיך את מסעו אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. הוא מסר את הרחם לידיו של שמוליק לנדאו, המטפל הראשי בבית החולים שהגיע לאסוף את הדורס הפצוע להמשך טיפול באזור מרכז הארץ.
מחזיקים טופרים: האם ישוב בחזרה לטבע?
בתחילת השבוע נותח הרחם בבית החולים לחיות בר. ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים סיפר כי הרחם סבל משבר בכנף. "השבר היה קרוב מאוד למפרק ומדובר בפציעה בת מספר ימים, בנוסף לפציעה באף וברגל. התלבטנו מאוד אם לנתח או לא. מדובר בפציעה עם סיכויי החלמה נמוכים, אך החלטנו לתת לו סיכוי להשתקם", הוא מגלה.
לאחר ניתוח שנמשך כשעתיים וחצי, הרחם אושפז בתא מבודד בהוראת השרותים הווטרינרים מחשש למחלות מדבקות. "הוא צפוי לעבור שיקום וטיפולים פיזיותרפיים. אני מקווה שהוא יוכל לשוב לטבע. אם לא, הוא יועבר לגרעין הרבייה כדי לסייע למין הנדיר להתרבות ולהגדיל את מספרו בטבע"
ברשות הטבע והגנים מציינים כי פרויקט הרבייה של הרחמים המדבריים בישראל זוכה להישגים מרשימים בשנים האחרונות. לדברי אוהד הצופה, גרעין הרבייה של הרחמים בישראל הוא אחד היחידים בעולם המצליחים להרבות כל שנה מספר רחמים, אשר בסופו של דבר משוחררים בחזרה לטבע. בשנים האחרונות הושבו למעלה מ-19 פרטים לטבע, דבר המצביע על כך כי האוכלוסיה המקומית הקטנה באזור הכרמל, מתחילה לגלות סימני יציבות לאחר שנים רבות בהם הרחמים נעלמו מהאזור.