למה אובמה מעדיף להתעלם?
העדויות שבידי ישראל על שימוש סורי בנשק כימי לא מספקות כנראה את הממשל האמריקני, לא מפני שאינן טובות דיין, אלא משום שהממשל מעדיף להתעלם מהן, אף שהבטיח לפעול
איתי ברון, ראש חטיבת המחקר באמ"ן, לא פלט את המידע בשוגג. קביעתו הברורה שמשטר אסד עשה שימוש בנשק כימי הייתה מכוונת ומתוכננת מראש. הוא לא רק נקב בתאריך המדויק, 19 במרס, שבו הטיל לדבריו המשטר פצצות גז סארין על תושבי אזור דמשק והעיר חלב, והרג בין 20 ל-30 איש. הוא גם חזר על כך ביתר פירוט בתשובה לשאלה ואף הוסיף הערה, שהשימוש בגז קטלני על ידי המשטר בסוריה הוא "עובדה מטרידה" מנקודת ראות ישראלית.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד דיווחים בחדשות ynet:
המחלוקת על הנשק הכימי: 'לישראל ראיות ישירות'
קרי: נתניהו לא אישר בפניי שאסד השתמש בגז
אין ספק כמעט שהבכיר באמ"ן התבטא לא רק באישור הרמטכ"ל, אלא גם באישור שר הביטחון, שרצה במכוון לייצר תהודה בינלאומית ובעיקר לעמת את ממשל אובמה עם עובדות שהוא מעדיף להתעלם מהן. השאלה היחידה היא אם המהלך שאותו אישר שר הביטחון, תואם גם עם ראש הממשלה. הערכתי היא שגם נתניהו היה בסוד המהלך. אף על פי כן הוא לא היה מוכן לאשר לשר החוץ האמריקני ג'ון קרי שצלצל אליו אתמול שהמידע אמין.
מדוע? מפני שראש הממשלה רצה כנראה להימנע מלהביך ישירות את הנשיא אובמה וממשלו אחרי ביקור שופע חיוכים והבטחות של הנשיא האמריקני בישראל, ובעיקר לנוכח הצורך של ישראל להסתמך על האמריקנים ולהיעזר בהם בנושא האיראני.
השאלה היא אם כן מדוע ראתה ישראל צורך לעמת את ממשל אובמה עם העובדות על שימוש בנשק כימי בסוריה, לפחות במקרה אחד, וזאת בידיעה ברורה שהדבר יביך את הנשיא בכבודו ובעצמו, שהתחייב כי מהלך סורי שכזה על ידי כל אחד הצדדים "ישנה את כללי המשחק"?
הפעם הראשונה היא המכריעה
לישראל היו שתי סיבות טובות להשמיע הצהרה בעניין הנשק הכימי בסוריה: האחת - ידוע מניסיון עולמי כי הפעם הראשונה שגורם כלשהו עושה שימוש בנשק לא קונבנציונלי היא הקשה ביותר מבחינתו. אחרי שנפרץ המחסום הפסיכולוגי, מי שעשה שימוש בנשק כימי פעם אחת בהחלט יחזור וישתמש בו בקלות רבה יותר במקרים אחרים. כך היה כשהמצרים עשו שימוש בנשק כימי בתימן בשנות ה-60, וכשסדאם עשה שימוש נגד הכורדים בני ארצו בשלהי שנות ה-80 ואחר כך נגד האיראנים באותה שנה.
הדאגה בישראל היא שאם הקהילה הבינלאומית ובעיקר ארצות הברית ונאט"ו לא יגיבו בצורה חריפה על המעשה, הנשיא בשאר אסד עלול להפעיל את הנשק הכימי לא רק נגד המורדים בארצו אלא אולי כאקט שיהיה בבחינת "תמות נפשי עם הישראלים", נגד אזרחי ישראל. זו הסיבה הראשונה למהלך הישראלי הלא שגרתי, שנוגד את הקו האמריקני.
כאמור, הנשיא אובמה הבהיר כי שימוש בנשק כימי יחייב נקיטת צעדים חמורים מצד ארצות הברית. לכן, אם היא לא מכבדת את הקו האדום שהתוותה בחולות המדבר הסורי, מתעורר חשש שלא תכבד את הקו האדום שהתוותה בהרי איראן בנוגע לנשק הגרעיני שמשטר האייתוללות מפתח.
למה ארה"ב לא ששה לפעול
דוברי הממשל יסבירו שיש הבדל בין המקרים, אבל ברור שארצות הברית אינה רוצה לפעול לעצירת השימוש בנשק כימי בסוריה, וזאת מכמה סיבות:
האחת: ארה"ב נחלצת כעת לאיטה ממלחמות עקובות מדם ועתירות עלויות כספיות בעיראק ובאפגניסטן. הממשל אינו רוצה להסתבך במלחמה נוספת במזרח התיכון.
השנייה: לממשל האמריקני יש יכולת להפציץ בסוריה את מתקני הנשק הכימי, אבל זה עלול להביא לתגובה רוסית ולתגובה איראנית וכן לייצר גל טרור במזרח התיכון ובעולם כולו. ארצות הברית אינה רוצה כרגע להסתבך עם רוסיה או עם סין ואינה רוצה לסבך את חברות נאט"ו שעשויות לחבור אליה, או להעיר את איראן מרבצה לפני שתבוא שעת המבחן הגדולה.
הסיבה השלישית היא שתקיפה בסוריה עלולה להוביל לעליית מחירי הנפט ולשבש את התאוששות הכלכלה בעולם מהמשבר הנוכחי.
ישראל לא הייתה הראשונה שקבעה שהמשטר הסורי השתמש בנשק כימי. צרפת ובריטניה עשו זאת במכתב ששלחו בשבוע שעבר למזכ"ל האו"ם, ששיגר משלחת מיוחדת לבדיקת העובדות בשטח, אבל היא יושבת כעת בקפריסין, כי משטר אסד אינו מאפשר לה להיכנס.
בהקשר זה יש לציין גם כי לאחרונה 'ריכך' הממשל האמריקני את עמדתו לגבי הנשק הכימי בסוריה והבהיר כי תגובה תגיע רק בעקבות שימוש נרחב בנשק כימי, דוגמת השימוש שעשה סדאם חוסיין בנשק כזה. אך ההתפלפלויות לא ישנו את המצב וגם לא את החששות בירושלים. יחד עם זאת, בידי ישראל אין הוכחות חד משמעיות למעשיו של אסד אלא רק צילומים המעידים על שימוש בגז לחימה ועדויות נסיבתיות אחרות שאינן מספקות כנראה את הממשל האמריקני, לא מפני שהן לא טובות אלא כנראה משום שהממשל מעדיף להתעלם מהן.